Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

«Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο;»...


"Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ-καναλάρχης να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, κάνοντας εξαρτώμενες τις άλλες ΠΑΕ;". Αυτό το ερώτημα διατυπώνουν μέσω του ethnos.gr τόσο ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης όσο και ο επίσης βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο από τους 43 που κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στον πρωθυπουργό με φόντο την πρόταση για εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κάτσης στο ethnos.gr: «Delivery στα συμφέροντα»
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, μιλώντας στο ethnos.gr, επισημαίνει: «Ρώτησα ο ίδιος τον υπουργό Επικρατείας κ. Πέτσα στη Βουλή, αν το κόψιμο των αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ σχετίζεται με την επικείμενη εξαγορά της Forthnet-NOVA από ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Απάντηση δεν πήρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε ερώτηση γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που από την αρχή κάνει delivery στα συμφέροντα. Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ-καναλάρχης να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, κάνοντας εξαρτώμενες τις άλλες ΠΑΕ; Μπορεί να σβηστούν εκατ. € χρέη της NOVA στις τράπεζες δημιουργώντας τρύπα ώστε να βάλουν χέρι στο μαξιλάρι των 37 δισ.; Είναι δυνατόν τόσο πολλά media να συσσωρεύονται σε έναν επιχειρηματία; Αυτά είναι ζητήματα που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις, νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία έσπευσαν να αντικαταστήσουν αντισυνταγματικά».

Ζαχαριάδης στο ethnos.gr: Πολλά ερωτηματικά για την προνομιακή μεταχείριση της Alter Ego
«Προκαλεί ερωτηματικά η προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι τράπεζες στην εταιρεία Alter Ego, στο ζήτημα της εξαγοράς της Forthnet Media A.E, το χρέος της οποίας αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 310 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η προοπτική διαγραφής. Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, βάζει πολλά ερωτηματικά. Όπως πολλά ερωτηματικά μπαίνουν και στο πεδίο της υγιούς λειτουργίας της αγοράς, όταν ο μεγαλομέτοχος μιας ΠΑΕ, εξαγοράζει συνδρομητικά κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, αποκτώντας τη δυνατότητα καθορισμού και επαναδιαπραγμάτευσης του ύψους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά και να μην σιωπά. Βγάζει μάτι η προσπάθεια να λειτουργούν όλοι και όλα για έναν», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας την Τετάρτη στο Metropolis 95,5, αναφερόμενος στο θέμα, υποστήριξε: «Η προοπτική εξαγοράς της Nova από επιχειρηματία ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας θα φέρει μια ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τις χρηματορροές των άλλων ομάδων. Μιλάμε για μια τυπική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Θα αποτελεί έναν μοχλό πίεσης στις άλλες ομάδες και θα εισάγει ένα ισχυρό στοιχείο αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επερωτούν

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με βάση τα οποία η Alter Ego διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet Media A.E.
Μάλιστα ζητούν να μάθουν αν υπάρχει «κίνδυνος παραβίασης των Αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού», καθώς και εάν «αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει όταν συμμετέχει κάποιος που ελέγχει πλήρως τις χρηματορροές των ανταγωνιστών του».

Ακόμη, οι βουλευτές ρωτούν «εάν θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος που πρέπει να γίνεται με συνθήκες ίσης μεταχείρισης των ομάδων, πλήρους διαφάνειας και ισονομίας».

Ακόμη διερωτώνται εάν θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τέσσερα μέλη της οποίας, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε η κυβέρνηση και εάν τους προβληματίζει η άνεση με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξαγοράς με «κούρεμα» δανειακών υποχρεώσεων που μπορεί να ξεπεράσει το 85%. Την ίδια ώρα, ακόμα ένα ερώτημα προς τους ερωτώμενους είναι εάν δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίου ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των ΜΜΕ από αυτή την ενδεχόμενη αγορά...

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου