Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης: Άμεσο λίφτινγκ στις εγκαταστάσεις, επέκταση ωραρίου & έναρξη παρεμβάσεων για τη δημιουργία αίθουσας αναγνωστηρίου



Με στόχο τη ριζική ανανέωση και παράλληλα τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση και λειτουργία των εγκαταστάσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μία σειρά εκτεταμένων παρεμβάσεων που θα επικεντρωθούν αφενός στην επέκταση του χώρου για την έκθεση νέων βιβλίων και αφετέρου στη δημιουργία ενός νέου κλειστού χώρου αναγνωστηρίου είναι προ των πυλών από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης.


Οι παρεμβάσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τις ανάγκες - απαιτήσεις μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης έρχονται να ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα του αναγνωστικού κοινού, θα ξεκινήσουν σύντομα και ειδικότερα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης της ταράτσας του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, από τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κατερίνης.

Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή στους χώρους της βιβλιοθήκης υπάρχουν εκατοντάδες αταξινόμητα βιβλία, κυρίως από δωρεές συμπολιτών μας, τα οποία πρέπει άμεσα να καταλογογραφηθούν, να ταξινομηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της δημοτικής βιβλιοθήκης και να τοποθετηθούν στα ράφια. Ταυτόχρονα, υπάρχει άμεση ανάγκη απόσυρσης πολλών βιβλίων, καθώς ο χώρος εναπόθεσης είναι περιορισμένος και η ποιότητα μιας βιβλιοθήκης είναι συνυφασμένη με την ποιότητα των διαθέσιμων βιβλίων. Κρίθηκε στο πλαίσιο αυτό επιτακτική ανάγκη, η απόσυρση αρκετών από τους υφιστάμενους τίτλους για την αποσυμφόρηση του υλικού.

Η επιλογή του προς απόσυρση υλικού θα γίνει από τις 3 βιβλιοθηκονόμους της δημοτικής βιβλιοθήκης σε αγαστή συνεργασία με τη νέα επιτροπή που ορίστηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και με την συνδρομή εθελοντών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί στο κοινό, ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, ο οποίος αυτές τις ημέρες συντάσσεται από την εν λόγω επιτροπή.

Τα βιβλία τα οποία θα αποσυρθούν από τους καταλόγους και από τα ράφια της δημοτικής βιβλιοθήκης θα γίνουν οι πρωταγωνιστές νέων δράσεων, καθώς σε πρώτη φάση θα διατεθούν με ανοιχτή πρόσκληση σε πολίτες, συλλόγους, φορείς και ιδρύματα, ενώ θα ακολουθήσει bazaar με συμβολικό αντίτιμο. Επιπλέον, αρκετά από τα βιβλία θα τοποθετηθούν ελεύθερα στον αστικό ιστό της πόλης, για να διασταυρωθούν με τους αναγνώστες υπό τη μορφή book crossing.
Τα κριτήρια για την απόσυρση των βιβλίων

Τα βιβλία θα αποσυρθούν σύμφωνα με τη νομότυπη διαδικασία που ακολουθείται σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες και με τα παρακάτω κριτήρια:
1. Ύπαρξη πολλαπλών αντιτύπων του ιδίου τίτλου
2. Ξεπερασμένο περιεχόμενο λόγω παλαιότητας
3. Περιορισμένος χώρος τοποθέτησης βιβλίων στα βιβλιοστάσια
4. Μειωμένη ως και καθολική έλλειψη ενδιαφέροντος για ανάγνωση των εν λόγω βιβλίων
5. Κακή φυσική κατάσταση λόγω χρήσης και παλαιότητας (λείπουν σελίδες ή είναι κατεστραμμένο μέρος του βιβλίου).

Τέλος, η νέα διοίκηση του δήμου Κατερίνης αναζητεί λύσεις ως προς την επέκταση του ωραρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα το αναγνωστικό κοινό της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου