Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Κουνέλι με μανιτάρια στην κατσαρόλα

65120216_4417_kathimerino_kouneli-me-manitaria-stin-katsarola
Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 45΄
Υλικά για 4 άτομα:
  • 1 κουνέλι, περίπου 1.300 γρ., κομμένο σε μερίδες (κουνέλι θα βρούμε πλέον και σε πολλά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ)
  • 1 - 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 120 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 20 μανιτάρια, της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους κ.ά.), σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χοντροκομμένα
  • φρέσκος χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, κοπανισμένα να γίνουν σκόνη
Διαδικασία


Αλευρώνουμε ελαφρώς τα κομμάτια του κουνελιού. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.

Επαναφέρουμε τα κομμάτια του κουνελιού στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 400 ml νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και, όταν το φαγητό αρχίζει να βράζει, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κουνέλι, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κουνέλι, να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Δεν βιαζόμαστε όμως να προσθέσουμε υγρά προτού βάλουμε τα μανιτάρια, γιατί θα βγάλουν και αυτά τα δικά τους. Αν, όμως, το φαγητό έχει γίνει, αλλά υπάρχει περίσσεια υγρών, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό με ένα αφράτο πιλάφι και μια μπροκολοσαλάτα.

Τι πίνουμε: Ενα στιβαρό, αλλά ιδιαίτερο ερυθρό κρητικό χαρμάνι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου