Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Νεοφιλελεύθερη επέλαση...


Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, λέει ο λαός. Συχνά, όμως, έχουν και σοβαρές επιπτώσεις, όχι πάντα γι' αυτόν που τα λέει. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι χαρακτηριστική επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μόλις ανέλαβε, με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, εμφάνισε την επιχείρηση ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Τα οικονομικά στοιχεία, όμως, της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, επικυρωμένα από τον ορκωτό λογιστή, διέψευσαν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και απέδειξαν ότι επρόκειτο για σκόπιμη κινδυνολογία. Οι ζημιές της επιχείρησης είναι περιορισμένες, συγκυριακές, οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες και θα μπορούσαν να αναπληρωθούν.

Τελικά τι έμεινε από αυτή την κυβερνητική πρακτική; Οι επιπτώσεις. Δηλαδή οι καταναλωτές φορτώθηκαν με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα για το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Ο κερδοφόρος ΔΕΔΔΗΕ θα αποσχιστεί για να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ θα «σπάσει» σε περιφέρειες ώστε να μπορούν να πουληθούν κάποια κομμάτια της - προφανώς τα πιο κερδοφόρα. Οι επιπτώσεις δηλαδή είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας, καθώς ένας βασικός βραχίονας της ελληνικής οικονομίας στον χώρο της ενέργειας θα φύγει εντελώς από οποιονδήποτε εθνικό-κρατικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση κινείται στην ίδια κατεύθυνση και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.Όπως αποκαλύψαμε, παραδίδει τα ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση. Ουσιαστικά, εκείνο που παραδίδει στον συγκεκριμένο ιδιώτη είναι η ελληνική κρατική συμμετοχή και παρέμβαση στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν στις διεθνείς κοινοπραξίες που θα πραγματοποιήσουν το έργο.

Είναι απολύτως σαφές ότι το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η οικονομία και οι στρατηγικής σημασίας τομείς της πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ το κράτος πρέπει να αρκεστεί σε έναν δευτερεύοντα ρυθμιστικό ρόλο και σε κάποια έσοδα από τη φορολογία.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν σηματοδοτεί πραγματική ανάπτυξη. Σηματοδοτεί οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, πλιάτσικο σε βάρος του εθνικού πλούτου και της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή πλήρη υπονόμευση των βασικών όρων και προϋποθέσεων μέσα από τα οποία θα μπορούσε να έρθει μια ουσιαστική ανάπτυξη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου