Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα Πέμπτη ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, κρίνει ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Γιουχάν.
«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.
Οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα
Οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».
«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Πρώτη μετάδοση του κοροναϊού στις ΗΠΑ
Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές σήμερα Πέμπτη.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.
«Δεν εξαπλώνεται ευρέως στην κοινότητα, εκτιμάμε ότι ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο» είπε η Νγκόζι Εζάικε, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο.
Η 60χρονη είχε ταξιδέψει στην Γιουχάν και είχε επιστρέψει στο Σικάγο τη 13η Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και κόλλησε από τη σύζυγό του μετά την επιστροφή της.
Οι ΗΠΑ δεν συστήνουν στους πολίτες να φοράνε μάσκες, επανέλαβε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια Αναπνευστικών Νόσων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.
Αντιθέτως, οι συστάσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες των μολυσματικών ασθενειών της εποχής: «Να πλένετε τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, να φροντίζετε τον εαυτό σας» είπε η Μεσονιέρ.
Η γυναίκα παραμένει υπό νοσηλεία και «πάει καλά». Ο σύζυγός της νοσηλεύτηκε πρόσφατα και η κατάσταση της υγείας του είναι «σταθερή», σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέιντεν, τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας του Ιλινόι.
Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα.
Τα πρώτα πέντε κρούσματα μολύνθηκαν στην Κίνα.
Aποχώρηση του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Κίνα 
Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ενέκρινε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και στα προξενεία της Τσενγκτού, Γκουανγκτσόου, Σανγκάης και Σενγιάνγκ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
«Το Στέιτ Ντιπάρμεντ αποφάσισε να θέσει την αμερικανική πρεσβεία και τα γενικά προξενεία σε καθεστώς εγκεκριμένης αποχώρησης» τόνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, «που προκύπτει από την περιορισμένη μετακίνηση και διαθεσιμότητα κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω του νέου κοροναϊού». 
Ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, όταν διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ένας ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού.
Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, ο εν λόγω ασθενής είναι άνδρας μέσης ηλικίας με συμπτώματα ανάλογα του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Γιουχάν της Κίνας.
Ο ασθενής εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αυτήν τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Pasteur για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν έως αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα voria.gr, ο ασθενής που βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ είναι Κινέζος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για άνδρα εξήντα ετών που είχε ταξιδέψει στην πόλη Γιουχάν.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου