Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί...


«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Βαρύγδουπο; Αναντίρρητα. Κολοβό όμως. Ξέχασε να συμπληρώσει «από τον Ζαγοράκη», γιατί από άλλους εκβιάζεται και παραεκβιάζεται, μόνο που δεν μπορεί να αποφασίσει -δεν είναι δα και εύκολο- σε ποιον πρέπει να υποκύψει για να έχει το μικρότερο κόστος. Θα ήθελε να υποκύψει και στους δύο, για να είναι ευχαριστημένοι και οι δύο, αλλά δεν γίνεται.

Δεν είναι Ιησούς ο πρωθυπουργός για να κάνει θαύματα. Ούτε Σολομώντας για να επιλέξει τη μέση οδό, που δεν υπάρχει άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση.

Η ευφυΐα δεν περισσεύει στην κυβέρνηση. Από δεξιοτέχνες υπάρχει σοβαρό έλλειμμα. Εχουμε όμως συνωστισμό δοκησίσοφων. Στην εξουσία ήθελαν να επιστρέψουν οι άνθρωποι. Αυτό μόνο τούς ενδιέφερε. Τα περί αναγέννησης της χώρας, επιτελικού κράτους και κυβέρνησης των αρίστων ήταν ανελέητες κοινοτοπίες για να τσιμπήσουν οι λεγεώνες των φανατικών και να σπεύσουν σε βοήθεια οι διμοιρίες των κεντροαντιαριστερών.

Εκλεισαν το μάτι στους πάντες, έδωσαν υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση, καλλιέργησαν προσδοκίες για γρήγορες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, έντυσαν τις σκοτεινές προθέσεις τους με μεγάλες λέξεις και ελκυστικές ρεκλάμες. Κλασικός λαϊκισμός δηλαδή, κι ας υποδύονται τους ορκισμένους εχθρούς του λαϊκισμού. Και τώρα καλούνται να αναμετρηθούν με τις συνέπειες.

Οι δύο είναι σε πόλεμο, οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από τρίτους που προσφέρθηκαν να παίξουν τον ρόλο μεσολαβητή δεν απέδωσαν και τα πράγματα οδηγήθηκαν στα άκρα.

Και οι δύο είναι πολύ ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απασχολούν πολλούς εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους, χρειάζονται την υποστήριξη του κράτους για να προχωρήσουν οι δουλειές τους, είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων με πολυπληθή ακροατήρια και με φανατικούς οπαδούς τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν τους στόχους τους (όχι μόνο τους αθλητικούς), διαθέτουν ερείσματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων (κυρίως στη συμπολίτευση) και έχουν στην κατοχή τους μέσα ενημέρωσης τα οποία μπορούν να στρέψουν εναντίον της κυβέρνησης. Κι αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνηθίσει αλλιώς. Τα περισσότερα δίκτυα ενημέρωσης ήταν μέχρι τώρα φιλικά στη Δεξιά, σε βαθμό παρεξηγήσεως. Είχαν κατασκευάσει μια εικόνα για τον πρωθυπουργό και την παράταξή του, που βίαζε την πραγματικότητα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Δεξιάς ήταν προδότες, δημαγωγοί, αριστεριστές, χούντα, φίλοι των τρομοκρατών, επικίνδυνοι για τη χώρα και έπρεπε να φύγουν. Στους εφτά μήνες που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εξωραΐσουν τις πολιτικές της, ακόμη και στα πεδία όπου η αποτυχία της κυβέρνησης ήταν εκκωφαντική.

Τώρα; Το καθεστώς ασυλίας που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση, απειλείται. Ποιες επιλογές έχει; Να τετραγωνίσει τον κύκλο δεν μπορεί. Το προσπάθησαν κι άλλοι, ικανότεροι του πρωθυπουργού και των υπουργών του, και δεν τα κατάφεραν. Αν ρίξει το βάρος της υπέρ της μίας πλευράς, θα εξοργιστεί η άλλη. Με τον τρόπο που πολιτεύεται, έχει πετύχει να βγάλει στα κεραμίδια και τις δύο πλευρές.

Απίθανο; Σίγουρα. Η επιτελική κυβέρνηση των αρίστων τα έχει κάνει μαντάρα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ χαρακτηρίζει τον υφυπουργό Αυγενάκη εντολοδόχο του Ολυμπιακού και ζητάει από τον πρωθυπουργό την καρατόμησή του. Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ενδίδει σε εκβιασμούς και χαϊδεύει την παρανομία. Ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώσει τον κ. Αυγενάκη να παραιτηθεί, η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει.

Οπότε; Μια λύση θα είναι να επέμβουν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές και να τιμωρήσουν τη χώρα θέτοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για μερικά χρόνια. Τότε, όμως, οι πάντες θα χρεώσουν την ευθύνη στους κολπαρισμένους σκιτζήδες που μας κυβερνούν και καμία πόζα δεν θα μπορέσει να εξαπατήσει το θυμωμένο πλήθος. Ως γνωστόν, οι μεγαλοστομίες τονώνουν το ηθικό για λίγο καιρό. Οταν έρχονται σε επαφή με τη ζωή, βυθίζονται... αύτανδρες.

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου