Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Oταν ο Μάνος Λοΐζος έγραφε τους στίχους τού «Καλημέρα ήλιε», ενός τραγουδιού που συνδέθηκε όσο λίγα με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράφρασή του σε... «Καληνύχτα ήλιε!»

Κι όμως, αυτό (παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των ιθυνόντων της Χαριλάου Τρικούπη) είναι ένα γεγονός, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του 11ου Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αποφασίζοντας τη διακοπή της αυτοτελούς ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ έπειτα από 45 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας του στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.

Ετσι, λοιπόν, στο εξής, το ΠΑΣΟΚ –σύμφωνα και με την τροποποίηση του καταστατικού του– εκχωρεί το σύνολο της πολιτικής του λειτουργίας (όργανα, δομές, αρμοδιότητες, μέλη) στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο καθίσταται και επισήμως ο φορέας έκφρασης του χώρου.

Τυπικά και μόνο, και κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ζωντανό, διατηρώντας τα σύμβολά του. Είναι ενδεικτικό το επιχείρημα της ηγεσίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την εξέλιξη και να απαντήσει στις βολές που δέχτηκε περί έμμεσου λουκέτου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πεθαίνει, θα συνεχίσει δυνατό μέσα από το Κίνημα Αλλαγής», διαβεβαίωσε η πρόεδρός του και όλα τα στελέχη της πλειοψηφίας που μίλησαν στο συνέδριο. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ αδρανοποιείται και μένει ως ένα κέλυφος εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε φυσικά και το δεδομένο ότι το ιστορικό κόμμα έχει συσσωρευμένα χρέη, τα οποία θα ήταν αδύνατο να αποπληρώσει, αν δεν βρισκόταν το διάδοχο σχήμα να ενσωματωθεί και να επιβιώσει…

Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν η κατεύθυνση που είχε επιλεγεί και με βάση τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι δηλαδή ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί θα έχει ως κατάληξη την πολιτική, οργανωτική και λειτουργική ομοιογενοποίηση όλων των κομμάτων και σχημάτων που θα λάβουν μέρος, με σκοπό από ομοσπονδία να αποτελέσει ένα ενιαίο κόμμα.

Παρομοίως, με το νέο καταστατικό που εγκρίθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για όλη τη διάρκεια της θητείας του, εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της θητείας της Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι μέχρι το 2021, οπότε και είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές με ανοιχτές διαδικασίες βάσης για τον επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά της κ. Γεννηματά «όποιον έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα, το συνέδριό μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω».

Ερχονται διαγραφές;

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της για την επόμενη ημέρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητική αλλά και ταυτόχρονα αποφασισμένη, ακόμη και για διαγραφές, αν χρειαστεί. Στο άνοιγμα του συνεδρίου, απευθυνόμενη στους εσωκομματικούς επικριτές της, τόνισε με νόημα:

«Αρκετά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν αυτονόητες επιλογές σε τεχνητή κρίση. Γιατί κανείς ώς τώρα δεν έθεσε διαφορετική πρόταση για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική της παράταξης. Είμαι αποφασισμένη να μην επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η μιζέρια και η εσωστρέφεια. Είναι ευθύνη μου ως προέδρου να πω ότι, με τη λήξη του συνεδρίου, αυτή η περίοδος της εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά. Γι’ αυτό ξεκαθαρίζω μια και καλή ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για όψιμους «πασοκολάγνους» που υποκριτικά σκίζουν τα ιμάτιά τους για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και επανέλαβε καθησυχαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ενεργό και παρόν μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Η τροποποίηση του καταστατικού και η διακήρυξη που έφερε τον τίτλο «Για την πορεία της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης» και συνέγραψε ο Κώστας Σκανδαλίδης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία δι’ ανατάσεως των χειρών. Ωστόσο, στα πηγαδάκια του ΣΕΦ εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την εγκυρότητα της διαδικασίας συνολικά, αφού ο τελικός αριθμός των συνέδρων που παρέλαβαν την κάρτα τους ήταν μόλις 1.230, αντί των 4.200 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 50%, που ισοδυναμεί με έλλειψη απαρτίας.

«Θάβουν» το ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα της χαμηλής προσέλευσης έθεσε εξάλλου στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε πυρά κατά της Φώφης Γεννηματά και των χειρισμών της, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας. Οπως δήλωσε, «χρειάζεται να αλλάξουμε ηγεσία, όχι για να υπηρετήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά για να υπηρετήσουμε συλλογικές ανάγκες. Ηγεσία ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις, που συνθέτει και δεν διχάζει».

Ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει τίτλους τέλους, ενώ προέβλεψε ότι ίσως ακολουθήσει την τύχη του Ποταμιού. «Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ. Σε ένα συνέδριο - παρωδία. Η “σφραγιδοποίηση” είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο», ανέφερε και έκανε γνωστό ότι 2.000 άνθρωποι υπέγραψαν το ψήφισμά του για ένα δημοκρατικό συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, αν και θέλησε να είναι ενωτικός, εντούτοις υπενθύμισε τη διαφωνία του με την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., επισημαίνοντας ότι το συνέδριο, με τον τρόπο που διεξάγεται, «δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Ανδρουλάκης επέστρεψε τις βολές για τις ευθύνες αναφορικά με τη φθίνουσα πορεία του χώρου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να συγκρίνεται το σημερινό ποσοστό με εκείνο του 2015, «όταν το ΠΑΣΟΚ είχε διασπαστεί».

Απέδωσε δε «αμετανόητη συμπεριφορά» στην κ. Γεννηματά με αφορμή τα λεγόμενά της ότι θα έκανε τα ίδια πράγματα με όσα έκανε στο ξεκίνημα του εγχειρήματος, ενώ, απαντώντας στα περί «μηδενικής ανοχής», ζήτησε να μην εξελιχθεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε «ΚΚΕ του κέντρου», όπου –όπως είπε– η διαφορετική άποψη θα θεωρείται εχθρική και το όποιο ποσοστό θα ικανοποιεί την ηγεσία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου