Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

«Παιχνίδια» εξουσίας ενόψει βουλευτικών εκλογών...


Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα κινούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και για αυτό το λόγο τα τρία επιτελεία προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αμφιταλαντεύτηκαν μέχρι να καταλήξουν στην ημερομηνία των εκλογών καθώς υπήρξαν διάφορες σκέψεις μέχρι να «κλείσει» η 7η Ιουλίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι σπασμωδικές αντιδράσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εξαπολύουν, πίσω από τις κλειστές πόρτες, βέλη μεταξύ τους σχετικά με το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο για την εκλογική ήττα. Και όπως είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις ακούστηκαν και βαριές εκφράσεις για τη λειτουργία ορισμένων που βρίσκονται κοντά στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια βγήκαν τα μαχαίρια και ο «εμφύλιος» που επίκειται ενόψει των εκλογών ίσως να μην αφήσει ανεπηρέαστους τους υποψήφιους που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού.

Οι εθνικές εκλογές θα προκηρυχθούν από τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου και όχι αμέσως μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, όπως αρχικά είχε πει.

Χαμηλοί τόνοι από ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία κρατάνε χαμηλούς τόνους. Μάλιστα με sms σε στελέχη αυτό που τονίζεται από την ηγεσία του κόμματος είναι ότι πρέπει να μην δοθεί η εντύπωση της εκδικητικότητας και να μην απαντούν στις προκλήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι προσεκτικοί σε κάθε τι που λένε και να μην υπόσχονται παροχές.

Άλλωστε παροχές δεν πρόκειται να υποσχεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετοιμασίες και στο ΚΙΝΑΛ Στο ΚΙΝΑΛ, από τη δική τους πλευρά, αυτό που τονίζουν είναι ότι η μάχη που θα δώσουν θα είναι ακόμη πιο έντονη για να αποδείξουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι δημαγωγός και όχι εκφραστής της κεντροαριστεράς. Θα πολώσουν το κλίμα κυρίως απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κρατήσουν ορατές αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενεργοποιώντας τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της παράταξης.

Θέλουν στις βουλευτικές εκλογές να ενδυναμώσουν το ΚΙΝΑΛ ώστε να είναι καθαρά τρίτο κόμμα ώστε να μπορέσουν να παίξουν ισοδύναμο ρόλο για την επόμενη ημέρα. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφωνούν σε ένα και μόνο: Την ανάδειξη ευθυνών σε στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να σπιλώσουν πολιτικά και ηθικά πρώην υπουργούς για υποθέσεις στον τομέα της υγείας. Έτσι από τώρα ήδη γίνεται συζήτηση για το πως θα οργανωθούν σε επίπεδο βουλής οι διαδικασίες που προβλέπονται γιατί εκτός των άλλων υπάρχουν σε εκκρεμότητα αγωγές και μηνύσεις εναντίον υπουργών που έχουν καταθέσει οι θιγόμενοι οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν. Η ποινικοποίηση της πολιτικής απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί και από την επόμενη κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα που κατά τη γνώμη των δύο κομμάτων έπαιξαν ρόλο και «έστησαν» την υπόθεση, όπως ισχυρίζονται όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους θιγμένους. Για αυτούς τους λόγους κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να έχουν λόγο για την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να ελιχθούν κατάλληλα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους...

Ευάγγελος Γιακουμής

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου