Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Γύρισαν την πλάτη στον ΠΑΟΚ οι βουλευτές της Β. Ελλάδας

Γύρισαν την πλάτη στον ΠΑΟΚ οι βουλευτές της Β. Ελλάδας
Χωρίς σοβαρές απώλειες ξεπέρασε η κυβέρνηση την ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε η ίδια, προκειμένου να μην υποβιβαστούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μετά την εισήγηση-πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ αρνητική ψήφο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης.  Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς. Απείχαν της διαδικασίας οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, που απουσίαζε, έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζαν (Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου) ότι θα την καταψήφιζαν.
Ο Αντώνης Σαμαράς αντιθέτως, που επίσης απουσίαζε, αν και έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, δεν έστειλε επιστολή πρόθεσης ψήφου.
Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που ο Αντώνης Σαμαράς δεν μετέχει σε ψηφοφορία. Απείχε από την προεδρική εκλογή λόγω αναχώρησής τους στις ΗΠΑ, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου υπέρ της κομματικής γραμμής, αλλά χωρίς να αναφέρει ούτε για τους τύπους το όνομα της υποψηφίου για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Εκτιμάται πως η νέα αυτή απουσία Σαμαρά συνιστά πολιτική κίνηση και συγκεκριμένη επιλογή.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης και πάντως πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή είχε κυκλοφορήσει έντονα η πληροφορία από τα ανώτατα κλιμάκια της ΝΔ πως όποιος βουλευτής δεν υπερψηφίσει την πρόταση του κόμματος θα διαγραφεί.
Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς
 Να σημειωθεί επίσης ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν στο Παρίσι. Κατόπιν τούτου το νέο νομικό πλαίσιο για τις βαριές ποινές στο ποδόσφαιρο δεν επιβάλλει υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από τη βαθμολογία στο πρωτάθλημα.
Για διαφορετικούς λόγους κατά της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, όχι από τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κίνηση που ερμηνεύεται ως έκφραση δυσμένειας προς το πρόσωπο του υφυπουργού, οι ομάδες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ απέρριψαν το περιεχόμενο της τροπολογίας, ενώ άλλες ΠΑΕ διαμαρτυρήθηκαν γιατί, σε περιπτώσεις που τις αφορούσαν, δεν υπήρξαν στο παρελθόν αντίστοιχες νομικές ρυθμίσεις προς όφελός τους.
Σε αυτό το πλήρες αλαλούμ, για μία ακόμη φορά, η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναδείχθηκε μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο μάλιστα συμβάλλει στον διχασμό της κοινωνίας. Απών από όλη τη διαδικασία, τόσο την κοινοβουλευτική όσο και την πολιτική, ήταν εδώ και 24 ώρες ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εισπράττει δυσφορία και απόρριψη από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του κόμματός του.
Ο Γιώργος Βαγιωνάς
Ο Γιώργος Βαγιωνάς
Συνάμα, και σε συνάρτηση με όλα τα προηγούμενα, παρατηρείται μια σαφής στάση άσκησης αντιπολιτευτικής κριτικής προς την κυβέρνηση από ΜΜΕ τα οποία έχουν ταχθεί στο πλευρό της, όπως αυτά που ελέγχει ο εφοπλιστής-εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης.
Σαφή αντικυβερνητική στάση διατηρούν τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Δείτε εδώ τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής.
Υπέρ της τροπολογίας 156 βουλευτές
Στις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά τις ομάδες ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Εφεξής θα αφαιρούνται βαθμοί, από 5 έως 10, από τις ομάδες που υποπίπτουν σε βαρύτατα αδικήματα, ενώ δεν θα υποβιβάζονται. Ψήφισαν συνολικά 246 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 156 και κατά 90 βουλευτές.
Από τη συζήτηση για την τροπολογία αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.
Κατόπιν τούτου, η ηγεσία της ΝΔ έθεσε αυστηρά θέμα κομματικής πειθαρχίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το κόμμα είναι υπεράνω του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ. Υπό συνθήκες ονομαστικής ψηφοφορίας, καταγράφηκαν οι πολιτικές συμπεριφορές όλων των βουλευτών, κυρίως εκείνων της Β. Ελλάδας οι οποίοι κατ΄ ιδίαν δήλωναν το τελευταίο 24ωρο αντίθετοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και κυρίως αντίθετοι με τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
ΠΑΟΚ: «Αυτοσκοπός η κλοπή του πρωταθλήματος, θα φτάσουμε μέχρι το CAS»
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την τροπολογία-έκτρωμα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε με ανακοίνωση. Οι «ασπρόμαυροι» κάνουν λόγο για «μείωση της αξιοπρέπειας, με επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος» και προσθέτουν πως το μόνο που έχουν ζητήσει προς όλες τις κατευθύνσεις δεν είναι άλλο από τη «νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης», κάτι που επισημαίνουν από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο αμφισβητείται με όσα συμβαίνουν.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
«Ο στιγματισμός και η μείωση της αξιοπρέπειάς μας θα είχε ως ιδανικό επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος και την απονομή του στα δικαστήρια και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Φαίνεται πως αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός, άλλωστε. Από τη μια πλευρά να προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν σωτήρες του ΠΑΟΚ κι από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση. Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας και η νομοθετική ρύθμιση μας είναι εντελώς αδιάφορη, δε μας χρειάζεται. Γι αυτόν το λόγο, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι το CAS και απαιτούμε νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης».
ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία: «Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος»
Κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά την απόφαση να διαγραφούν όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία για το ποδόσφαιρο ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος» σχολιάζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία-παρωδία για το ποδόσφαιρο θα διαγραφεί από τη ΝΔ».
«Προσπάθησε να μαζέψει τους βουλευτές του και να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διασυρμό, αλλά τελικά τα έκανε χειρότερα: αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κ. Σαμαράς. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Ελληνική Λύση: Η ΝΔ απομακρύνεται από τη λογική
Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας από την βουλή για τη μείωση των ποινών ποδοσφαιρικών ομάδων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει τα εξής:
Σήμερα η κυβέρνηση παρανόμως νομοθέτησε μέσα στον πανικό της δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει.
Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, ο Υπουργός κ. Αυγενάκης αντί να απομακρυνθεί από τον πρωθυπουργό απομακρύνεται η Νέα Δημοκρατία από την λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Με αυτή την απόφαση οποιοσδήποτε από εδώ και πέρα χρηματίζει, στήνει αγώνες ή κατηγορείται και οδηγείται στα δικαστήρια η ομάδα στην οποία θα συμμετέχει και θα προεδρεύει, θα αθωώνεται χωρίς καμία κύρωση. Ήδη υπάρχουν υποθέσεις εκκρεμών στημένων αγώνων.
Επίσης με αυτή την απόφαση το πρωτάθλημα τινάζεται στον αέρα αδικώντας ή ευεργετώντας τους ολιγάρχες που ελέγχουν τις ομάδες.Με την τροπολογία αυτή άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου λόγω της διαπλοκής της Νέας Δημοκρατίας με ολιγάρχες, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά των οπαδών με συνέπεια από εδώ και πέρα να μιλούν εύλογα πολλοί για «κλοπή» του πρωταθλήματος.
Αντί να απομακρύνουν τον «εμπρηστή» αλλά υπάκουο υπουργό δυναμιτίζουν μέσω των οπαδών την κοινωνική συνοχή με απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέλλον για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει τεράστια εθνικά θέματα.
Υ.Γ. προς τη ΝΔ:
Αδικούμενοι οι άνθρωποι μάλλον οργίζονται ή βιαζόμενοι.
Πολιτικό παρασκήνιο
Για «άρωμα διαπλοκής πίσω από την απόπειρα υποβάθμισης του ΠΑΟΚ» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τους καθρέπτες του πολιτικού μας συστήματος. Επιλεκτική απόδοση της δικαιοσύνης με εισηγήσεις για την επιβολή σκληρών ποινών σε "ενοχλητικές" του συστήματος ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, αντανακλούν το ύφος και το ήθος της εξουσίας» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που σχολίασε σχετικά: «Στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθη κυβέρνηση επέδειξε επιπολαιότητα, αναξιοπιστία, έλλειψη σοβαρότητας, υποτίμηση γεγονότων, φοβικότητα. Όλα όσα κάνει και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς τι επικίνδυνα θα έκανε σε σοβαρά θέματα, όπως Ονοματολογικό και Κυπριακό».
Ο Νίκος Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς
Με δηλώσεις στο ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Σταύρος Κοντονής καυτηρίασε την κυβερνητική παρέμβαση στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι επιβάλλονται ποινές, ενώ μια υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα. Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι με την απόφαση αυτή διασαλεύεται κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας.
«Είναι μια απαράδεκτη τροπολογία. Επεμβαίνει μεσούσης μιας εκκρεμοδικίας. Έλεγαν ότι εγώ επεμβαίνω ως υφυπουργός Αθλητισμού, τώρα τι λένε; Σε λίγο θα διαμορφώνουν τη βαθμολογία και θα δίνουν το πρωτάθλημα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτη η μεθοδολογία. Η ΕΕΑ εξέδωσε μια απόφαση και απορώ πώς σκέφτηκαν να μεθοδεύσουν αυτή την απόφαση. Μεσούσης μιας εκκρεμοδικίας διαμορφώνεται ένας πίνακας ποινών. Έκανα μια πρόβλεψη χθες, ότι μέχρι το βράδυ η κυβέρνηση θα το σκεφτεί, γιατί αυτό το πράγμα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και φέρνει κίνδυνο grexit. Τελικά προχώρησε».
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη επισήμανε: «Όταν ένας υπουργός ή οποιοσδήποτε κρατικός λειτουργός δεν τηρεί τον νόμο απαρέγκλιτα και το ίδιο για όλους θα βρεθεί κατηγορούμενος από όλους. Είχα πει να προσέξει τι κάνει και τι λέει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου