Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα (..) Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν.. Μπ. Μπρεχτ


Αποτέλεσμα εικόνας για Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα (..) Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους

Αν δεν ήταν επικίνδυνα, θα ήταν αστεία τα λεγόμενα της κας Έφης Μπάσδρα, η οποία εξέφρασε, με άρθρο της, την άποψή της για «το δίκαιο του εργάτη»..
Η απεργία, το μεγαλύτερο όπλο του εργαζόμενου απέναντι στα αφεντικά, και την εκάστοτε κυβέρνηση που του κόβει το μισθό, που του ξηλώνει ένα προς ένα δικαιώματα κεκτημένα με αγώνες, είναι μια πεπατημένη των τριών και ο κούκος, μας λέει λοιπόν η κα Μπάσδρα.
Μας θύμισε λιγάκι το περιβόητο «..η απεργία έφαγε τα ψωμιά της» του προέδρου της ΓΣΕΕ.. Πως θα γινόταν άλλωστε να μην ταυτίζονται οι απόψεις τους; Να μην ξεχνάμε ότι κύριοι υπεύθυνοι για την απαξίωση των σωματείων είναι οι ομοϊδεάτες της κας Μπάσδρα (ΔΑΚΕ) αλλά και η ΠΑΣΚΕ που χρόνια τώρα παλεύουν για να αποστεώσουν το εργατικό κίνημα, να το υποτάξουν ώστε να περνάνε σιωπηλά οι αντεργατικές απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών.

Κόπτεται η κα Μπάσδρα για τη δημοκρατία και την πλειοψηφία στα συνδικάτα, αλλά δεν είδαμε να έχει παρόμοια αντίληψη για το κόμμα της που κυβερνάει ενώ αποτελεί το 40% του 58% του εκλογικού σώματος. 
Με περίσσιο θράσος η κα Μπάσδρα, η οποία λίγο καιρό πριν διεκδικούσε την ψήφο του λαού της Πιερίας, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, για μια θέση στη βουλή, λέει οτι οι απεργοί εμποδίζουν και ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους που εργάζονται, τονίζοντας ταυτόχρονα οτι η ανάπτυξη για όλους που διακηρύττει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς, διότι τα λεφτόδεντρα αποξηράθηκαν.
Δε βλέπει κανένα εμπόδιο και καμία ταλαιπωρία όμως για τους εργαζόμενους στο εμπόριο που αναγκάζονται να δουλεύουν Κυριακές, black Fridays, χωρίς ρεπό σε περιόδους αιχμής. Για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που στη φουλ σεζόν υποχρεώνονται να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα 7 μέρες τη βδομάδα. Για τους οικοδόμους που αποκτούν μυοσκελετικά προβλήματα ενώ είναι αναγκασμένοι να είναι στη σκαλωσιά ως τα βαθιά γεράματα. Για τους βιομηχανικούς εργάτες που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι στο σπίτι τους εξ αιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας στο χώρο δουλειάς. Για τους συμβασιούχους που μόλις λήξει η σύμβασή τους θα πεταχτούν πάλι στον καιάδα της ανεργίας.
Κανένα εμπόδιο και καμία ταλαιπωρία δεν είναι ορατή στην κα Μπάσδρα η οποία αντιλαμβάνεται ως κόλπο τη ζωντανή Γενική Συνέλευση των σωματείων, μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι συλλογικά συζητάνε για τα προβλήματά τους και αποφασίζουν για την οργάνωση και τη δράση τους. Γι’ αυτό μάλλον επικροτεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου με δημοκρατικές διαδικασίες η εκάστοτε κυβέρνηση και τα μεγάλα αφεντικά θα διαφυλάττουν την ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές διαδικασίες(!).
Δεν ξαφνιαζόμαστε που η κα Μπάσδρα χειροκροτεί το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, με το οποίο επιχειρείται να μετατραπούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε «οικονομικές ζώνες» φτηνής εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν παραπέρα οι μισθοί, να καταργηθεί ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές ελευθέριες, να μπουν ισχυρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.
Συνιστούμε όμως να μην κάνουν όρεξη κυβέρνηση και λοιποί υπερασπιστές του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα σωματεία ανήκουν στους εργάτες! Η οργάνωση μας και ο αγώνας μας θα είναι η απάντησή στην ανάπτυξη για τους λίγους, την οποία οραματίζονται!
Στέλλα Νικολάου
Πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών
Υπαλλήλων Ν. Πιερίας ‘‘Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου