Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τα απίστευτα ευρήματα από την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων

Τα απίστευτα ευρήματα από την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων

Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που δρούσαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη οκτώ ατόμων - και στην ταυτοποίηση επιπλέον 13 δραστών - με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας και των παράνομων ανασκαφών.
Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, ανάμεσα στους δράστες υπάρχει και ένας αστυνομικός, ο οποίος, όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται σε μία και μόνο ανασκαφή.
Οι πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια νομότυπων ερευνών, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας - ανίχνευσης μετάλλων, όπλα και φυσίγγια.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κατοχή των δραστών σε σπίτια, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθηκευτικού χώρους σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Αττικής, εντοπίστηκε πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Οι δράστες διενεργούσαν, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές, αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου