Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Αγροτική Επιχειρηματικότητα …


Αποτέλεσμα εικόνας για Αγροτική Επιχειρηματικότητα …

Στις 4 Οκτ 2019, στις 9 Οκτ 2019 και στις 14 Οκτ 2019 στις 17.00-21.00 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερατέας (www.agrokerateas.gr/index.php, 2299068640, 6948744421) οργανώνει τρία δωρεάν διακεκριμένα σεμινάρια ενημέρωσης για την οικοτεχνία, στην αίθουσα του, με αντικείμενο το μέλι (4/10/2019), τα γαλακτοκομικά (9/10/2019) και τα ζυμαρικά, τοματοπολτό & τουρσιά (14/10/2019)

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (Θέση: Βουστάσιο Κοντογιάννη, Πλήθωνος Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ, 210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com) πραγματοποίησε τριακόσιες πενήντα έξη (356) τέτοιας μορφής ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες (3-5 ωρών, δωρεάν), ακόμα και Επισκέψεις Μελέτης, τα τρία τελευταία χρόνια στα γραφεία του, σε σχολεία, σε όλη την Αττική ακόμα και σε άλλες περιοχές.
Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Άνω Πατήσια, Αθήνα) είχε καθιερώσει τις Ανθοτετάρτες (δωρεάν 2ωρα) με θέματα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, ακόμα και με Επισκέψεις Μελέτης των μελών του σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών-ΙΓΕ (Λεωφ. Κηφισίας 182, Κτήμα Συγγρού, 210 8011146, www.ige.gr) προσφέρει με δίδακτρα, εκπαιδευτικά προγράμματα σε πληθώρα θεμάτων (120-80 ωρών), όπως: Γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιολάδου, Βοτανοθεραπεία, Πρακτική Γεωργία, Κοινωνική Οικονομία, αλλά και Μελισσοκομία, Ελαιοκομία, Ανθοκομία - Κηποτεχνία, Ξύλινες Κατασκευές, Αμπελουργία, Οινολογία, Σαπωνοποιία, Αρωματοθεραπεία, Νέα και Παραδοσιακά Τρόφιμα (Αγροβιοτεχνίες), Βιολογικές Καλλιέργειες, Συστήματα Αυτόματης Άρδευσης και Ποτοποιία.
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Κουρτίδου 56-58 & Νιρβάνα, Αθήνα, 210 8392000, www.elgo.gr) οργανώνει με χρηματοδότηση του ΠΑΑ 2014-2020 εκπαιδευτικά προγράμματα για 14.952 νέους γεωργούς (οι 147 στην Αττική) σε συγκεκριμένες θεματικές υποχρεωτικές για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών
Στις 23/9/2019 η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, 6932094231) γράφει στο facebook: «Βρέθηκα σε μία συνάντηση νεαρών κτηνοτρόφων, αλλά και μεγαλυτέρων τσελιγκάδων, και με πικρία άκουσα την κακομεταχείριση που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, στην επαφή τους με την δημόσια διοίκηση. Βulling λέγετε σήμερα. Οι επιχειρηματίες- κτηνοτρόφοι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τα νομοθετημένα δικαιώματά τους, μιας και ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Κύριε Υπουργέ, και κάθε αρμόδιε, οι επαγγελματίες έχουν την ανάγκη να ενημερώνονται από στάνη σε στάνη, τις ώρες που αυτοί μπορούν. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ».
Κυκλοφορώ τα τελευταία 30 χρόνια συνεχώς στον αγροτικό χώρο, και τα τελευταία χρόνια (και λόγω μη επαγγελματικών υποχρεώσεων) συμμετέχω κάθε χρόνο σε 200 περίπου ομιλίες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, ενημερώσεις, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Οικονομίας & Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Η συναισθηματική εικόνα που μου δημιουργήθηκε είναι ότι οι αγρότες υφίστανται μία αφόρητη υποτίμηση, ως αγροτική κοινωνία, ως επιχειρηματίες αγρότες, ως κατά τόπους πολιτισμοί με τον δικό τους τρόπο ζωής, ακόμα και ως πολίτες.
Μόλις τα τελευταία χρόνια ακούμε (ΔΕΝ το είδαμε σε πλήρη εφαρμογή, με πλήρη δικαιώματα) ότι μερικά Επιμελητήρια (τον τοπικό φορέα της επιχειρηματικότητας) δέχονται τους αγρότες με ειδικά περιορισμένα δικαιώματα. Ο επιχειρηματίας που έχει κατάστημα για την περιποίηση των νυχιών και πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 1-2 χιλιάρικα Ευρώ είναι πλήρες μέλος των Επιμελητήριων και εκλέγει διοίκηση και μετέχει στην διοίκηση, αλλά οι αγρότες με μέσο επενδυμένο εξοπλισμό 150.000€, ή και πολλές περισσότερες χιλιάδες, και με τζίρο πολλών χιλιάδων ετησίως ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως επιχειρηματίες. Μάλιστα, με πλήρη διαστροφή, ασφαλιστικά χαρακτηρίζονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες …
Εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα στην συστηματική υποτίμηση των αγροτών, των αγροτικών κοινωνιών και του τρόπου ζωής τους. Και η βάση της υποτίμησης βρίσκεται κυρίως στην ενημέρωση, εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών.
Στις δύο μορφές κοινωνιών, στην χώρα μας, τις αστικές και τις αγροτικές, σχεδόν όλα τα υπουργεία ασχολούνται με τις αστικές κοινωνίες, και το μόνο υπουργείο που θα έπρεπε να ασχολείται με την αγροτική κοινωνία, το Υπουργείο Γεωργίας (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Δασοπονία) άλλαξε όνομα και από Υπουργείο αντικειμένου κατάντησε Υπουργείο διαδικασίας Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αγρότες και οι αγροτικές κοινωνίες έμειναν χωρίς κάποια κρατική εκπροσώπηση ή φροντίδα.
Αγρότης δεν είναι επάγγελμα, αλλά είναι τρόπος ζωής. Το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο, αλλά η ίδια η φύση με τις ισορροπίες της. Τα αγροτικά σχολεία δεν μπορούν να είναι τα αστικά σχολεία των τεσσάρων τοίχων, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο με την μορφή μαθητείας.
Αφού το επάγγελμα του αγρότη είναι «24/7» με διαθεσιμότητα για 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς week end, τα αστικά σχολεία με «6 ώρες /5 ημερών» εκπαιδεύουν τα αγροτόπουλα για να γίνουν αστοί με week end, και βέβαια να ΦΥΓΟΥΝ από τον αγροτικό χώρο. Το ίδιο και οι «εκπαιδεύσεις» που δεν γίνονται σε «Σχολεία Αγρού» …
Οι ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις αγροτών που δεν γίνονται στον χώρο του αγρότη, ή πολύ δίπλα σ’ αυτόν και τις ώρες που μπορεί (ΟΧΙ με τα ωράρια των δημοσίων υπηρεσιών) θα είναι αναποτελεσματικές, … όπως ακριβώς συμβαίνει.
Οι νόμοι και οι εγκύκλιοι που είναι γραμμένες στην «ξύλινη» γλώσσα των γραφειοκρατών ΔΕΝ είναι κατάλληλες για να γίνουν κατανοητές (επίτηδες?...) από τους αγρότες, ούτε η δημόσια διοίκηση φροντίζει να ενημερώσει επαρκώς τους αγρότες. Είναι και οι αγρότες πολίτες και επιχειρηματίες και πρέπει να επικοινωνούμε με τις δυνατότητες και τα μέσα που έχουν στην διάθεση τους.
Όταν άλλοι αποφασίζουν για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες (χωρίς να συμμετέχουν θεσμικά οι αγρότες στην σύνταξη των προτάσεων) τότε η απόσταση συνεχώς μεγαλώνει και μοιάζει με μιας μορφής απόμακρης εξουσίας … ακόμα και οι εκλεγμένοι κεντρικοί ή τοπικοί «άρχοντες» θα βρεθούν «μακριά» ...
Οι πραγματικοί ΑΡΧΟΝΤΕΣ είναι οι αγρότες (αρ=γη, έχοντες, οι κατέχοντες γη) και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι, τόσο πιο σεβαστοί θα γίνονται ισότιμα όλοι πολίτες και η ζωή και εργασία όλων θα βελτιώνεται.
Συγχαρητήρια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κερατέας για τις τρείς ενημερώσεις που ανακοίνωσε ότι θα κάνει στις 4, 9 και 14 Οκτ στα γραφεία του.
Μπράβο στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών για τις ΑνθοΤετάρτες.
Χίλια Μπράβο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για τις 356 ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις Επισκέψεις Μελέτης που πραγματοποίησε.
Οι ίδιοι οι αγρότες-πολίτες πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους αν θέλουν να ελπίζουν σε ένα ίσως καλύτερο μέλλον. «Όποιοι μένουν σταθεροί, σε περιόδους που αλλάζουν γρήγορα, πηγαίνουν πολύ γρήγορα πίσω!...»
Στις 26 Σεπ 2019, στις 21.00, στο Πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας Κερατέας (Αττική, 22990 42700), οι τοπικές συλλογικότητες θα συζητήσουν για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων (& συγγραφέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου