Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Στρατηγικό Σχέδιο για το Θεματικό Πάρκο "ΜUSEIO" στις Καρυές Πιερίας


Γκρέμος Αναστάσιος : Πρόεδρος "Λίκνο των Μουσών"Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ




     Περίληψη





               Είναι αποδεκτό από την παγκόσμια κοινότητα ότι η πατρίδα μας έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Πολλά από αυτά τα σημαντικά γεγονότα  συνέβησαν στην Πιερία, στη γη του Ολύμπου, των Πιερίων και του Θερμαϊκού. 

Ιδρύσαμε το  Ινστιτούτο Πολιτισμού & Ανάπτυξης Πιερίας –Ολύμπου το «Λίκνο των Μουσών» ("ΛτΜ") με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα θεματικό πάρκο πολιτισμού αξιοποιώντας τον υπάρχοντα άυλο πλούτο του μύθου, της ιστορίας του πολιτισμού άλλα  και το καταπληκτικό  φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
 Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα δημιουργηθεί  ένας χώρος εκδηλώσεων, καλλιτεχνικής έκφρασης, ενημέρωσης, διασκέδασης, εμπειρίας, ψυχαγωγίας, δράσεων  και αναψυχής.
Σχεδιάσαμε έναν  «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επένδυσης, μέσα στην Ελλάδα των παθογενειών και της κρίσης.
Οργανωθήκαμε σε  ομάδες δουλειάς με κατάλληλες αρμοδιότητες.
Εντοπίσαμε μια περιοχή  κατάλληλη για το μέγεθος και την ποιότητα του έργου.
 Εξασφαλίσαμε την πρόθεση διάθεσης γης από τους ιδιοκτήτες.
Ευαισθητοποιήσαμε και ενημερώσαμε την κοινωνία για τις προθέσεις μας και κερδίσαμε τη συναίνεση και τη συνέργειά της
Εφαρμόσαμε  διαδικασία  Brainstorming και εντοπίσαμε  τους θεματικούς άξονες του πάρκου.
Θα εφαρμόσουμε τη διαδικασία  Crowd funding με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για να κάνουμε τις μελέτες του έργου.
Κατόπιν αυτών, θα συσταθεί επενδυτικό σχήμα για αναζήτηση κεφαλαίων. Παράλληλα θα γίνει η καταγραφή και η οργάνωση του αφηγήματος (μύθος, ιστορία, παράδοση κλπ).
Θα γίνει επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των κοινωνικών ομάδων, που θα σχετίζονται με το θεματικό πάρκο, σε θέματα αφηγήματος, συμπεριφοράς κ.ά.
Το "ΛτΜ"  θα παρακολουθεί την εξέλιξη  και συνέχεια τη λειτουργία του έργου και θα εγγυάται για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και κοινωνικής ευθύνης της επένδυσης απέναντι στην κοινωνία.
Οραματιζόμαστε ένα έργο μοναδικό. Ένα έργο που θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες του κόσμου να βιώσουν τη γέννηση και την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού και συγχρόνως να ψυχαγωγηθούν και να απολαύσουν την Πιερική φύση.
Να γνωρίσουν το λαό μας και τον τρόπο ζωής του, για να πετύχουμε τη  δημιουργική  ώσμωση  μεταξύ των πολιτισμών, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθεί και η διακριτότητα μεταξύ αυτών.
Η προσπάθειά μας  είναι ένα κοινωνικό – οικονομικό πείραμα, και επιδιώκουμε να  ωριμάσουμε την επενδυτική πρόταση σε επίπεδο Master Plan ή ακόμα και Business Plan.



2.      Ο στόχος μας

Αναφορά γίνεται για ένα θεματικό πάρκο πολιτισμού, τεχνών, επιστημών και παράδοσης με εστίαση  στις μούσες, στους 12 θεούς του Ολύμπου, τους μυθικούς και ιστορικούς ήρωες και τα μεγάλα ιστορικά, κοινωνικά και θρησκευτικά γεγονότα, τον τρόπο ζωής και της αξίες της Ελληνικής κοινωνίας.
 Το πάρκο θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή των Καρυών των Πιερίων σε μια έκταση 12.000 στρεμμάτων. Το αποκαλέσαμε μοναδικό, και αυτό θεωρούμε ότι είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, διότι δεν υπάρχει άλλο έργο με αυτό το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το θεματικό πάρκο ουσιαστικά θα είναι ένα σύμπλεγμα πολυχώρων μάθησης, διασκέδασης, αναψυχής και πολλών άλλων δραστηριοτήτων όπου μικροί-μεγάλοι θα μπορούν να επισκέπτονται όλο το χρόνο και να περνούν ευχάριστες ώρες σύμφωνα και με τα προγράμματα που θα παρέχονται.
Θα απευθύνεται σε οικογένειες που επιθυμούν να συνδυάσουν, στις διακοπές κάθε εποχής,  διασκέδαση αλλά και επιμέρους μόρφωση. Αυτό γιατί, οι επισκέπτες που θα προσελκύσουμε απ όλο τον πλανήτη, θα γνωρίσουν μέσα από το θεματικό πάρκο την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η επιχειρηματική αυτή κίνηση θεωρείται ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο  ιδιαίτερα λόγω της δεινής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα μας. Το παρόν πόνημα αποδεικνύει ότι είναι  εφικτή  η υλοποίηση του οράματος μας, και  θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την αλλαγή των δυσχερών οικονομικών δεδομένων της Πιερίας και της Ελλάδας. Εκτός από το μεγάλο αριθμό του προσωπικού που θα απασχολήσει το θεματικό πάρκο, θα δημιουργήσει δορυφορικά  συνθήκες ανάπτυξης στην  ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερα το οικονομικό μοντέλο που προτείνεται θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο σχήμα με διάχυση πλούτου στην κοινωνία.  
Ο άφθονος πλούτος του αφηγήματος του θεματικού πάρκου και η άρτια οργάνωση της υποδοχής των επισκεπτών, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού  με αποτέλεσμα την συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.



3.     Το όραμα


Πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει τη φωτιά, πριν αρθρωθεί η πρώτη ανθρώπινη λέξη, πριν γραφτεί η ιστορία, οι τρομερές θεϊκές οντότητες που κυβερνούσαν τον κόσμο επέλεξαν το πιο λαμπρό και μεγαλειώδες μέρος για να εγκατασταθούν. Την Ελλάδα, τον Όλυμπο, την Πιερική Γη.
·         Πατρίδα του λόγου, της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας.
·         Πατρίδα του μύθου και της ιστορίας.
·         Πατρίδα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Οι ποιητές, οι συγγραφείς, οι ιστορικοί και οι παραμυθάδες συνηθίζουν να αναφέρονται ή να επικαλούνται την Πιερία ή τις οντότητες που σχετίζονται με τον ιερό αυτό τόπο.
«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν…..»
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία α 1.2
«Αμνημόνευτη θα κείτεσαι νεκρή
αφού δεν είχες σχέση ζωντανή με τα ρόδα της Πιερίας.
Αφανής κι εκεί στον Άδη,
με τα φαντάσματα…»
Σαπφώ, Μελών Γ 55.1
«Μάκαρ, ω Πιερία, σέβεται σε Εύιος (Διόνυσος)».
Ευριπίδης  «Βάκχες»
Ο Όλυμπος μαζί με τα Πιέρια όρη και τον Τίταρο δημιουργεί ένα επιβλητικό ενιαίο ορεινό σύμπλεγμα που αγκαλιάζει το εύφορο Πιερικό κάμπο,  που με τη θάλασσα του Θερμαϊκού δημιουργούν μια  απέραντη ακτογραμμή.  Σύνθεση   ενός τοπίου   που φέρει το  θεϊκό άγγιγμα.
Είναι ο τόπος που ο μύθος, η ιστορία και το φυσικό περιβάλλον  συνθέτουν  μοναδικές  άυλες και υλικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να θεωρείται ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει ένα  θεματικό πάρκο πολιτισμού.
Ο χώρος θα ονομαστεί  <<MUSEIO>> διότι στον ίδιο τόπο υπήρχε  η αρχαία Πιερίς με το Μούσειο, το πρώτο σχολείο της ανθρωπότητας. Εκεί δίδασκε ο Ορφέας στους απλούς πολίτες  όλες τις τέχνες που εφηύραν και καλλιέργησαν οι Πιερίδες Μούσες.
Ο  "Λόγος" σε όλες τις σύγχρονες μορφές του, υποστηριζόμενος από τη σύγχρονη τεχνολογία και τις τεχνικές θεάματος,  θα είναι το κύριο μέσο για την επικοινωνία με τους επισκέπτες  για να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες.
Ο χώρος που  εντόπισε το "ΛτΜ"  μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών και να υποστηρίξει πολλές και ποικίλες δράσεις  που αφορούν τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, την παροχή ενημέρωσης και επιμόρφωσης,  την προσφορά ευκαιριών ψυχαγωγίας, παιχνιδιού και αναψυχής.
Η χλωρίδα, η πανίδα και το ανάγλυφο της περιοχής, τα μονοπάτια των Μουσών και τα τοπία των Θεών,  θα προσφέρουν ευκαιρίες και  προτάσεις, εντός και εκτός του θεματικού πάρκου,  για δράσεις βουνού και θάλασσας.
Η εγγύτητα της περιοχής με σπουδαίους χώρους Αρχαιολογικού, Θρησκευτικού και άλλου ενδιαφέροντος,  δημιουργεί και προσφέρει  ακόμα ένα "μπουκέτο" επιλογών στον επισκέπτη.
2.Σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος
(σχήμα  Ι.Μ.Κίτρους, Κατερίνης,Πλαταμώνος)

Το τέλειο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον οργανωμένο λόγο και τις σύγχρονες  υποδομές, θα καταστήσει το θεματικό πάρκο μοναδικό  τουριστικό προορισμό.

4.     Ο  «κοιμώμενος γίγαντας»


Η Πιερία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία βιώνει  και συνειδητοποιεί ο επισκέπτης με μια απλή επίσκεψη. Η ομορφιά, η πολυμορφία  και η σύνθεση του τοπίου έλκει και  αποπνέει δέος, φιλικότητα και ηρεμία.  
3.Τουριστικός χάρτης της Πιερίας

  • είναι το κύριο σκηνικό της Ελληνικής Μυθολογίας (Όλυμπος, Πιέρια, Τίταρος κλπ),
  • είναι γενέτειρα των επιστημών και των τεχνών (λόγος, μουσική, χορός, θέατρο, φιλοσοφία , θετικές επιστήμες, εικαστικά κλπ),
  • είναι ιστορικός τόπος με  σημαντικές αναφορές σε όλες τις φάσεις των εθνικών αγώνων και συνέβησαν σπουδαία ιστορικά γεγονότα,
  • διαθέτει σημαντικά προϊστορικά, αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία
  • Έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα,
  • Έχει γεωλογικό ενδιαφέρον και  μορφολογία εδάφους,
  • Στην Πιερία κατοικούν ντόπιοι, πόντιοι, βλάχοι, θρακιώτες, μικρασιάτες, κρητικοί και άλλοι. Αυτό το πολιτιστικό μωσαϊκό  προσθέτει άλλη μία πολιτισμική ψηφίδα στο ήδη  πλούσιο αφήγημα,
  • έχει πλούσια παράδοση, έθιμα,  τρόπο ζωής κλπ,
  • υπάρχουν ενδιαφέροντες  παραδοσιακοί οικισμοί,
  • έχει φυσική ομορφιά , καταπληκτικό περιβάλλον (ακτές, βουνά κλπ),
  • έχει προτάσεις για δράσεις βουνού σκι, αναρριχήσεις, ορειβασία κλπ,
  • διαθέτει πλούσια και μοναδική χλωρίδα & πανίδα,
  • σε απόσταση μέχρι 150 χλμ υπάρχουν δεκάδες άλλοι προορισμοί που μπορούν να συνδυαστούν σαν ένα "τουριστικό πακέτο",
  • έχει καλές τουριστικές υποδομές (τριτογενής τομέας),
  • ξενοδοχεία, κάμπινγκ,
  • οργανωμένες ακτές ,
  • αγορές,
  • νυχτερινή ζωή,
  • χιονοδρομικό Κέντρο,
  • ορειβατικά καταφύγια,
  • έχει σημαντικό πρωτογενή τομέα,
  • και μέτριο δευτερογενή.





5.     Το θεματικό πάρκο ως μοχλός ανάπτυξης


 Το θεματικό πάρκο θα λειτουργήσει ως κινητήριο γρανάζι  που θα  συμπαρασύρει δορυφορικά,  όλους τους παραγωγικούς κλάδους, δημιουργώντας τοπική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Η γεωγραφική θέση του πάρκου και η μορφολογία εδάφους του νομού Πιερίας προσφέρει άριστη προσβασιμότητα, δεδομένου ότι κάθε σημείο του νομού  απέχει το πολύ 30 λεπτά με αυτοκίνητο, προτείνουμε  να  εφαρμόσουμε  ένα ανοικτό μοντέλο λειτουργίας  για να  διανεμηθεί  ο πλούτος σε όλο το νομό, να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές  και να παραταθεί η τουριστική περίοδος για όλο το χρόνο.
3. Περιοχές τουριστικής αλληλεπίδρασης με το θεματικό πάρκο
Στο χώρο του θεματικού πάρκου θα υπάρχουν υποδομές που θα υποστηρίζουν το θεματολόγιο και τις εκδηλώσεις. Θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες  των επισκεπτών, μόνο για το χρόνο της επίσκεψης.
Η φιλοξενία, η εστίαση, η διασκέδαση, οι αγορές και όλες οι άλλες δραστηριότητες  των επισκεπτών θα πραγματοποιούνται  εκτός θεματικού πάρκου σε όλα τα σημεία του νομού.
Επειδή όλη η οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής θα εξαρτάται από την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα του θεματικού πάρκου, είναι λογικό να ηγηθεί και της πολιτικής marketing. 
Η ιστοσελίδα www.museio.gr θα είναι η βασική πύλη επικοινωνίας των επισκεπτών με το θεματικό πάρκο για ενημέρωση, πληροφόρηση, παροχής υπηρεσιών  και αγορών.  Σ’ αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών που αφορούν  διαμονή, εστίαση, διασκέδαση, μεταφορά, αγορές, πληροφόρηση κλπ. Το site με την πλατφόρμα θα προβάλλει σε ένα τεράστιο target group πελατών τις επιχειρήσεις,  χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε άλλη διαδικασία προώθησης.
Συνδυαστικά  πακέτα προσφορών είτε προς τους επισκέπτες είτε προς τα πρακτορεία ταξιδιών θα καθιστά ελκυστική την ιδέα για επίσκεψη στο θεματικό πάρκο, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Η λογική του «ανοικτού» θεματικού πάρκου και η ύπαρξη της  πλατφόρμας, δίνει τη δυνατότητα με ευθύνη του θεματικού πάρκου,  να εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή  ένα σύμφωνο ποιότητας παροχής υπηρεσιών και πώλησης αγαθών, υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να προσελκύονται επισκέπτες με ανώτερο βιοτικό επίπεδο που θα επιφέρει περισσότερα κέρδη για την τοπική οικονομία.
Στην πλατφόρμα θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις που θα υπογράψουν το σύμφωνο ποιότητας και συνεργασίας με το θεματικό πάρκο.
 Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων παύει η συνεργασία.   
Το θεματικό πάρκο θα δικαιούται προμήθεια για τις υπηρεσίες που θα παρέχει,  από τον κύκλο εργασιών στην παροχή  υπηρεσιών  και τις πωλήσεις των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.
 Βασική προϋπόθεση αυτού του σχεδιασμού είναι  η εξασφάλιση της  βιωσιμότητας του θεματικού πάρκου διότι μόνο έτσι θα είναι σταθερό αυτό το μοντέλο.
Η τεχνολογία μας επιτρέπει να εφαρμοστεί και ενιαίο σύστημα πληρωμών  αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, πλήρως ελεγχόμενο και ασφαλές, με prepaid πληρωμές με τη χρήση  μαγνητικών καρτών,  QR code ή Barcode.
Το θεματικό πάρκο θα έχει  ημερήσια επισκεψιμότητα πολλών χιλιάδων επισκεπτών και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο νομό Πιερίας, στα καταλύματα, στην αγορά, στην εστίαση, στη διασκέδαση.
Το έργο αυτό θα δημιουργήσει νέα συγκοινωνιακά δεδομένα  και θα απαιτηθούν νέες; υποδομές δρόμων, λιμανιών και υπηρεσιών συγκοινωνίας και μεταφορών και ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη να υλοποιηθούν και μεγαλύτερα έργα αυτής της κατηγορίας.
Η ιδέα να  λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού  των τουριστών για όλες τις δράσεις και τις μορφές τουρισμού που προσφέρει η  Πιερία και οι γύρω περιοχές είναι ριζοσπαστική.  Η σημερινή πανσπερμία δράσεων πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, ιστορικού, γεωλογικού, περιβαλλοντικού  ή άλλου περιεχομένου δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη marketing και επιχειρηματική αποτελεσματικότητα.  Όλες σχεδόν οι δράσεις ελέγχονται  από ερασιτεχνικά σωματεία  όπως ομάδες ορειβατικές,  τις φύσης, πεζοπορίας, αναρρίχησης, σπηλαίων, παραπέντε, θρησκευτικές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι  κλπ. με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούν  το σύγχρονο marketing  για καλύτερη προώθηση των προτάσεων αυτών.   Το θεματικό πάρκο μπορεί να στεγάσει και να συντονίσει όλους τους φορείς έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών.
Το "ΛτΜ" θα κάνει  συλλογή και  εκλαΐκευση  του μύθου, της ιστορίας, της παράδοσης, του τρόπου ζωής, των αξιών κλπ και θα εκπαιδεύσει όλους τους εργαζόμενους και όλες τις επαγγελματικές ομάδες που θα έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες, σε συγκεκριμένα πρότυπα επικοινωνίας, λόγου και συμπεριφοράς. Ειδικότερα το προσωπικό του θπ θα γνωρίζει την Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα και  θα έχει ειδική εκπαίδευση στα θέματα Ελληνικού πολιτισμού, ιστορίας, μύθου και  παράδοσης. Αυτήν την εκπαίδευση θα την αναλάβει το ΛτΜ.  Η δράση αυτή θα ορίσει τη στάθμη ποιότητας σε όλες τις μορφές  υπηρεσιών που θα παρέχονται.
Εντός και εκτός του θεματικού πάρκου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα κτισθεί μια νέα οικονομική πραγματικότητα για την Πιερία.
Το "MUSEIO" θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές συνθήκες σε όλη την περιοχή και θα φέρει ευημερία  σε όλη την τοπική κοινωνία.


6.     Θέματα και λειτουργικότητα του πάρκου

a.       Θεματικοί άξονες
Οι θεματικοί άξονες που θα φιλοξενεί  ταυτόχρονα ή εκ περιτροπής το "MUSEIO" θα είναι:

η Τέχνη
·         Αρχιτεκτονική
·         Γλυπτική
·         Εικαστικές τέχνες
·         Μουσική
·         Χορός
·         Θέατρο
·         Φωτογραφία, Κινηματογράφος
·         Εφαρμοσμένες τέχνες (μικροτεχνία, ξυλογλυπτική, αγγειοπλαστική κ.λπ.)
·         Σημασία Συμβόλων (αποσυμβολισμός στην Τέχνη)

ο Λόγος
·         Λογοτεχνία (πεζογραφία, ποίηση κ,ά)
·         Γλώσσα (γλωσσομάθεια, ετυμολογία κ,ά )
·         Αρχαιογνωσία
·         Φιλοσοφία
·         Ρητορική

η Επιστήμη
·         Ιστορία (Ιστορικά  γεγονότα,  πρόσωπα, σημασία αυτών.)
·         Μυθολογία(Μυθολογικά  γεγονότα,  πρόσωπα, σημασία αυτών.)
·         Σημασία Συμβόλων (αποσυμβολισμός στη Μυθολογία)
·         Αρχαιολογία (σκοπός, μέθοδοι, τεχνολογία κλπ)
·         Θετικές επιστήμες (Αστρονομία, μαθηματικά, φυσική, λογική κ.ά.)
·         Επιστήμες της ζωής και της υγείας

η Τεχνολογία
·         Κατασκευές (Μηχανολογικές, Υδραυλικές, Οπτικές, κλπ)
·         Στρατιωτική τεχνολογία (τακτικές, μέθοδοι, στρατηγική, πολεμικές μηχανές.)

η Κοινωνία
·         Θρησκεία (ρόλος, εξέλιξη, μορφές, κλπ)
·         Πολίτευμα (εξουσία, διοίκηση, δικαιοσύνη, νόμος )
·         Ανθρώπινες αξίες, δικαιώματα
·         Ανθρώπινες Σχέσεις (οικογένεια, εργασία, κοινωνία.)
·         Ανθρώπινες δραστηριότητες (ήθη, έθιμα, γαστρονομία, διασκέδαση, μόρφωση, δοξασίες )

Περιβάλλον & Ποιότητα ζωής
·         Χλωρίδα & Πανίδα (βοτανικός και ζωολογικός κήπος, παρατηρητήρια πουλιών κλπ)
·         Δράσεις & Παιχνίδια  στο δάσος (μονοπάτια, δενδρόσπιτα, skyride,κα)
·         Δράσεις βουνού (αναρρίχηση, ορειβασία, παραπέντε κλπ)
·         Αθλητικές Δραστηριότητες (πίστες bmx, skateboard, rollers, basket κα)
b.     Ειδικά θέματα
·         Ελιά
·         Αμπέλι
·         Παραδοσιακό χωριό (προβιομηχανικό)
o   Οικίες (φιλοξενία, γαστρονομία, κλπ)
o   Επαγγέλματα
o   Υδροκίνηση  (μαντάνια, ντριστέλα κλπ)
o   Χειροτεχνεία
o   Αγροτικά θέματα
o   Κτηνοτροφικά θέματα, η στάνη
o   Γεωργία (καλλιέργεια, παραγωγή & επεξεργασία προιόντων)
o   Κτηνοτροφία Επεξεργασία (γάλακτος, μαλλιού, δερμάτων κλπ)
o   Μελισσοκομία  κ.α
c.      Επικοινωνιακά εργαλεία

Βασικό εργαλείο του "
MUSEIO" θα είναι  ο λόγος  σε όλες τις σύγχρονες μορφές του και θα αξιοποιεί πλήρως τη σύγχρονη τεχνολογία.
  • η αφήγηση
  • η έκφραση
  • το θέαμα
  • το διαδραστικό περιβάλλον
  • η εμπειρία
  • η δημιουργικότητα
  • οι προτάσεις  και ευκαιρίες για δράση και παιχνίδι, κλπ.

d.     Υποδομές
Το “MUSEIO” θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές  ώστε:
·         Να υποδέχεται να εξυπηρετεί και να παρέχει υπηρεσίες και άνεση σε μεγάλο πλήθος επισκεπτών
·         Να φιλοξενεί εκθέματα  πολιτισμού πολλαπλών  κατηγοριών και ιδιοτήτων
·         Να υποστηρίζει δράσεις  μεγάλων απαιτήσεων
·         Να διαθέτει  χώρους και διευκολύνσεις για εκδηλώσεις με υψηλές  προδιαγραφές
·         Να υπάρχουν ολοκληρωμένα  δίκτυα συγκοινωνίας και μεταφορών
·         Να παρέχει  ασφάλεια,  επικοινωνία και πληροφόρηση
·         Να υπάρχει σύγχρονο εμπορικό κέντρο, δημοπρατήριο έργων τέχνης και χώροι  αναψυχής και εστίασης.
e.      Λειτουργικότητα
·         Χώρος διαλόγου, ενημέρωσης, επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, έρευνας, συνεδρίων και επικοινωνίας.
·         Χώρος ψυχαγωγίας, αναψυχής, δράσεων στην φύση.
·         Χώρος  αγορών και εστίασης.
·         Χώρος εκθέσεων, φιλοξενίας και προβολής καλλιτεχνικών δημιουργιών και εκδηλώσεων.
·         Βήμα καλλιτεχνικών ρευμάτων, δημιουργών & καλλιτεχνών.
·         Δημοπρατήριο και αγορά έργων τέχνης, χώρος σύναψης  καλλιτεχνικών συμφωνιών.
·         Κιβωτός  και ληξιαρχείο της μυθολογίας, της ιστορίας, της τέχνης και των επιστημών.



7.     Μυθολογία & Ιστορία  της Πιερίας


Για να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου αυτού θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο μύθο και την ιστορία.
Η μυθολογία επέλεξε αυτόν τόπο για κατοικία των δώδεκα θεών και των άλλων θεοτήτων που οι αποφάσεις και οι ενέργειές τους δρούσαν καταλυτικά σε όλες  τις περιόδους,  με αποτέλεσμα η Πιερία να είναι ένα μόνιμο σκηνικό μυθολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Εδώ γεννήθηκαν οι εννέα Μούσες, αρχαίες θεότητες, κόρες του θεού Δία και της τιτανίδος Μνημοσύνης, θεμελιωτές του παγκόσμιου πολιτισμού.
Με ηγέτη τους το θεό Απόλλωνα έλαβαν την εντολή να αναπτύξουν στο εργαστήρι τους, στα Πιέρια όρη, τις τέχνες και τις επιστήμες. Εδώ γεννήθηκε η ποίηση, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η αστρονομία, η γεωργία, η κτηνοτροφία και  άλλες επιστήμες και τέχνες.
Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο υπήρχε η πόλη  Πιερίς, όπου ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο της γης, το «Μούσειο», όπου όλα τα παραπάνω διδάχτηκαν στο ανθρώπινο γένος από τον Ορφέα.
Ο τόπος αυτός κατοικείται αποδεδειγμένα  συνεχώς,  από την πρώιμη λίθινη εποχή ( 4.500 πΧ  -Οικισμός Μακρυγιάλου)  μέχρι σήμερα.
Η Πιερία συνέδεσε το όνομά της  με όλες τις ιστορικές περιόδους, με  όλους τους αγώνες του έθνους και με πολλά από τα  σημαντικά ιστορικά γεγονότα  παγκοσμίου σημασίας και βεληνεκούς όπως η εισβολή των Μυκηναίων  στη Θρακική γη (Μακεδονία), η  εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα, ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η δημιουργία και η επικράτηση του Μακεδονικού κράτους, η Ρωμαϊκή εισβολή (μάχη της Πύδνας), οι εμφύλιοι πόλεμοι των Βυζαντινών, οι  επιδρομές των Σλάβων, Ούννων, Νορμανδών, Άβάρων, Φράγκων,  Καταλανών, Βουλγάρων  και Σέρβων. 
Κατά την Τουρκοκρατία η περιοχή ,ιδιαίτερα ο Όλυμπος και τα Πιέρια, ήταν μόνιμη εστία αντίστασης, με πολλές επαναστατικές ενέργειες και με τις ανάλογες συνέπειες στον πληθυσμό. Γέννησε πολλές προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα.
Η Πιερία πρωτοστάτησε στο  Μακεδονικό Αγώνα  με έμψυχο, άψυχο υλικό και υποδομές.
 Παρούσα ήταν και στην αντίσταση κατά της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος και υλικών αγαθών, συνεχίζοντας έτσι μια  παράδοση αιώνων.
Η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα εκκλησιαστικά θέματα, καθώς λειτουργούσαν  σπουδαίες διοικητικές έδρες,  μονές, μνημεία και άλλοι λατρευτικοί χώροι.
Η ανάγκη να αναζητηθεί ένας σύγχρονος τρόπος για ανάδειξη και προβολή όλου αυτού του  πλούτου είναι εμφανής και επιτακτική.

8.     Ο ρόλος του «Λίκνο των Μουσών»


Μέσα στην Ελλάδα της κρίσης και των παθογενειών  δημιουργήσαμε έναν πολιτιστικό σύλλογο  με σκοπό  να τολμήσει  ένα καινοτόμο κοινωνικό – οικονομικό πείραμα.  Να αναζητήσει τρόπο αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν προηγούμενα και αποτελούν ένα ανεξάντλητο, απύθμενο και μοναδικό  άυλου πλούτου  που πρέπει να πιστωθεί στην  πατρίδα μας  και ειδικότερα στην Πιερία.
Το όνομά του είναι  το «Λίκνο των Μουσών». Συντομογραφικά "ΛτΜ" και έχει σαν μέλη  πολίτες της Πιερίας, και εθελοντές.
Το «ΛτΜ» έχει σαν  στόχο τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με αντικείμενο τον πολιτισμό, την ιστορία, το μύθο, την παράδοση  και το περιβάλλον. 
Προτείνει τον τρόπο πραγματοποίησης του έργου αυτού. Εντοπίζει την απαιτούμενη γη,  που είναι κατάλληλη και προετοιμάζει την κοινωνία για ένα τέτοιο μεγάλο έργο.
 Αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα είναι ελκυστική σε επενδυτικές οντότητες.
Τα μέλη του ΛτΜ εργαζόμενα σε εθελοντική βάση, προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, δημιούργησαν ομάδες δουλειάς και σήμερα έχουμε να επιδείξουμε ένα σημαντικό έργο.
Επέλεξε να δημιουργήσει  ένα θεματικό πάρκο πολιτισμού, μύθου, ιστορίας, παράδοσης και περιβάλλοντος. Με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας και μεθόδους που υπηρετούν το λόγο, θα παρέχει μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.
Εντόπισε ένα κομμάτι Πιερικής γης, 12.000 στρ. κατάλληλο για ένα τέτοιο μεγάλο έργο.
Πήρε ενυπόγραφα για την οικοδομήσιμη γη 1016 στρμ, την πρόθεση συνεργασίας από τους 109 ιδιοκτήτες γης, σε σύνολο 120.
Υπέγραψε με  το δασικό συνεταιρισμό της περιοχής  πρωτόκολλο συνεργασίας  για ενοικίαση του δάσους 11.000 στρμ για 99 χρόνια. 
Αποδεικνύει ότι υπάρχει η συναίνεση της κοινωνίας για το έργο με τη  συλλογή υπογραφών από τους πολίτες.
Για τον ίδιο λόγο  υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με επιχειρήσεις τοπικές  ή εκτός νομού & χώρας προκειμένου να αποδείξει την κοινωνική συναίνεση.
Υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με ιδρύματα επιστημονικά και  φορείς για συνεργασία και αναζήτηση τεχνογνωσίας.
 Εφήρμοσε τη μέθοδο Brainstorming και εντόπισε  τα θέματα που θα παρουσιάζει  το πάρκο. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται "ες αεί" για τις ανάγκες ανανέωσης του θεματολογίου.
Γίνεται συστηματική καταγραφή της εθελοντικής προσφοράς και των χορηγιών.
Ξεκίνησε η συλλογή και η τυποποίηση της ιστορίας, του μύθου, της παράδοσης για τη δημιουργία του αφηγήματος του πάρκο, η οποία θα αξιοποιηθεί από ομάδα φιλολόγων και ιστορικών κ.ά.
Ξεκίνησε η αναζήτηση κεφαλαίων μέσω site με τη μέθοδο Crowd funding και χορηγιών  για την παραγωγή μελετών.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να  συσταθεί ένα επενδυτικό σχήμα για να δώσει απάντηση στα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση.

Στη συνέχεια το "ΛτΜ" θα ασχοληθεί με θέματα επιμόρφωσης  των εν δυνάμει εργαζομένων στο θπ , της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών με γνώμονα το αφήγημα που τώρα δημιουργείται. Σκοπός ο τόπος να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα λόγου και συμπεριφοράς, παγκοσμίως αναγνωρίσιμη.
Το "ΛτΜ" σε συνεργασία με το "MUSEIO" , λόγω της δύναμης που απορρέει από την αποδοχή του ρόλου του από την κοινωνία,  θα συμβάλει να υλοποιηθεί σύμφωνο ποιότητας με υψηλές προδιαγραφές στην παροχή υπηρεσιών και στις αγορές  σε όλες τις συμβεβλημένες με το πάρκο επιχειρήσεις και  θα επιβλέπει  την τήρηση των συμφωνηθέντων. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού οικονομικού επιπέδου
Το "ΛτΜ"  θα παρακολουθεί την εξέλιξη  και συνέχεια τη λειτουργία του έργου και θα εγγυάται για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και κοινωνικής ευθύνης της επένδυσης απέναντι στην κοινωνία.



9.     Ταυτότητα του ΛτΜ

Επωνυμία
«Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ανάπτυξης 
ΠΙΕΡΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΥ 
το "Λίκνο των Μουσών" »

σε συντομογραφία το «Λίκνο των Μουσών» ή «ΛτΜ».

likno-small
Ίδρυση
Δεκέμβριος 2018
Μορφή
Πολιτιστικός Σύλλογος (Καταστατικό στο liknotonmuson.blogspot.com)
Μέλη
75
Έδρα
Αγίας Τριάδος 13
Κατερίνη
ΤΚ 601 00
Τηλ.
2351  103  767
blogspot
liknotonmuson.blogspot.com
e mail
WWW
facebook
ΙΠΑΠΟ Λίκνο των Μουσών
Πρόεδρος
Αν.πρόεδρος
Γραμματέας
Αν.Γραμματέας
Ταμίας
Αν. Ταμία
Έφορος Δημ.Σχέσεων

Γκρέμος Τάσος
Χήρας Απόστολος
Αδαμίδης Γιώργος-Τάσος
Μπίσμπα Άννα
Δάφνη Αγνή
Τζήκας Ιωάννης
Κοσμαδάκης Μανώλης



10.                       Η προτεινόμενη  γη

Ο Όλυμπος και τα Πιέρια είναι συνεχόμενα όρη που χωρίζονται από τον ποταμό Ίταμο ή Μαυρονέρι. Ο ποταμός Ίταμος χωρίζει την Πιερία στην Ολυμπική Πιερία και στην Πιερική Πιερία. Το πάρκο σχεδιάζεται να χτιστεί  επί των Πιερίων ορέων  στη Δυτική όχθη η οποία είναι απαλλαγμένη από νομικά  βάρη σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και τη χρήση γης.
Έχουμε στη διάθεσή μας 11.000 στρ δάσους που ανήκει στον αναγκαστικό δασικό συνεταιρισμό Καρυών  ο οποίος έχει και τη διαχείριση. Το 20% ανήκει στο δημόσιο με δυνατότητα εξαγοράς.
Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού  υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΙΠΑΠΟ-ΛτΜ, για  ενοικίαση του δάσος σε επενδυτή που θα προτείνει το ΛτΜ, για 99 χρόνια.
Υπάρχει εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη που προβλέπει δεκαέξι δράσεις στο δάσος, με δυνατότητα να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Οι δράσεις αυτές  συνάδουν με το πνεύμα αυτού του έργου και προσθέτουν επιπλέον αξία και ελκυστικότητα στο θεματικό πάρκο.
4. Χώρος του θεματικού πάρκου

Έχουμε παραλάβει ενυπόγραφη πρόθεση διάθεσης γης όπως πώληση, ενοικίαση,  ανταλλαγή κλπ,  από 109 ιδιοκτήτες χωραφιών με έκταση 1016 στρ οικοδομήσιμα.
Ελέγχουμε το 98% της περιοχής. 12.000 στρ περίπου δάσους και χωραφιών. Όλη η περιοχή προέκυψε από το «τσιφλίκι Γιαννακόπουλου » που τη δεκαετία του 1960 τοπογραφήθηκε πλήρως και πουλήθηκε στους κατοίκους με συμβόλαια, οπότε δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα.
Η χρήση γης είναι ορισμένη στην απλούστερη δυνατή μορφή. Η περιοχή δεν έχει καμία βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα, δεν έχει κανένα αξιόλογο κτίσμα, είναι παρθένο περιβάλλον που φιλοξενεί μόνο γεωργικές δραστηριότητες.
 Στο δάσος φύονται  κυρίως δρυς, πλατάνια και άλλα, που δεν ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιάς , γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τους επισκέπτες.
Όλη  η έκταση εκτείνεται σε υψόμετρο από  150 μ  ως 1000 μ  και είναι ομαλή και προσβάσιμη. Στην ιδιόκτητη αγροτική και δασική έκταση  απλώνεται οδοποιία 50 χλμ., εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και αρδευτικό δίκτυο για τα 1000 στρ. χωραφιών. 

Μέσα από το  θεματικό πάρκο διέρχεται μεγάλος, διπλός αγωγός νερού ύδρευσης που προέρχεται από τα διυλιστήρια του «Φράγματος της Μόρνας» που βρίσκεται στην περιοχή. Το έργο αυτό κατασκευάστηκε αλλά δεν  αξιοποιήθηκε. Η περιοχή διαθέτει δύο ποτάμια συνεχούς ροής και δεκάδες ρέματα.
Μέσα από το πάρκο διέρχεται η υπάρχουσα 13η εθνική οδός (ΕΟ) Κατερίνης- Ελάσσονος, η οποία πριν το 1950  ήταν η ΠΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για κατασκευή νέας σύγχρονης Εθνική Οδού με νέα χάραξη, η οποία σχεδόν ταυτίζεται με την υφιστάμενη οδό.
Η απόσταση του θεματικού πάρκου από το αστικό κέντρο της Κατερίνης είναι 15 χλμ.
Ο νέος περιφερειακός δρόμος της Κατερίνης διευκολύνει την  πρόσβαση στο θεματικό πάρκο από την ΠΑΘΕ, το τρένο και τις ακτές.
Η περιοχή ευνοείται για μία τέτοιου είδους κατασκευή διότι την ενισχύουν και οι οδικοί μας άξονες. Η διερχόμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με στάση στην Κατερίνη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου θεωρείται ένα ισχυρό πλεονέκτημα σχετικά με τον τρόπο διέλευσης των επισκεπτών στο θεματικό πάρκο μας. Επιπλέον, μεγάλη έμφαση δίνουμε στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οποίο θεωρείται και το επίνειο της Κατερίνης και των Καρυών. Τελευταίος άξονας που μπορεί ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει για να βρεθεί στο πάρκο μας είναι ο οδικός. Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το πάρκο θα απέχει χονδρικά 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα απ’ όλες τις γύρω μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια,κλπ.).

11.                       Θεματολόγιο  και υποδομές


Η παρούσα ενότητα είναι ο καρπός μιας κοινής προσπάθειας εράνου ιδεών (brainstorming)  και είναι μία βασική συνιστώσα του υψηλού στόχου της δημιουργίας μίας ελκυστικής πρότασης.
Οι επόμενες σελίδες  είναι η πνευματική κατάθεση πολλών εθελοντών του «Λίκνο των Μουσών» που είτε με απλή αφήγηση, είτε υποβάλλοντας γραπτά δια ζώσης, είτε μέσω internet προσέφεραν τις ιδέες τους προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο έργο.
Είναι μία πρώτη προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει στο θεματικό πάρκο, δίνει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και το πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τους υπεύθυνους θεμάτων,  αναδεικνύει τη στάθμη της ποιότητας και των κανόνων που θα πρέπει να ισχύουν τόσο στην αρχική φάση λειτουργίας όσο και στη συνέχεια .
Αυτό το υλικό θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και για τους σχεδιαστές αρχιτέκτονες,  τεχνικούς, οι οικονομολόγους και το marketing.
To brainstorming θα συνεχίζεται  για πάντα διότι εκτός από την αρχική προσέγγιση θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος αριθμός ιδεών και προτάσεων παρακαταθήκη, για την ανάγκη συμπλήρωσης, ανανέωσης και βελτίωσης θεαμάτων και υποδομών.  
Για τις προτεινόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να προβλεφθούν  και επιπλέον χώροι   αρχικών προβλέψεων.
 Τα κτίρια που θα ανεγερθούν, τα καταστήματα, οι κοινόχρηστοι χώροι  και όλος ο σχεδιασμός του πάρκου θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ υψηλής αισθητικής,  που θα τηρείται αυστηρά.
Όλες οι κτιριακές υποδομές, τα μέσα μετακίνησης, η διαχείριση απορριμμάτων και οι άλλες δραστηριότητες, θα διέπονται από σύγχρονο προσανατολισμό για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αισθητικής και προστασίας του περιβάλλοντος  και θα παρέχουν ταυτόχρονα στους επισκέπτες πολλές και σύγχρονες διευκολύνσεις.

                                                            

i.      Σύμβολο του ΘΠ


(Αυτόνομο Κτίριο 1, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Για κάθε εμπορική ή τουριστική  δραστηριότητα,  συνηθίζεται να δημιουργούμε ένα σύμβολο που θα είναι σήμα αναφοράς. Ο Πύργος του  Άϊφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, Ο Λευκός Πύργος, η Ακρόπολη, ο πύργος του ΟΤΕ της ΔΕΘ κλπ είναι σήματα που έχουν αναγνωρισιμότητα και αξιοποιούνται δεόντως από το marketing. 
Για την προσπάθειά μας, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύμβολο επιβλητικό που να είναι αντάξιο των ιδεών  που υπηρετεί το MUSEIO.
Σε μια  ενδιαφέρουσα αφήγηση του Σωκράτη προς τον Φαίδρο  αναφέρθηκε  ο λόγος που τα τζιτζίκια ήταν υπό την προστασία των Μουσών. Είναι λογικό να προτείνουμε σαν σύμβολο του θεματικού πάρκου το τζιτζίκι. Με την ίδια λογική προστατευόμενη κοινωνική ομάδα από το MUSEIO θα είναι οι  «μουσικοί του δρόμου» οι οποίοι θα τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης.
Το σύμβολο Θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, επισκέψιμη με όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις πρόσβασης, εστίασης και  αναψυχής.

                                                           ii.      Διοικητήριο


(Αυτόνομο Κτίριο2, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC)
Το θεματικό πάρκο θα διοικείται από ένα κτίριο σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο που θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα μπορεί να επιχειρεί σε κάθε σημείο του ΘΠ, έτσι ώστε η παραμονή των επισκεπτών στο ΘΠ να είναι  πλήρης ανεπανάληπτων εμπειριών, εποικοδομητική, ευχάριστη και ασφαλής. Το διοικητήριο θα φιλοξενεί:
·         ΔΣ & Γραμματεία, αίθουσα συνεδριάσεων.
·         Λογιστήριο, ομάδα marketing.
·         Κέντρο ροής και συντονισμού θεαμάτων.
·         Κέντρο ελέγχου εσωτερικών χώρων ΘΠ και  Εισόδους/Εξόδους (με κάμερες, αισθητήρες, μηχανισμούς ανίχνευσης, ανιχνευτές όπλων κλπ).
·         Κέντρο διαχείρισης κρίσεων, αίθουσα επιχειρήσεων για περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας, τρομοκρατικής ενέργειας, κατάρρευσης κτιρίου, πανικού πλήθους  κ.α  Θα υπάρχουν, σχέδια προστασίας των πολιτών, σχέδια  εκκένωσης, σχέδια προστασίας των υποδομών και του δάσους.
·         Αστυνομικό τμήμα (δημόσιο)  και Τμήμα  ιδιωτικής Security.
·         Τους χώρους κράτησης (στο αστυνομικό τμήμα και στο Κέντρο υγείας).
·         Τα περιπολικά αυτοκίνητα security, εντός ΘΠ.
·         Οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο με εσωτερικό τ/φ δίκτυο, δίκτυο ανακοινώσεων, μέσω μεγαφώνων και matrix, ροής εκδηλώσεων που θα καλύπτει όλη την έκταση του ΘΠ.
·         Ομάδα λειτουργίας WWW, Κοινωνικών δικτύων κλπ και γενικά τα ΜΜΕ.
·         Μηχανογραφικό κέντρο, Ομάδα προγραμματιστών για ανάπτυξη εφαρμογών.
·         Ομάδα λειτουργίας hardware (DataCenter, Servers, Wifi,  τηλεπικοινωνιακών δικτύων κλπ).
·         Θα υπάρχουν τα Studios και ο εξοπλισμός για TV με υποδομές  για τηλεοπτικές παραγωγές.
·         Το ΘΠ θα διαθέτει ομάδα Καλλιτεχνών & Τεχνικών (Σκηνοθέτες, Χορογράφους, Ηχολήπτες κλπ) που θα στηρίζουν όλες τις δράσεις του ΘΠ. Για  24 ώρες θα μεταδίδονται LIVE από την WebTV ή σε μαγνητοσκόπηση και θα αποθηκεύονται στη βάση παραστάσεων του ΘΠ όπου θα υπάρχει για πάντα.
·         Θα υπάρχει η δυνατότητα εξωτερικών μεταδόσεων για την κάλυψη των εκδηλώσεις του θεματικού πάρκου και τις αξιόλογες δράσεις των επισκεπτών. 

                                                        iii.      Εστία φιλοξενίας


(Αυτόνομο Κτίριο3, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Το ΘΠ πάρκο θα αναπτύξει ξενοδοχειακές υποδομές μόνο για τις ανάγκες φιλοξενίας που θα προκύπτουν από τις διάφορες δράσεις.
 Οι προσκεκλημένοι  του θεματικού πάρκου, επιστήμονες,  ερευνητές,  συμμετέχοντες σε workshops, παιδιά της ομογένειας που θα  φιλοξενούνται με ευθύνη του πάρκου.
Το ΘΠ θα διαθέτει εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας με τις εξής επιλογές:
·         Ξενοδοχείο
·         Δασικό χωριό
·         Camping

                                                        iv.      Πολιτισμοί του κόσμου


(Αυτόνομο Κτίριο 4, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Ένα κτίριο με όλες τις υποδομές θα είναι αφιερωμένο στους πολιτισμούς του κόσμου. Περιοδικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το κτίριο θα αφιερώνεται σε ένα πολιτισμό. Το θπ θα ανακηρύσσει  το τιμώμενο έθνος  και θα του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει τον πολιτισμό του και τα επιτεύγματά του με δική του ευθύνη και σχεδιασμό. 

                                                           v.       Πρόσωπα της κόσμου


(Αυτόνομο Κτίριο 5,  Πληροφορίες, Ταμείο Κυλικείο, WC) 
Ο στεγασμένος χώρος αυτός θα φιλοξενεί περιοδικά θέματα  μεγάλων  προσωπικοτήτων ή ομάδων  ανθρώπων που άφησαν θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα στον πλανήτη κατά το πέρασμά τους σε θέματα  της  πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού,  των εφευρέσεων  κά.
Ενδεικτικές προσωπικότητες ο Σωκράτης, Λεονάρντο Ντα Βίτσι, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αϊνστάιν, ο Χίτλερ, Πικάσο, Φειδίας, Τέσλα,  Καραθεοδωρής  Φλέμιγκ, Ελύτης, Λουτσιάνο Παβαρόττι,  Πελέ , οι Beatles κλπ.
 Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία θα παρουσιάζεται  πάντα ένα συγκεκριμένο μπουκέτο 5 (ενδεικτικός αριθμός) θεμάτων.
Ένα παράδειγμα  πεντάδας οι  Πλάτων, Νέλσον Μαντέλα, Πικάσο, Συγκρότημα U2,  Γιάννης Αντετοκούμπο.
Το θπ θα μετράει την  επισκεψιμότητα των θεμάτων και όταν ένα θέμα παρουσιάζει χαμηλή προτίμηση θα αποσύρετε και θα αντικαθίσταται από άλλο.
Επίσης θα γίνονται τακτικά αφιερώματα σε  σημαντικά θέματα κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά κλπ,  όπως «η μετανάστευση σε όλες τις εποχές», «οι μεγάλοι έρωτες θεών και ανθρώπων», «οι μεγάλοι αντίπαλοι στην πολιτική, στον πόλεμο, στην οικονομία», «οι μεγάλοι εξερευνητές» κοκ. Με αυτήν την δράση  θα γίνεται αναφορά  σε πρόσωπα μικρότερου βεληνεκούς αλλά θα  αναδεικνύεται η σημασία τους  και ο ρόλος τους στην εξέλιξη του πολιτισμού μας.

                                                        vi.      Τα εργαστήρια της τέχνης


(Αυτόνομο Κτίριο 6, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Σε ένα στεγασμένο χώρο θα δημιουργηθούν πολλά διαμερίσματα, περίπου 30, στα οποία θα λειτουργούν  εργαστήρια με όλες τις καλές τέχνες και τις τέχνες που υπηρετούσαν την καθημερινότητα. 
  • ζωγραφικής
  • γλυπτικής
  • ψηφιδωτών
  • αγγειοπλαστικής
  • ξυλογλυπτικής
  • κοσμήματος
  • κεντήματος
  • πλεξίματος
  • αργαλειού
  • λιθοξόου
  • ενδύματος (σύγχρονου, αρχαίου, παραδοσιακού )
  • υποδήματος
  • δέρματος
  • μετάλλων
  • υαλουργίας, κλπ 
Σε κάθε εργαστήριο θα υπάρχει χώρος ενημέρωσης 20-30 ατόμων, υποδομή επίδειξης της τέχνης, και προθήκη πώλησης έργων και προϊόντων.
Ο καλλιτέχνης  θα κάνει  αναφορά στην ιστορία και θα αναδεικνύει όλες τις πτυχές της τέχνης του.  Στο εργαστήριο θα υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός όπου θα γίνεται επίδειξη δημιουργίας ενός έργου και θα  μπορεί ο επισκέπτης να υλοποιήσει το πρώτο του  έργο.
Θα υπάρχει οργανωμένη  προθήκη για πώληση έτοιμων έργων. 
Στα εργαστήρια αυτά ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με την  τέχνη, τα υλικά, την τεχνική, την τεχνοτροπία και  με τον ίδιο τον κατασκευαστή.
Στο ίδιο κτίριο θα υπάρχουν πολλές αίθουσες,  που θα μπορούν να φιλοξενηθούν παράλληλες εκθέσεις όλων των τεχνών δωρεάν.
 Η διάρκεια διάθεσης του εκθεσιακού χώρου στον καλλιτέχνη θα εξαρτάται από τις πωλήσεις του καλλιτέχνη.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί δημοπρατήριο έργων τέχνης στο οποίο θα πωλούνται έργα  των επισκεπτών αλλά και όσων έργων  παράγονται στο ΘΠ.
Σε όλες τις περιπτώσεις πωλήσεων θα υπάρχει ποσοστό προμήθειας για το ΘΠ.

                                                      vii.      Στέγη του θεάτρου, του χορού και της μουσικής


(Αυτόνομο Κτίριο7, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το κουκλοθέατρο, ο καραγκιόζης και άλλες μορφές της θεατρικής τέχνης καθώς και τα υπάρχοντα είδη χορού και μουσικής όλου του κόσμου, θα έχουν το χώρο τους στο ΘΠ
Ο επισκέπτης που θα επισκεφθεί την "Στέγη του θεάτρου του χορού και της μουσικής" θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να ενημερωθεί για  τις τέχνες αυτές    να εμβαθύνει  σε όλες τις συνιστώσες για μια παραγωγή όπως η σκηνοθεσία,  το σενάριο, το σκηνικό, το ένδυμα, η ηχοληψία, η ενορχήστρωση, ο φωτισμός, σκηνική παρουσία, κινησιολογία κλπ.
Θα υπάρχουν άφθονες υποδομές και  χώροι όπου θα γίνονται σεμινάρια όλων των τεχνών και θα ενθαρρύνονται ερασιτεχνικές ομάδες  ή απλοί πολίτες στον πειραματισμό και τη δημιουργία.
Θα παραχωρούνται δωρεάν  χώροι στους πολιτιστικούς συλλόγους για γραφεία, χώροι πρόβας και παραστάσεων
Τα εργαστήρια θα παρουσιάζουν τη διαχρονική πορεία και την εξέλιξη όλων των παραμέτρων  μιας παράστασης.
 Σε μικρή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, λίγων θέσεων (100-200 άτομα) κατάλληλο για θέατρο, μουσική, χορό και όλες τις άλλες τέχνες που ο μύθος ορίζει την Πιερία σαν γενέτειρα, θα υλοποιείται το πρόγραμμα «δείξε το στον κόσμο». Το πρόγραμμα αυτό θα είναι μία κορυφαία διαδικασία του ΘΠ. Θα δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης μιας θεατρικής, μουσικής ή παράστασης χορού,  στην αίθουσα σε ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα , όπως σχολεία, ομάδες φοιτητών, πολιτιστικών φορέων κλπ. Οι παραστάσεις αυτές  θα μεταδίδονται LIVE από την  Web TV  του θπ.
Η παραστάσεις θα αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του ΘΠ όπου θα υπάρχουν και θα είναι στη διάθεση του κοινού για πάντα.

                                                   viii.      Από το Μύθο στο μονοπάτι της Αλήθειας


(Αυτόνομο Κτίριο 8, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Ένας χώρος όπου θα αναδεικνύεται η σχέση του Ελληνικού Πολιτισμού με τις σύγχρονες Θρησκείες ιδιαίτερα  του Χριστιανισμού και ειδικά της Ορθοδοξίας.
Η πνευματική διαδρομή του ανθρώπου από τη λατρεία των φυσικών φαινομένων μέχρι τον υπέρτατο Θεό, αφορά κάθε άνθρωπο και είναι αιτία προβληματισμού και αναζήτησης παγκοσμίως.
Ο τρόπος παρουσίασης των θεμάτων θα είναι στα πλαίσια μιας αυστηρής δεοντολογίας, δεδομένου ότι οι επισκέπτες θα είναι όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων.
Μπορούν να παρουσιαστούν επιμέρους θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος όπως:
·         Θρησκείες και  γέννηση του κόσμου
·         Ο ρόλος της Θρησκείας στην δημιουργία της κοινωνίας
·         Ο ρόλος της Θρησκείας στην ψυχική υγεία του ανθρώπου
·         Η πορεία της τέχνης ζωγραφική, γλυπτική, μουσική μέσα στο χρόνο παράλληλα με την εξέλιξη των θρησκειών.
·         Αρχαία- βυζαντινή – σύγχρονη μουσική
·         Αλληλεπίδραση Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών
·         Παράδεισος & Κόλαση μέσα από όλες τις θρησκείες και την τέχνη
·         Τα δύο φύλα και οι Θρησκείες
·         Θρησκευτική προσέγγιση για τις Ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα
·         Θρησκευτικοί πόλεμοι
·         Θρησκεία και ιστορικά εγκλήματα
·         Θρησκεία και πολιτική
·         Θρησκεία και οικονομία
·         Θρησκεία και γεωπολιτική,
·         κ.ά.

                                                        ix.      Ο κήπος της Αρτέμιδος


(Βοτανικός & Ζωολογικός Κήπος)
(Αυτόνομο Κτίριο 9, Χώρος Ενημέρωσης, καταστήματα ειδικών προιόντων, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
 Η  γη της Πιερίας φιλοξενεί πλούσια και ιδιαίτερα οικοσυστήματα με  φυτά και  ζώα . Ειδικά στο θεματικό πάρκο έχουμε 11.000 στρ δάσους  με δρύς, γάβρους, πλατάνια, οστριά κά
Η περιοχή  έχει πολλά νερά  και η μορφολογία του εδάφους είναι κατάλληλη για κατασκευή μεγάλων λιμνοδεξαμενών πυρόσβεσης που θα προσφέρονται  για πολλές καινοτόμες  δράσεις. Στην περιοχή ενδιαφέροντος υπάρχουν 3 ποτάμια, το ανενεργό φράγμα της Μόρνας, μεγάλος αγωγός νερού, και μεγάλα δίκτυα άρδευσης.  Το θεματικό πάρκο εκτείνεται από τα 150 μ ως 1000 μ. και θα ονομαστεί «Κήπος της Αρτέμιδος»
 Ένας  βοτανικός κήπος  αφιερωμένος στην ιδιαίτερη  χλωρίδα της Πιερίας, στην προστασία και την ανάδειξη των ποικιλιών, ένας ζωολογικός κήπος με όλα τα ζώα του τόπου μας. Ο  επισκέπτης θα ενημερώνεται  και θα ευαισθητοποιείται σε οικολογικά  και περιβαλλοντικά θέματα. Φροντίδα και καθήκον του θπ είναι να εμφυσήσει το σεβασμό.
 Επειδή τα φυτά, τα θηλαστικά, τα έντομα, τα ερπετά, τα ψάρια και τα πουλιά, είναι πρωταγωνιστές στους μύθους  και στα παραμύθια του λαού μας, ο κήπος της Αρτέμιδος θα έχει δεσπόζουσα θέση στο θεματολόγιο του «MUSEIO” χαρίζοντάς με το λόγο στους επισκέπτες πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες
Το καταπληκτικό δάσος θα αξιοποιηθεί αλλά και θα διαμορφωθεί  κατάλληλα με  διευθέτηση των πλούσιων νερών, με χώρους αναψυχής, με παρατηρητήρια πουλιών, ζώων και τοπίου. Θα γίνει εντοπισμός, χάραξη και σήμανση μονοπατιών πεζοπορίας και οργανωμένης περιήγησης.
Θα παρουσιάζεται η ταξινόμηση και η μελέτη φυτών και ζώων  που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Θα υπάρχει συσχέτιση της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας με την μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση. Θα γίνεται αναφορά στους συμβολισμούς των φυτών και ζώων της περιοχής  πχ η Δάφνη συσχετίζεται με τη δόξα αλλά και το μύθο του έρωτα του Απόλλωνος.
Στο ΘΠ θα υπάρχουν και οικολογικές δράσεις  όπως εκκολαπτήρια  για  παραγωγή πουλιών και  σταθμοί γέννησης και εκτροφής ζώων τα οποία θα ελευθερώνονται από τους επισκέπτες σε ειδικές εκδηλώσεις, άμα ενηλικιωθούν, για εμπλουτισμό της φύσης.
 Επίσης θα διοργανώνονται δράσεις όπως η καλλιέργεια τρούφας και μανιταριών κλπ
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στη μέλισσα για  την ανάδειξη του ρόλου της στη ζωή του πλανήτη,  αλλά και της τέχνης της μελισσοκομίας με αναφορά στα προϊόντα που παράγονται και την οργάνωση της κοινωνίας των μελισσών κλπ.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η αναφορά στα  αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που φύονται στην Πιερία.
Στους χώρους του πάρκου θα  υπάρχει πολυλειτουργικό κτήριο φιλοξενίας και ενημέρωσης. Εντός του κτιρίου θα υπάρχει εργαστήριο απόσταξης αρωμάτων, αποξήρανσης φυτών και  λουλουδιών, κατασκευής αρωματικών σαπουνιών,  παρασκευή αφεψήματα και άλλων ροφημάτων.  Όλα τα παραγόμενα  προϊόντα όπως  τα αρώματα,  φαρμακευτικά προϊόντα της φύσης, μέλι, προϊόντα του δάσους κλπ. θα πωλούνται στο κατάστημα του Κήπου της Αρτέμιδος.
Θα υπάρχει και αναφορά σε θέματα  κυνηγιού και του ψαρέματος με συγκεκριμένη δεοντολογική προσέγγιση στο θέμα.

                                                           x.       Δεντροχωριό


 Ένα κομμάτι του δάσους θα φιλοξενήσει 10-20 δεντρόσπιτα. Αυτά τα δεντρόσπιτα θα συνδέονται μεταξύ τους με ανεμόσκαλες, αερογέφυρες, flight fox,  Sky rider, μικρά τελεφερικ και άλλους τρόπους.
Σε κάθε δεντρόσπιτο  θα υπάρχει και ένας οικοδεσπότης που θα φιλοξενεί τους επισκέπτες, θα τους προσφέρει κάποιο αναψυκτικό, φρούτο, παραδοσιακό γλυκό ή άλλο.  Κάνοντας αναφορά σε ένα μύθο, μία ιστορία, ένα παραμύθι, ένα έθιμο, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, ένα τραγούδι, μία παραδοσιακή συνταγή μπορούμε να πετύχουμε  μία αποτελεσματική προσέγγιση και σύσφιξη σχέσεων.
Στόχος της δράσης αυτής είναι να γνωρίσει ο  επισκέπτης  την Ελληνική κοινωνία, τον τρόπο ζωής,  τις αξίες, τις σκέψεις, τους φόβους και τις επιδιώξεις της.
Επειδή η μετάβαση μεταξύ των δεντρόσπιτων θα γίνεται με μη συμβατικό τρόπο θα υπάρχουν σοβαρά μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών. Θα προβλεφθεί  τρόπος συμμετοχής και πρόσβασης στο δενδροχωριό  και για τους επισκέπτες με κινητικές αδυναμίες. 
Η συνύπαρξη του φιλόξενου περιβάλλοντος, της  χρήση του Λόγου  και η σωματική δράση  θα χαρίζουν στους επισκέπτες μία αξέχαστη εμπειρία.  

                                                        xi.       Κέντρο  επιστημών


(Αυτόνομο Κτίριο 10, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Ο χώρος είναι αφιερωμένος στης επιστήμες και τους ανθρώπους της.
Αναφορά σε επιστήμονες, λόγιους, εφευρέτες και ανάδειξη των έργων τους.
Διοργάνωση  για τις σημαντικότερες ημέρες του παγκόσμιου ημερολογίου, μεγάλα αφιερώματα πχ την ημέρα της ποίησης, των γυναικών, θεάτρου, βιοποικιλότητας κλπ. 
Χώρος διαλόγου φιλοσοφίας, ποίησης, πεζογραφίας κά.
Διοργάνωση ρητορικών αγώνων.
Χώρος Μαθηματικών, Αστρονομίας, Φυσικής, Γεωλογίας, Χημείας, Τεχνολογίας με παρουσίαση πειραμάτων και την εξελικτική τους πορεία.
Πλανητάριο και αστεροσκοπείο για αστρονομική παρατήρηση.
Θα υπάρχουν μικρότερα τηλεσκόπια  για παρατήρηση της περιοχής, του Ολύμπου, των Πιερίων ορέων, τα χωριά και τις πόλεις.
Σε ειδικό χώρο θα υλοποιείται η δράση «στα όρια της επιστήμης».  Με τη βοήθεια των τηλεπικοινωνιών ή με ζωντανή παρουσία των καλεσμένων,  θα γίνονται live συνδιασκέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με διάφορες προσωπικότητες. Οι ερευνητές σε πανεπιστημιακά εργαστήρια,  πολιτικοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ καθώς και  ερευνητές που εργάζονται σε διαστημικούς σταθμούς,  επιστημονικούς χώρους  τεχνολογίας  και  παραγωγής. Θα περιγράφουν το αντικείμενο της εργασίας τους και θα απαντούν σε ερωτήματα των δημοσιογράφων και των επισκεπτών  του θπ για να  αναδειχθούν τα όρια της ανθρώπινης τεχνολογίας και του πολιτισμού.
Όλοι η δράση θα μεταδίδεται live μέσω WebTV και θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του ΘΠ.
Σημαντικές εκθέσεις  επίδειξης αρχαίας και σύγχρονης  τεχνολογίας.
Εκθέσεις ευρημάτων  και άλλων αντικειμένων επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως  παλαιοντολογικών ευρημάτων, ορυκτών, μετεωριτών κλπ
Στέγη των εφευρετών
Η δράση αυτή θα στηρίζει τους εφευρέτες. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας με απλές  (όχι στο επίπεδο επιστημονικής έρευνας)   αλλά καταπληκτικές ιδέες για νέες εφευρέσεις.   Επειδή δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός που να είναι αρωγός σ'αυτούς τους ανθρώπους, το ΘΠ θα τους θέτει υπό την αιγίδα του να υλοποιήσουν και να προωθήσουν  την εφεύρεση τους. 

                                                      xii.       Πόλεμος και ειρήνη


(Αυτόνομο Κτίριο 11, Πληροφορίες,Κυλικείο, WC) 
Ένα κτίριο αφιερωμένο   στην πραγματικότητα που δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τα γεγονότα, τα πρόσωπα, τα αίτια, οι αφορμές, οι τακτικές, οι συνιστώσες δυνάμεις, η διπλωματία,  οι συνέπειες, οι απώλειες, οι πρόσφυγες, η τεχνολογία, οι θεωρίες πολέμου, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, οι αγωγοί ενέργειας, οι εμπορικοί δρόμοι, το εμπόριο όπλων, η σημασία των  logistics στις πολεμικές συρράξεις  και τόσα άλλα σημαντικά θέματα που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη ανεξάρτητα από την  ηλικία και το μορφωτικό του επίπεδο, να γίνει κοινωνός θεμάτων υψηλής πολιτικής και διπλωματίας..
 Επίσης η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου μέσα από  τη λογοτεχνία, τη φωτογραφία, τη δημοσιογραφία και όλες τις τέχνες και τους συμβολισμούς .
 Πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα σ' αυτά τα θέματα.

                                                   xiii.       Παιχνίδια δεξιοτήτων, γνώσεων, εμπειριών


 (Αυτόνομο Κτίριο 12 , Restaurant, Πληροφορίες, ταμείο Κυλικείο, WC) 
Στο κτίριο αυτό θα υπάρχουν δράσεις και παιχνίδια, γνώσεων, διαδραστικά, δημιουργικά,  που θα χαρίζουν στους επισκέπτες εμπειρίες μοναδικές.
Σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια θα  υπάρχουν για τους συμμετέχοντες  έπαθλα τιμής και  για τους νικητές έπαθλα με οικονομική διάσταση.
Ο Λαβύρινθος
 Ο Λαβύρινθος είναι ένα παιχνίδι γνώσεων,  στον οποίο ο παίκτης μέσα από πλήθος διαδρόμων και διασταυρώσεων  αναζητάει  τον Μινώταυρο. Σε κάθε διασταύρωση ο παίκτης «Θησέας» είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε μία ερώτηση. Αν απαντήσει σωστά τότε ο Λαβύρινθος του υποδεικνύει την σωστή κατεύθυνση. Αν δεν απαντήσει σωστά δεν θα υπάρχει πληροφόρηση.  Στόχος του παιχνιδιού είναι να  αξιοποιηθούν οι λιγότερες διασταυρώσεις και έτσι θα δημιουργείται το σκορ επιτυχίας.
  Ο επισκέπτης καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι αναγνωρίσιμος από τον λαβύρινθο μέσω μαγνητικών καρτών ή άλλων τεχνολογιών. Θα χρησιμοποιείται επίσης τεχνολογία εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας.
Το θεματολόγιο θα επιλέγεται από τον παίκτη, και θα είναι στη γλώσσα του.
Παράδειγμα θεματολογίου, η αναγνώριση Ελληνικών λέξεων που πέρασαν στη γλώσσα του κάθε παίκτη,  αναγνώριση  προσώπων της μυθολογίας,  γνώση ιστορικών γεγονότων κλπ. 
Ο λαβύρινθος μπορεί να αναπτυχθεί σε φυσικό περιβάλλον πάρκου με φυτά ή μέσα σε κλειστό χώρο, στο προτεινόμενο κτίριο.
 Ο λαβύρινθος μπορεί να είναι πολυεπίπεδος(3 διαστάσεων).
 Η κάθοδος του Ορφέα στον Άδη
 Ο Μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης  είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι μοναδικό.  Μια ομάδα  θα προσπαθεί να προσεγγίσει  τον Άδη για να παραλάβει την Ευρυδίκη.  Στο βάθος του τούνελ θα υπάρχει ο Κέρβερος ο φρουρός της  εισόδου στον κάτω κόσμου.   
Τις θεϊκές οντότητες ανέκαθεν ο άνθρωπος, όπως και σήμερα,  τις εξευμένιζε με την προσφορά.
Στο παιχνίδι μας αντί για θυσία ή άλλο  πρόσφορο προς τους θεούς και τον φύλακα Κέρβερο, θα γίνεται προσφορά τέχνης.
Ενώ η ομάδα πλησιάζει στον κάτω κόσμο ο Κέρβερος θα αγριεύει. Την ψυχική διάθεση του θηρίου θα την αντιλαμβάνονται οι παίκτες με τη βοήθεια εφέ, όπως ήχους, χρωματιστά φώτα, θερμό ή κρύο αέρα κλπ. που θα δημιουργούν ένα  ανυπόφορο περιβάλλον.  Τότε πρέπει να γίνει η προσφορά,  ώστε να ηρεμήσει  το θηρίο. Κάποιο μέλος της ομάδας  θα  απαγγέλει  ένα ποίημα, θα λέει ένα τραγούδι, θα διαβάζει ένα κείμενο λογοτεχνικό, θα δίνει μία παράσταση χορού, θα επιδεικνύει ένα πίνακα ζωγραφικής, ένα γλυπτό κλπ
Καθ' όλη τη διάρκεια της καθόδου η ομάδα θα παρακολουθείτε από κριτές του θπ που θα  αξιολογούν την κάθε προσφορά και ανάλογα με την ποιότητα της προσφοράς θα δίνουν στην ομάδα άδεια ανάλογης προσέγγισης. 
Στο τέλος, εφόσον ικανοποιηθεί από τις προσφορές  ο Κέρβερος η ομάδα θα φθάνει στο Βασίλειο του Άδη όπου θα τους περιμένει ένα εντυπωσιακό σκηνικό στο οποίο θα εκτελεσθεί εντυπωσιακή τελετή.
Όλο το εγχείρημα θα καλύπτεται τηλεοπτικά. 
 Escape room
Η τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός  escape room υπάρχει και είναι ένα θέμα που μπορεί να υλοποιηθεί με κατάλληλες υποδομές τεχνολογίες  και σκηνικά, με χώρους μυστηρίου, τρόμου, αγαλλίασης,  χιούμορ και άλλα έντονα συναισθήματα.
Μπορεί να φτιαχτούν σενάρια και σκηνικά με τη μέδουσα, τη γοργόνα, τον κέρβερο, ή ακόμα  με τους σάτυρους, τον έρωτα και άλλα πρόσωπα και γεγονότα.
 Αίθουσα ψευδαισθήσεων
Κατασκευή ενός χώρου που θα στεγάσει ένα μουσείο ψευδαισθήσεων. Ψευδαίσθηση είναι ο εσφαλμένος τρόπος που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει εξωτερικά ερεθίσματα όπως ήχος, εικόνα, οσμή, θερμοκρασία, πίεση, ισορροπία. Στην ψευδαίσθηση, η ερμηνεία του εγκεφάλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο χώρος θα περιλαμβάνει πολλές αίθουσες με διαφορετικό θέμα η κάθε μία. Το ζητούμενο θα είναι η ψυχαγωγία, η διασκέδαση και η εκπαίδευση.
Είδη ψευδαισθήσεων:
·         Οπτικές
·         Ακουστικές
·         Γευστικές
·         Απτικές
·         Οσφρητικές
Θέματα που θα περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
·         Οφθαλμαπάτες
·         Καλειδοσκόπιο
·         Παραμορφωτικοί καθρέπτες
·         Προσομοίωση πτώσης σε βάραθρο
·         Προσομοίωση πτήσης
·         Κινούμενες εικόνες - γρίφοι
Skydiving
Πώς είναι η αίσθηση να αψηφά κανείς τη βαρύτητα και να αιωρείται; Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δωματίου στη βάση του οποίου θα υπάρχει ισχυρή τουρμπίνα ώστε η πίεση του αέρα να κρατά τον επισκέπτη στον αέρα. Το indoor skydiving θα προσφέρει την αίσθηση ενός μικρού “Ερμή” για μικρούς και μεγάλους. 
Ταυτόχρονα όμως θα αποτελέσει και πόλο έλξης εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, επειδή το γεωγραφικά πλησιέστερο σημείο στην Ελλάδα που διαθέτει indoor skydiving είναι στην Βουδαπέστη. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα του αλεξιπτωτισμού και της ελεύθερης πτώσης γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι με τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, μοναδικού σε όλη τη χώρα, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να νιώσουν “πώς είναι να πετάς” έστω και για λίγα λεπτά. 
Για μία πρόγευση του εγχειρήματος, μπορεί κανείς να ψάξει “indoor skydiving” στο διαδίκτυο σε ιστότοπους βίντεο.
Ο χώρος που θα φιλοξενεί το σύστημα της τουρμπίνας θα έχει και συστήματα προβολής εικόνας ή συστήματα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας για να προσομοιάζει σε πραγματική πτήση. Έτσι μπορούν να παρουσιαστούν θέματα από την μυθολογία.
Όπως   «Δαίδαλος και  Ίκαρος», «Φρίξος  και  Έλλη», «Ο Ερμής στους Υπερβόρειους», «πλοία των Φαιάκων» κλπ
Ο εξομοιωτής περιήγησης
 Με θέμα την Ελληνική μυθολογία γίνεται μία προβολή και  μια ομάδα θεατών βρίσκεται σε ένα προσομοιωτή κινήσεων, έτσι ώστε ο κάθε θεατής να βιώνει τις δυνάμεις, τους ήχους, τα εφέ και τις δονήσεις , ανάλογα με τη σκηνή που βλέπει.
Ιστορικά ή μυθολογικά γεγονότα μπορούν να γίνουν καταπληκτικά σενάρια για θέματα αυτής της εμπειρίας. π.χ ο Ερμής κατά την Τιτανομαχία, Το πέταγμα με τον Πήγασο κλπ.
Πισίνα καταδύσεων και κυματισμού
Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πισίνας με βάθος άνω των 30 μέτρων (βαθύτερη πισίνα στον κόσμο, Nemo 33 με βάθος 34.5 μέτρα, βρίσκεται στις Βρυξέλλες), με θεματολογία την ανάλογη της μυθολογίας (Ποσειδώνας). Η πισίνα θα προσφέρεται ως κέντρο εκμάθησης καταδύσεων από αρχάριους μέχρι και προχωρημένους δύτες και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει έντονο το ανάλογο ενδιαφέρον.
Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία πισίνας κυματισμού η οποία θα χρησιμοποιείται ως 1) διασκέδαση (outdoor), 2) εκπαίδευση surfing (outdoor) και 3) προσομοιωτής για επιστημονική έρευνα (indoor). 
Η πισίνα αυτή μπορεί  εύκολα  να υλοποιηθεί σε μία από τις λιμνοδεξαμενές πυρόσβεσης και δραστηριοτήτων που θα δημιουργηθούν.
Ο γύρος του μύθου σε 30'
Μία πολύ καλή  εμπειρία που παρέχει η Ντύσνεϋλαντ του Παρισιού είναι το θέαμα "It's a small world". Οι επισκέπτες επιβιβάζονται σε μεγάλες βάρκες που κινούνται με τη βοήθεια της ροής του νερού σε ένα κανάλι χωρίς να απαιτείται πλοηγός.
Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πολιτισμούς του κόσμου βλέποντας χαρακτηριστικά  κτίρια μνημεία σε μικρή κλίμακα, και μικρές κούκλες με τις ενδυμασίες του κάθε λαού.
Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μία βελτιωμένη εκδοχή αυτού του θεάματος με αναφορά στην Ελληνική μυθολογία την  ιστορία και την παράδοση. Το θέμα μας θα  ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία, όπως επαυξημένη πραγματικότητα, interactive περιβάλλον  και άλλα.  Θα υπάρχει δυνατότητα αφήγησης στη γλώσσα του επισκέπτη. Σε κάθε σκηνικό θα ενσωματωθεί σύγχρονη τεχνολογία φωτισμού και ήχου. Επίσης αντί για κούκλες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άλλο μέσο όπως  κέρινα ομοιώματα,  ολογράμματα, οθόνες υψηλής ευκρίνειας ή άλλο.
Θα επιλεγεί και το κατάλληλο μέσο  μεταφοράς των επισκεπτών, βάρκα, τρένο, αυτόνομα οχήματα, κυλιόμενος διάδρομος ή άλλο.
Το θεματολόγιο θα ανανεώνεται  περιοδικά.
Θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν οι άθλοι του Ηρακλή, του Θησέα, Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, οι Θεοί του Ολύμπου, Μύθοι του Αισώπου, Αργοναυτική Εκστρατεία, Εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου, Ελληνο-Περσικοί Πόλεμοι κα. 
Ο φίλος μου ο "Εγκέλαδος"
Όλοι θέλουν να ζήσουν ένα σεισμό αλλά όλοι το απεύχονται διότι τον φοβούνται.
Οι Έλληνες  όμως δίδαξαν στον κόσμο μια διαφορετική στάση απέναντι στο φαινόμενο, δίδαξαν με τον μύθο τους ότι  αντιμετωπίζεται με τη γνώση και την επιστήμη.
 Στις μάχες των θεών του Ολύμπου με τους γίγαντες οι Αθηνά, η θεά της Σοφίας και των Επιστημών ανέλαβε να αντιμετωπίσει τον φοβερό γίγαντα Εγκέλαδο. Μετά από μάχη κατάφερε να τον νικήσει ρίχνοντας πάνω του το τέθριππο άρμα της  και στο τέλος τον καταπλάκωσε στα έγκατα της γης με το όρος  Αίτνα.
Το μήνυμα που εκπέμπει ο μύθος είναι ότι ο σεισμός δεν νικιέται αλλά αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οργάνωση και την επιστήμη. 
Η τεχνογνωσία του αντισεισμικού σχεδιασμού των κτιρίων και τα σύγχρονα σχέδια αντισεισμικής προστασίας είναι τα όπλα των  Ελλήνων επιστημόνων.
Η κατασκευή ενός  χώρου στον οποίο θα φιλοξενείται μια ομάδα επισκεπτών και  θα απολαμβάνει τον αφήγηση του μύθου σχετικά με την γέννηση της γής και του φαινομένου των σεισμών, όπως του Εγκέλαδου. Θα έχει την ευκαιρία να δει αγγεία, πίνακες και άλλα έργα τέχνης που αναφέρονται σ' αυτό το φυσικό φαινόμενο. Επίσης θα μπορεί να γίνει αναφορά στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη από την Παγγαία ως την ορογένεση και το Γεωλογικό παράθυρο του Ολύμπου. 
Θα ενημερώνεται για το κόστος σε ζωές αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του φαινομένου. 
Θα δοθούν οδηγίες πολιτικής προστασίας σε περίπτωση σεισμών  και  θα προετοιμάζεται ψυχολογικά για την εμπειρία ενός σεισμού.
Επειδή ο χώρος θα είναι ένας εξομοιωτής (simulator) σεισμού θα προκαλείται από τον υπεύθυνο  μια σειρά σεισμών με διαφορετικές εντάσεις.
  Η συγκεκριμένη πρόταση προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική γνώση και εμπειρία.
Ο καιρός στον Όλυμπο
Θα δημιουργηθεί ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Πάνθεον (Μύτικας) του Ολύμπου που θα μεταδίδει μέσω LINK τα μετεωρολογικά δεδομένα συνεχώς,  εικόνα και ήχο  στο ΘΠ.  Εκεί θα υπάρχει ένας χώρος αντίγραφο της κορυφής του Ολύμπου, που θα προσομοιώνει σε πραγματικό χρόνο και θα αναπαράγει ακριβώς τις συνθήκες που αισθάνεται  και την εικόνα που έχει ένας ορειβάτης εκείνη τη στιγμή.
 Ο επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει για λίγα λεπτά αυτές τις ακραίες συνθήκες.

                                                   xiv.       Μέγαρο Μουσικής


(Αυτόνομο Κτίριο 13, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
 Θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο που θα μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις στο MUSEIO. Το μέγαρο μουσικής θα είναι ένα έργο που θα ενσωματώνει όλη τη σύγχρονη τεχνολογία και εμπειρία  που υπάρχει στο χώρο του θεάματος.

                                                      xv.       Αρχαίο Θέατρο 


(Αυτόνομο Κτίριο 14)
Ένα ακριβές αντίγραφο αρχαίου θεάτρου (πχ της Επιδαύρου) πλήρως λειτουργικό όπως ακριβώς την εποχή της κανονικής λειτουργίας.
Αυτό το θέατρο θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον κατά τους χειμερινούς μήνες η σε περίπτωση κακοκαιρίας,  να καλύπτεται μέσω κατάλληλου μηχανισμού στέγης.
 Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να γίνονται παραστάσεις αρχαίου θεάτρου καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Θα παρέχει τη δυνατότητα στα θεατρικά σχήματα να επιλέγουν και να αξιοποιούν σκηνικές τεχνολογίες,  ήχου, φωτισμού  διαφόρων εποχών. Έτσι οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία αυθεντική παράσταση με συνθήκες και τεχνολογία  μιας συγκεκριμένης εποχής.

                                                   xvi.       Ανοιχτός χώρος συναυλιών 


Επειδή υπάρχουν μεγάλοι ανοικτοί χώροι μπορούν να οργανωθούν συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις μεγάλες μεμονωμένες ή  πολλές μικρές ταυτόχρονα.  Το ΘΠ θα πρέπει να διαθέτει όλους τους απαραίτητους εξοπλισμούς εξέδρες,  φωτιστικά, ηχητικά, δίκτυα,  κοινόχρηστους χώρους και να κάνει παραγωγές και εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς.

                                                 xvii.      Συνεδριακό Κέντρο


(Αυτόνομο Κτίριο 15, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Το ΘΠ μπορεί να γίνει χώρος αναφοράς συνεδριακού τουρισμού.
Η δημιουργία μεγάλου/κεντρικού συνεδριακού κέντρου 500 θέσεων (κεντρική αίθουσα - αμφιθεατρική διάταξη). Προβολή IMAX. 
Δημιουργία 3 μικρών συνεδριακών αιθουσών 100 ατόμων, εφοδιασμένων με video-projector αλλά και πίνακες. Η κάθε αίθουσα ενδείκνυται για μικρότερα συνέδρια.
Δημιουργία 5 μικρότερων σχολικών αιθουσών 30 ατόμων, εφοδιασμένων με video-projector αλλά και πίνακες.για λειτουργία  θερινών σχολείων, workshops κλπ.
Δημιουργία 10 δωματίων χωρητικότητας 4 ατόμων το καθένα με διάταξη γραφείου για εργασία. Θα μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 40 άτομα. Τα γραφεία θα είναι πλήρως εξοπλισμένα. Οι χώροι αυτοί ενδείκνυνται για να φιλοξενούν μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας / εταιρειών για εργασία, ειδικά για το “Εικονικό Πανεπιστήμιο” (βλ. παρακάτω).
Όλες αυτές οι υποδομές θα αξιοποιούνται και για εκδηλώσεις του πάρκου.
Η δημιουργία και η σωστή διαχείριση ενός τέτοιου κέντρου θα συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση του συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή.

Εκδόσεις του ΘΠ
(στέγαση εντός συνεδριακού κέντρου)
Κέντρο εκδόσεων για παραγωγή εντύπων, διαφημιστικών φυλλαδίων, News Letters, βιβλίων κλπ. Το κέντρο θα ασχολείται με την αρχαία και την σύγχρονη Ελληνική γραμματεία. Στόχος αυτής της δράσης είναι να  μεταφραστεί συστηματικά η αρχαία και η νέα Ελληνική γραμματεία  σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ώστε να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν το Ελληνικό πνεύμα όλοι οι λαοί. Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται μόνο από το θπ.

Διεθνείς ερευνητικές δράσεις
(στέγαση εντός συνεδριακού κέντρου)
Δημιουργία ενός διεθνή διαγωνισμού με έπαθλο χρηματικό κονδύλιο (travel grant), ώστε απομακρυσμένα μέλη που συμμετέχουν σε κοινά project να μπορούν να πραγματοποιούν τη συνάντησή τους (meeting) για δύο έως τέσσερις εβδομάδες στο χώρο του Μουσείου. Το χρηματικό κονδύλιο θα καλύπτει τη μεταφορά/διαμονή/διατροφή τους. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι εξαιρετικά συχνό (λόγω της μεγάλης εξειδίκευσης) να δημιουργούνται project των οποίων τα μέλη (διδακτορικοί φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές) να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πανεπιστήμια πολλών χωρών. Η ιδέα είναι να προσφέρουμε το συγκεκριμένο κονδύλιο κάθε χρόνο και μετά από διεθνή διαγωνισμό στην καλύτερη πρόταση που θα υποβάλλεται ώστε να καλύψουμε τα έξοδα της μεταφοράς όλων των μελών (έως 6) από τα πανεπιστήμια των χωρών τους στο Μουσείο. Από την μεριά του Μουσείου θα τεθούν δύο προϋποθέσεις:
Την πρόσκληση Ελλήνων προπτυχιακών (ή και μεγαλύτερων) φοιτητών με σκοπό τη γνωριμία τους με τα μέλη που κέρδισαν το κονδύλιο και τη συζήτηση για μελλοντικές συνεργασίες / ενημέρωση μελλοντικής πορείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
Την αναγραφή ως affiliation (έδρα) του “Μουσείου” στην οποιαδήποτε έγκριτη δημοσίευση των μελών του project προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο Μουσείο. Με αυτόν τον τρόπο θα κτιστεί ένα επιστημονικό/ακαδημαϊκό βιογραφικό του Μουσείου που θα ισοδυναμεί με αυτό ενός ερευνητικού ινστιτούτου, δημιουργώντας έτσι ένα πρότυπο “Εικονικού Πανεπιστημίου”.

Εργαστήρι μαθητικής εφυίας και κλίσεων
(στέγαση εντός συνεδριακού κέντρου)
Δημιουργία εγκατάστασης για μαθητές/μαθήτριες προσχολικής ηλικίας, α’-βάθμιας και β’-βάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την εκτέλεση δράσεων ώστε οι μαθητές να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους και να επωφεληθούν για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι δράσεις θα έχουν ως γνώμονα τη θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner (Καθηγητής Ψυχολογίας, Χάρβαρντ). Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η νοημοσύνη μας χωρίζεται σε οκτώ τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο εξελιγμένοι σε κάθε άτομο. Κύριος «ένοχος» μάλιστα για την άνιση μεταξύ τους ανάπτυξη θεωρείται το σχολείο, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο μόνο ευφυϊών – γλωσσική και λογικομαθηματική – αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες (μουσική ευφυΐα, ευφυΐα του χώρου, ενδοπροσωπική ευφυΐα, διαπροσωπική ευφυΐα, φυσιογνωστική ευφυΐα και σωματική – κιναισθητική ευφυΐα). Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις θα προσφέρουν ερεθίσματα στους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν λαμβάνουν ούτε στο σχολείο αλλά ούτε και στις τυπικές εξωσχολικές δραστηριότητες.
Workshops
(στέγαση εντός συνεδριακού κέντρου)
Η διοργάνωση  μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας, Ιστορίας, Μυθολογίας, Φιλοσοφίας και άλλων επιστημονικών ενοτήτων θα είναι μία από τις σημαντικές δράσεις του θπ.
Το πρόγραμμα αυτό θα  απευθύνεται  στα Ελληνόπουλα  της ομογένειας αλλά και των φιλελλήνων. Θα περιλαμβάνει πλήρη φιλοξενία με ψυχαγωγία και  επιμόρφωση  για διάστημα λίγων εβδομάδων.
Σε συνεργασία με ΑΕΙ αυτή η δράση μπορεί να εξελιχθεί και σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών  κλασσικών ή άλλων κατευθύνσεων σπουδών, διεθνούς επιπέδου.

Διεπιστημονική ομάδα προτάσεων
(στέγαση εντός συνεδριακού κέντρου)
Από το θπ  φιλοξενείται μία ή περισσότερες ομάδες διεπιστημονικής σύνθεσης  Ελλήνων φοιτητών των τελευταίων ετών και νέων επιστημόνων  η οποίες θα έχουν σαν στόχο να διατυπώσουν νέες προτάσεις  για το θπ.  Οι παραπάνω ομάδες θα έχουν σαν στόχο την βελτίωση και ανανέωση των θεαμάτων.
Στο θεματικό πάρκο θα υπάρχει συνεχή παρακολούθηση της προτίμησης των επισκεπτών και τα θέματα που δεν έχουν επισκεψημότητα θα αποσύρονται. 
Η ομάδες αυτές θα προκύπτουν από διαγωνισμό ιδεών μεταξύ των πανεπιστημίων και των τεχνικών γραφείων,  θα φιλοξενούνται  στο θεματικό πάρκο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 6 μήνες) για να κάνουν τις μελέτες  τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους και τι μελέτες τους.   Εφόσον αποφασισθεί να υλοποιηθούν αυτές οι μελέτες θα  υπογράφεται σύμβαση πρόσληψης  για το διάστημα υλοποίησης, παρακολούθησης και λειτουργίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια συνεχής ανανέωση των θεμάτων.
Το θπ θα δίνει ειδικές ευκαιρίες απασχόλησης σε όλους τους φοιτητές και ιδιαίτερα  κατά τις περιόδους των διακοπών με αμοιβή και φιλοξενία.

                                              xviii.       Η κιβωτός του Πολιτισμού


 (Αυτόνομο Κτίριο 16,  Πληροφορίες, Κυλικείο, WC)

Ανέκαθεν  οι αποδέκτες των μηνυμάτων του Ελληνικού Πνεύματος και όσοι εμπνεύστηκαν από το Ελληνικό Πολιτισμό είχαν ιδιαίτερη  θέση στην καρδία των Ελλήνων, λίγες φορές όμως  αυτήν την εκτίμηση τη δείξαμε έμπρακτα.
Το ΘΠ είναι μία καλή ευκαιρία για να αποδώσουμε την δέουσα  τιμή και το χρέος προς όλους τους δημιουργούς που είχαν πηγή έμπνευσης τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, ο κάθε επισκέπτη του ΘΠ θα πρέπει να απολαμβάνει ένα χώρο επίσκεψης   άνετο,  ευρύχωρο με σύγχρονο περιβάλλον, με  όλες τις τεχνολογικές ανέσεις  για να μπορεί εργαστεί ή απλά να περιηγηθεί στα αποθηκευμένα δεδομένα που θα αναφέρονται στην τέχνη όλου του κόσμου.  
Το ΘΠ αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία  καταγραφής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και ταξινόμησης εικόνας, ήχου, κειμένων θα αρχίσει μία καταγραφή όλων των έργων τέχνης διάσημων αλλά και απλών δημιουργών, όσων εμπνεύστηκαν από το  ελληνικό πνεύμα. Θα διαθέτει επίσης όλα τα συστήματα προβολής και απεικόνισης, Οθόνες υψηλής ευκρίνειας, ολογράμματα κλπ, για να μπορεί ο επισκέπτης να επικοινωνήσει με τα έργα.
Αυτός ο χώρος  θα είναι το ληξιαρχείο στο οποίο θα μπορεί να εντοπίσει κανείς όλους τους δημιουργούς να πληροφορηθεί για τα βιογραφικά τους στοιχεία  και να γνωρίσει το  έργο τους.
Η κιβωτός θα φιλοξενεί  όλες τις τέχνες όπως   ποίηση,  πεζογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά, αρχιτεκτονική, μουσική,  χορός,θέατρο, φωτογραφία, κινηματογράφος  και κάθε άλλη μορφή τέχνης που έλκει την καταγωγή της από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η κιβωτός θα είναι ο χώρος που ο επισκέπτης θα βιώσει την Ελληνική τέχνη. Η κιβωτός θα είναι ένα εργαλείο για κάθε ερευνητή, φοιτητή, μαθητή προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.
Κάθε ελληνόπνευστος δημιουργός,  οποιασδήποτε ηλικίας, φυλής  και  μορφωτικού επιπέδου θα έχει τη  δυνατότητα να καταχωρήσει το έργο του  και να περάσει έτσι στο πάνθεο των δημιουργών.
Η κιβωτός θα λειτουργεί ως   εξής:
α)Θα  καταγράψει  και θα ταξινομήσει τα έργα  τέχνης που έχουν δημιουργηθεί  είτε είναι έργα   κάποιου απλού καλλιτέχνη, είτε ανήκει σε κάποια gallery η μουσείο, είτε είναι μνημείο.  Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας 3D scanners  και printers για τα γλυπτά και παρόμοιες τεχνολογίες για τα εικαστικά θα αντιγραφούν  και θα αναπαραχθούν  όλα τα έργα τέχνης. Τα πολύ μεγάλα έργα  όπως κτίρια,  θα αναπαραχθούν σε μικρότερη κλίμακα. Όλα τα έργα θα βρίσκονται στο  «Μουσείο αντιγράφων».
β) Όλα αυτά τα δεδομένα θα είναι και σε ψηφιακή μορφή.
γ)Αποτέλεσμα της καταγραφής  είναι η καθιέρωση του ΘΠ σαν Σύγχρονο Ληξιαρχείο Τέχνης  που θα δημιουργήσεις τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες στα θέματα ταυτότητας, πιστοποίησης, πνευματικών δικαιωμάτων κλπ
Η δράση αυτή, με την προτεινόμενη δομή και λειτουργία,  μπορεί να  προσαρμοστεί   και σε άλλους τομείς όπως οι επιστήμες (θετικές, κοινωνικές κα), οι αξίες, οι ιδέες,  οι θρησκείες, τα κοινωνικά ρεύματα,  κ.α.

                                                   xix.       Στάδιο επιδείξεων και παρελάσεων


(Αυτόνομο Κτίριο17, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC)  

Στο θεματικό πάρκο καθημερινά  θα πραγματοποιούνται παρελάσεις με θέματα ιστορικά, μυθολογικά, εθίμων, πολιτισμού κλπ.
Κάθε 2 ώρες(ενδεικτικός αριθμός)  θα πραγματοποιείται μία  παρέλαση ή επίδειξη με  θεματικά άρματα,  όπως στο καρναβάλι της Πάτρας , ή με ειδικές  κατασκευές,  και δεκάδες κομπάρσοι.
Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια, Οι άθλοι του Ηρακλή, του Θησέα,  ο στρατός  του Μεγάλου Αλεξάνδρου και  των Σπαρτιατών,  η Θεογονία, οι μύθοι του Αισώπου, διάφορα παραμύθια,  οι φορεσιές των ελληνικών φυλών, το έθιμο Λαγκατζάρι, το κάψιμο της ρόκας, παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια,  επίδειξη τοξοβόλων, πολιορκητικού κριού και οι  καταπέλτες. Τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων, και πολλά άλλα θέματα μπορούν να γίνουν θέμα.
Απαιτείται ένα στάδιο στο μέγεθος μικρού γηπέδου ποδοσφαίρου που θα έχει τις σκεπαστές κερκίδες.
Κάτω από τις κερκίδες θα υπάρχουν το βεστιάριο και τα αποδυτήρια για τους κομπάρσους  καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι  καταστήματα, κυλικεία, wc  και άλλες διευκολύνσεις για τους θεατές.
Τα άρματα θα κατασκευάζονται θα συντηρούνται και θα αποθηκεύονται στο κτίριο συντήρησης υποδομών, θα  προσέρχονται στο στάδιο κατά την επίδειξη και θα αποχωρούν προς το κτίριο συντήρησης με το τέλος της παρέλασης.

                                                      xx.       Κτίριο υποδοχής


(Αυτόνομο Κτίριο 18, Πληροφορίες, Κατάστημα δώρων,  Κυλικείο, WC) 
Είναι ο πρώτος χώρος του θεματικού πάρκου που θα έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης. Αλλά και ο τελευταίος κατά την αναχώρησή του.
 Ο επισκέπτης θα μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια, να ενημερώνετε για τα θεάματα, τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει το πάρκο, του κανόνες ασφαλείας κλπ.
 Θα υπάρχει μακέτα του πάρκου, παιδότοποι με υπεύθυνους παιδαγωγούς, καταστήματα δώρων και κυλικείο.

                                                   xxi.      Εμπορικό κέντρο


(Αυτόνομο Κτίριο 19, Restaurant, Πληροφορίες, Κυλικείο, WC)
Η ύπαρξη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου είναι απαραίτητη. 
·         Καταστήματα ένδυσης
·         Καταστήματα υπόδησης
·         Είδη δώρων, αναμνηστικών
·         Κάβα ποτών
·         Super Market
·         Φαρμακείο
·         Βιβλιοπωλείο
·         κά

                                                 xxii.       Κέντρο υγείας


(Αυτόνομο Κτίριο 20,  Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 

Ιατρείο 
Θάλαμοι βραχείας νοσηλείας (ένας από αυτούς θα είναι ασφάλειας)
Βασικός ιατρικός εξοπλισμός
Ασθενοφόρο
Ο χώρος περίθαλψης που θα καλύπτει μικροατυχήματα και τυχόν απρόοπτες ασθένειες, όπως για παράδειγμα ένας ξαφνικός πυρετός. Τα μέσα εδώ θα είναι οι βασική ιατρική κάλυψη (πρώτες βοήθειες) και το κλασικό σύστημα ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι, στην πιθανότητα κάποιου πιο βαρύ περιστατικού, οι ασθενείς θα μεταφέρονται απευθείας σε ένα από τα δύο πιο κοντινά νοσοκομεία της περιοχής, Κατερίνης, και Λάρισας ή Θεσσαλονίκης.
Το day-care που θα δημιουργηθεί προς τιμή της θεάς Κυβέλης, επίσης είναι ένας χώρος που θα χρειαστεί ιδιαίτερη παρακολούθηση και τεχνολογική κάλυψη καθότι οι επισκέπτες θα είναι αρκετά μικροί φίλοι και θα χρειαστεί επομένως περισσότερη προσοχή.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Φυσικά το ΘΠ θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής ευθύνης
Θα λειτουργεί για 100 υπερήλικες της περιοχής, Γηροκομείο
Θα παρέχει τηλεθέρμανση στους κατοίκους των Καρυών
Θα λειτουργήσει σύγχρονο κυνοκομείο
Το κέντρο υγείας του ΘΠ, θα συνδράμει σε επείγοντα περιστατικά.

                                              xxiii.       Υποστήριξη ΘΠ


(Αυτόνομο Κτίριο 21,  Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 

Υπηρεσία Καθαριότητας & Πρασίνου
Μία υπηρεσία που έχει το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Εξοπλισμός: Φορτηγά (μικρά και μεγάλα), τρακτέρ με διάφορα παρελκόμενα, σκούπες μηχανικές, κλαδευτικά, εκχιονιστικά, απορριμματοφόρα κλπ
Τα τμήματα που απαρτίζουν την υπηρεσία αυτή είναι:
  • Τμήμα καθαριότητας κοινόχρηστων &  χώρων επίσκεψης
  • Τμήμα καθαρισμού δασικών εκτάσεων
  • Τμήμα πρασίνου-κηπουρικής
  • Τμήμα συντήρησης και καθαρισμού δρόμων, πεζοδρόμων, χειμάρρων κλπ    

Υπηρεσία Συντήρησης & Κατασκευών
Για τις ανάγκες κατά την κατασκευή , τη λειτουργία  και συντήρηση του ΘΠ,  θα πρέπει να υπάρχουν συνεργεία και μικρές  μονάδες  για να παράγουν έργο και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη  όπως
  • Ξυλουργείο 
  • Εργαστήριο πελετοποίησης με πρώτη ύλη από τη βιομάζα που θα παράγεται από το δάσος και θα αξιοποιείται  στη θέρμανση του ΘΠ
  • Βαφείο
  • Μηχανουργείο
  • Συνεργείο Οχημάτων
  • Εργαστήριο Μαρμάρων
  • Εργαστήριο κατασκευής,συντήρησης και αποθήκευσης  αρμάτων παρέλασης.

Παραγωγή και διαχείριση ενέργειας
Διαχείριση τηλεθέρμανσης (λέβητας, καυστήρες κλπ).
Παραγωγή Ενέργειας. Θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της περιοχής υδατοπτώσεις, ηλιοφάνεια, βιωμάζα κλ για να παράγεται ενέργεια.
Υποσταθμός Ηλεκτρικού.

                                              xxiv.       Το  Λούνα Παρκ όλων των εποχών


(Πληροφορίες, Κυλικείο, WC) 
Τα κλασσικά παιχνίδια καρουζέλ, τρενάκι, μπαλαρίνα, τροχός, γύρος του θανάτου, συγκρουόμενα, σκοποβολή, παραμορφωτικοί καθρέπτες θα έχουν τη θέση τους στο ΘΠ.
Και φυσικά για τους μικρούς μας φίλους  τραμπολίνο, μικρές πίστες αναρρίχησης  και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων.
Θα αναζητηθούν όλα τα σύγχρονα παιχνίδια απλής ή υψηλής τεχνολογίας που είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όπως επίσης παιχνίδια νερού και αέρα.
Θα διοργανώνονται παιχνίδια «Χαμένου θησαυρού», μικρός λαβύρινθος κλπ.
Πηγή  έμπνευσης η  Ελληνική μυθολογία και η ιστορία π.χ. τα άλογα του καρουζέλ να είναι ο Πήγασος και ο Βουκεφάλας, τα άλογα του Διομήδη, του Φαέθοντα κλπ.
  

                                                 xxv.       Αθλητικές Εγκαταστάσεις


(Πληροφορίες, κατάστημα  αθλητικών, Κυλικείο, WC) 
Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από χώρους που θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν για προσωπική άσκηση, επίδειξη ή και για τη διεξαγωγή αγώνων εθνικού ή διεθνούς επιπέδου. Το θπ θα διοργανώνει τέτοιους αγώνες τακτικά.
Ενδεικτικές δραστηριότητες που έλκουν τους  σύγχρονους νέους είναι:
  • Πίστες Αναρρίχησης
  • Πίστες Scateboard
  • Πίστες Bmx
  • Πίστες Rollers
  • Παγοδρόμιο
  • Τένις,volley
  • Μπάσκετ και άλλα

                                              xxvi.       Περίπτερα ξεκούρασης επισκεπτών


Σε όλο το ΘΠ, και σε απόσταση 100-200 μ, θα υπάρχουν οργανωμένοι χώροι ξεκούρασης για 30-40 επισκέπτες. Θα διαθέτουν πολλές διευκολύνσεις διόροφα για  προστασία από την βροχή, τον ήλιο και τον αέρα.
  • Ταμεία για αγορά εισητηρίων(μονάδων)
  • Στεγασμένο
  • Αλεξήνεμα
  • Καθίσματα -παγκάκια
  • Τραπέζια
  • Φωτισμός για το περίπτερο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο
  • Τηλέφωνο σταθερό  για επικοινωνία με το κέντρο πληροφοριών
  • Μεγάφωνο για ανακοινώσεις & μουσική ανοικτού χώρου
  • Παροχές ρεύματος AC220,110 Volts
  • Φορτιστές κινητών, tablets κλπ
  • WiFi και Ethernet
  • DISPLAY ανακοινώσεων (για εξωτερικό χώρο)
  • Παροχή πόσιμου νερού
  • Καλαθάκια Σκουπιδιών, κατά κατηγορία.

                                            xxvii.       Παιδότοποι  (στο κτίριο υποδοχής)


  • Κλειστοί & ανοικτοί παιδότοποι με επιτήρηση παιδαγωγών.
  • Κλειστοί & ανοικτοί παιδότοποι και παιδικές χαρές, με επιτήρηση των γονέων.

                                         xxviii.       WC-νιπτήρες


Σε πολλά σημεία θα υπάρχουν χώροι υγιεινής που θα παρέχουν
WC για ενήλικες, παιδιά, ΑΜΕΑ πο
  • Χώροι καθαριότητας βρεφών
  • Χώροι Ντούζ
  • Παροχές δικτύου Άρδευσης
  • Πυροσβεστικές   φωλιές
  • Πυροσβεστικοί  κρουνοί.

                                              xxix.       Χώροι Εστίασης  


Θα υπάρξει μια χωροταξική κατανομή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
  • Εστιατόρια
  • Ψησταριές
  • Fast Food (Χάμπεργκερ, cheeseburger,Γύρος, Σουβλάκι, Λουκάνικα  κλπ.)
  • Πίτσα
  • Καφέ-Αναψυκτήρια
  • Ζαχαροπλαστεία 
  • Φρούτα κ.α

                                                 xxx.      Δικτυακές Υποδομές


Στο ΘΠ θα διαθέτει ολοκληρωμένα σύγχρονα δίκτυα διαφόρων κατηγοριών, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του ΘΠ αλλά και των επισκεπτών.
επικοινωνίας και ενημέρωσης
  • Ηλεκτρικό ρεύμα παντού
  • Πλήρη κάλυψη Κινητής Τηλεφωνίας
  • Ενσύρματο εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο
  • Μεγαφωνική εγκατάσταση για ενημέρωση επισκεπτών ΘΠ
  • Δίκτυο Matrix - Displays   για διαφήμιση & ενημέρωση   επισκεπτών
  • Πλήρη κάλυψη Wi Fi, δωρεάν πρόσβασης στο Internet
  • LAN Ethernet όλα τα κτίρια και τα περίπτερα ξεκούρασης.
ασφάλειας
·         Καμερών ασφαλείας
·         Δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών
·         Δίκτυο πυροσβεστικών φωλιών
·         Δίκτυο αισθητήρων πυρκαγιάς
·         Δίκτυο σειρήνων συναγερμού εκκένωσης.
λειτουργίας του συγκροτήματος
  • Ύδρευσης
  • Άρδευσης 
  • Πυρόσβεσης
  • Τηλεθέρμανσης (με πέλετ & φυσικό αέριο)
  • Αποχέτευσης
  • Αποχέτευση ομβρίων.

                                              xxxi.       Εσωτερικές μετακινήσεις 


Επειδή η  έκταση είναι μεγάλη, υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά 150 ως 1000 μ, η μορφολογία του εδάφους είναι ποικίλη και ο αριθμός των επισκεπτών μεγάλος θα αξιοποιηθούν πολλά είδη μεταφοράς, ανάλογα με το υπάρχον οδικό δίκτυο, τη χωροταξία των θεαμάτων, το υψόμετρο, τον αριθμό επισκεπτών. Θα υπάρχει εσωτερική συγκοινωνία με τρένο σταθερής τροχιάς, αυτοκινούμενο τρένο περιήγησης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιήγησης, τελεφερίκ, «γουρούνες», ποδήλατα, άλογα, άμαξες κά.
  • Για την κάλυψη αυτών των αναγκών θα υπάρχει οδικό δίκτυο εντός δομημένης περιοχής
  • Δασικό οδικό  δίκτυο
  • Μονοπάτια περιπάτου σε όλη την έκταση του δάσους, με την κατάλληλη σήμανση και χαρτογράφηση

                                            xxxii.       Χώροι Parking


Θα υπάρχουν επαρκείς χώροι parking για Λεωφορεία, Ταξί, ΙΧ,  Σύγχρονο ελικοδρόμιο για αεροταξί και κάθε άλλο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών.

                                         xxxiii.       Αρχαιολογικοί  χώροι

Στο θεματικό πάρκο έχουν χαρακτηριστεί τρία σημεία ως αρχαιολογικοί χώροι. Όλοι οι χώροι αυτοί βρίσκονται εντός της δασικής έκτασης. Η ύπαρξη αυτών των χώρων είναι μεγάλο πλεονέκτημα για  το ΘΠ.
 Σε κάθε σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία θα γίνουν υποδομές σκέπαστρα, χώροι ενημέρωσης, χώροι συντήρησης έτσι ώστε η διαδικασία της ανασκαφής να γίνεται παρουσία των επισκεπτών και θα γίνεται ενημέρωση για την επιστήμη της αρχαιολογίας, τις μεθόδους και τις τεχνικές συντήρησης και άλλα συναφή  θέματα.  Φυσικά η διαδικασία ανασκαφής και η επιστημονική έρευνα θα χρηματοδοτείται απο το ΘΠ.

                                         xxxiv.       Ειδικοί θεματικοί χώροι 


Το παραδοσιακό χωριό
Ένα Ελληνικό ορεινό  χωριό 18~19ου αιώνα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Μπορεί να αναδειχθεί ο τρόπος ζωής των Ελλήνων στα ορεινά χωριά  καθώς και η δομή της Ελληνικής οικογένειας, η νοοτροπία, οι ηθικές αρχές και οι αξίες. Τα διάφορα επαγγέλματα και ασχολίες, τα εργαλεία χρησιμοποιούσαν  και ο τρόπος ζωής. Κύριο μέσο για όλα αυτά, είναι ο λόγος.
 Ένα πλήθος 15-30 σπιτιών στα οποία θα υπάρχουν οικοδεσπότες. Κάθε σπίτι θα δέχεται μικρές ομάδες επισκεπτών οι οποίοι θα απολαμβάνουν την Ελληνική φιλοξενία. Η ομάδα  θα συμφωνήσει να ασχοληθεί  με μία δημιουργία πχ φτιάξιμο πίτας, ή ενός φαγητού ή απλά να ψήσουν κάστανα και  θα συμμετέχουν και οι επισκέπτες.  Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ο οικοδεσπότης θα έχει τη δυνατότητα να γνωριστεί με τους επισκέπτες και να συζητήσει διάφορα θέματα. Θα μπορεί να αναφερθεί επίσης  σε ένα μύθο, μία ιστορία, ένα παραμύθι, ένα έθιμο, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, μία παραδοσιακή συνταγή  ή ακόμα να πει και ένα τραγούδι. Θα μπορεί ακόμα να αναφερθεί στην Ελληνική οικογένεια και κοινωνία στις συνήθειες, τις ελπίδες η και τους φόβους
Θα αναδειχθεί η έννοια της γειτονιάς όπου: 
·         θα παίζονται παραδοσιακά παιχνίδια ομαδικά.
·         θα δίδονται παραστάσεις Καραγκιόζη,
·         παραδοσιακοί χοροί
·         παραδοσιακά έθιμα (κάλαντα, κλείδωνα, κλπ).
Θα υπάρχουν 
·         Μπακάλικο με παραδοσιακά προϊόντα
·         Μανάβικο με τα φρούτα της Πιερίας
·         μικρά εργαστήρια τεχνητών όπως σιδεράς, τσαγκάρης, σαμαράς, ράφτης, κ.α.
Όλα τα εργαστήρια θα παράγουν αντικείμενα αναμνηστικά ή χρηστικά και θα τα πωλούν στους επισκέπτες.
Βιοτεχνικοί χώροι και κτίσματα όπως:
  • μαντάνι
  • ντριστέλα
  • νερόμυλος
  • νεροπρίονο
  • ασβεστοκάμινο
  • παραγωγή κάρβουνου
  • μαγγανοπήγαδο κλπ.
Οργανωμένος σταύλος με ζώα και όλο τον παρελκόμενο γεωργικό  εξοπλισμό με επίδειξη αξιοποίησης υποζυγίων και εξοπλισμού πχ. φόρτωμα μουλαριού, όργωμα με βόδια, μεταφορά άχυρου κλπ. 
Ένα σχολείο του περασμένου αιώνα με μία αίθουσα διδασκαλίας, οργανωμένο με τα βιβλία και τον σχολικό εξοπλισμό. Ανάδειξη της σχέσης της Ελληνικής οικογένειας με τη μόρφωση  και τα θέματα παιδεία.
Μικρή εκκλησία για ανάδειξη της σχέσης του Ελληνικού Λαού με την Ορθοδοξία.
Ελιάς
Ελιά, ο πράσινος χρυσός. 
Μοναδικό ευλογημένο δέντρο άρρηκτα δεμένο με τον ελληνικό μύθο και την ελληνική προϊστορία, ιστορία χιλιάδων χρόνων.
Λάδι, το κίτρινο διαμάντι της μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας που ταξιδεύει άπαντες γαστρονόμους στο μονοπάτι της γεύσης και της απόλαυσης.
Χρέος μας λοιπόν είναι να διαφυλάξουμε αυτή την βαριά κληρονομιά, που δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα.
Το μουσείο ΕΛΙΑ-ΛΑΔΙ θα πρέπει να είναι παρόν στο θεματικό πάρκο.
Στην είσοδο του μουσείου θα δεσπόζει είναι αιωνόβιο ελαιόδεντρο και από τους καρπούς του θα στάζει λάδι. 
Όλες οι ποικιλίες ελιάς θα είναι παρούσες η κάθε μία με την δική της πορεία.
Οι επισκέπτες, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μπορούν να δουν την συγκομιδή της ελιάς, την εξέλιξη των εργαλείων, των μηχανημάτων για την καλλιέργεια, την συγκομιδή και την ελαιοποίηση του καρπού ελιάς. Θα μπορούν να αποκτήσουν την εμπειρία  της γευσιγνωσίας των  προϊόντων  της ελιάς, ιδιαίτερα των ποικιλιών που έχουν ριζώσει  αιώνες τώρα στην ελληνική και ιδιαίτερα στη  μακεδονική γη.
Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τον συμβολισμούς  του ιερού δένδρου σαν  αιώνιο σύμβολο της ειρήνης και της δόξας  και  αντικείμενο έμπνευσης σε όλες τις τέχνες. 
 Θα αναδεικνύεται φυσικά και η θρεπτικής  και  φαρμακευτικής αξία των προϊόντων της Ελιάς.
 Το ταξίδι του επισκέπτη θα τελειώνει με την παρακολούθηση της διαδικασίας ελαιοποίησης του καρπού της ελιάς στην οποία θα μπορεί να παίρνει και ο ίδιος μέρος.
Κρασιού
Το αμπέλι, η τροφή, το κρασί  η σχέση με  το μύθο, την ιστορία, την τέχνη και τον συμβολισμό.
·         Παραγωγή κρασιού
·         Παραγωγή τσίπουρου με λειτουργία  αποστακτήρα
·         Θέματα παραγωγής, ποικιλίες, ασθένειες κλπ
·         Συμμετοχή σε μαθήματα γευσιγνωσίας
·         Παρουσίαση προϊόντων
·         Επίσκεψη σε αμπελώνα
·         Ύπαρξη κάβας.
 Μαλλιού
Το μαλλί το ένδυμα, σχέση με τον μύθο, το παραμύθι, την ιστορία και την τέχνη.
Η παραγωγή, η επεξεργασία, η προεργασία, ο αργαλειός, το πλέξιμο,  η ύφανση, η βαφή και η κατασκευή  των ρούχων και  άλλων χειροτεχνημάτων.
Επίδειξη επεξεργασίας σε μαντάνι, ντριστέλα. Θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας μάλλινων και άλλων προϊόντων
 Η Στάνη
Στο ΘΠ θα υπάρχει το ιδιόκτητα κοπάδια προβάτων, κατσικιών, αγελάδων και βουβαλιών. 
Σύνδεση του Μύθου, του Παραμυθιού και της Τέχνης με την κτηνοτροφία
Η διαδικασία παραγωγής προϊόντων,  βοσκή, άρμεγμα, κούρεμα, παραγωγή τυριού, γιαουρτιού κλπ θα είναι εμπειρίες και γνώσεις  ζωής για τους επισκέπτες των αστικών κέντρων.
Θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις και να αγοράσουν κτηνοτροφικά προϊόντα.

12.                       Μοναδικά χαρακτηριστικά


Σαν απόρροια όλων των παραπάνω, μπορούμε να αποδώσουμε συμπερασματικά κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που θα έχει το "MUSEIO":

- Τεχνολογικά χαρακτηριστικά: Στο πάρκο όλα θα είναι καλά δομημένα με έμφαση στη λεπτομέρεια. Ο λόγος σε όλες του τις μορφές με την βοήθεια νέων τεχνολογιών, θα δημιουργεί  περιβάλλον που η αισθητική του να συνάδει με τα θέματα  και την ποιότητα αυτών. Οι κλασσικές μορφές λόγου  αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία η εικονική, η επαυξημένη πραγματικότητα, η ρομποτική, η διάδραση, τα ολογράμματα αλλά και άλλες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να  πετύχουμε  παρουσιάσεις θεαμάτων τεχνικά άρτιες και υψηλής αισθητικής για το καλύτερο επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό αποτέλεσμα.. Η τεχνολογία θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πάρκου και την ασφάλεια  των επισκεπτών - πελατών,   καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Το πάρκο θα διαθέτει τους απαραίτητους χώρους και εξοπλισμούς για την άνεση, διευκόλυνση και ξεκούραση και όλα τα καταστήματα για την κατανάλωση αγαθών όπως  εμπορικό κέντρο, χώρους εστίασης και αναψυχής.
- Καινοτομία: Πιστεύουμε ακράδαντα στην επιτυχία του έργου μας διότι είναι μία άκρως καινοτόμα ιδέα, μοναδική στον πλανήτη και θα εκπροσωπεί αντάξια την χώρα μας στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση διεθνή χώρο της διασκέδασης και του θεάματος και της επιμόρφωση, ορίζοντας μια νέα στάθμη ποιότητας.  Το όλο εγχείρημα θα έχει και μία προσκυνηματική διάσταση στον τόπο όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός. Το ανοικτό οικονομικό μοντέλο συνεργασιών που προτείνουμε προς την κοινωνία και η επιβολή του συμφώνου ποιότητας είναι άλλη μια καινοτόμα παράμετρος που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της προσπάθειας.
-    Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Η στόχευση του θεματικού πάρκου στην εκπαίδευση, επιμόρφωση, ψυχαγωγία σε θέματα πολιτισμού, τέχνης,  επιστημών και  ιστορίας προσδίδει από μόνη της ποιότητα στο όλο εγχείρημα. Το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο του χώρου που επελέγη για την ίδρυση του θεματικού πάρκου, τα Πιέρια όρη, το βουνό των Μουσών είναι άλλη μια παράμετρος που καθορίζει την ποιοτική στάθμη.  Η ποικιλία των θεμάτων, η οργάνωση των χώρων, οι σύγχρονες υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα είναι επί πλέον συνιστώσες της επιτυχίας. Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι σωστά εκπαιδευμένο σε όλα τα θέματα που θα αφορούν την ομαλή λειτουργία των χώρων, των εξοπλισμών και την κοινωνική συμπεριφορά απέναντι στους επισκέπτες. Φυσικά ανάλογη κουλτούρα θα καλλιεργηθεί και στα ανώτερα στελέχη για την άριστη επαγγελματική συνεργασία που θα έχουμε με χορηγούς, επενδυτές και προμηθευτές .

-    Μοναδικότητα: Το όλο εγχείρημα είναι μοναδικό. Η μυθολογία και η ιστορία που αναφέρεται στην Πιερία καθορίζουν την μοναδικότητα του χώρου. Το πλούσιο αφήγημα που μπορεί να παρουσιαστεί στον επισκέπτη με θέμα τη γέννηση του πολιτισμού είναι ασυναγώνιστο. Το θεματικό πάρκο θα αναφέρεται στις μαγαλύτερες ανθρώπινες αξίες και για αυτόν το λόγο η επίσκεψη στη γή του Ολύμπου θα έχει και μια προσκυνηματική διάσταση, στο λίκνο του Πολιτισμού.  Το πλούσιο αφήγημα, το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που θα παρουσιάζεται μαζί με το απίστευτο φυσικό περιβάλλον  και γενικότερα το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχονται, θα καταστήσουν την πρόταση μας απόλυτα ελκυστική.
Το ανοικτό οικονομικό μοντέλο συνεργασιών θα δίνει τη δυνατότητα  προπληρωμής με τη  δημιουργία ελκυστικών πακέτων προσφοράς  προς τους μεμονωμένους πελάτες, σε ειδικές ομάδες σχολεία, υπερήλικες, Αμεα,  όσο και προς τους τουριστικούς πράκτορες.  Όλα τα παραπάνω θα καταστήσουν το θεματικό πάρκο  μοναδικό και ανεπανάληπτο προορισμό.  Στόχος είναι οι επισκέπτες να μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι, διότι ο ευχαριστημένος πελάτης κρίνεται και ως η καλύτερη κινητή διαφήμιση.

-   Πλεονεκτήματα για τον πελάτη:
α) Θα έχει την ευκαιρία να βιώσει το χώρο όπου "έζησαν" οι διάφορες θεότητες της Ελληνικής μυθολογίας  και να ενημερωθεί για το Δία και τους άλλους θεούς,  τις Μούσες, τον Ορφέα, καθώς επίσης και τόσους ήρωες και πρόσωπα  της ελληνικής μυθολογίας.  Για τους λάτρεις της μόρφωσης θα μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με περαιτέρω απόκτηση γνώσης για τις απόψεις των Ελλήνων για τις πανανθρώπινες αξίες αλλά και την ποιοτική Ελληνική διασκέδαση.
 Τα workshops θα δίνουν την ευκαιρία σε επισκέπτες  να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γνωρίσουν κάποια τέχνη, να δοκιμάσουν να φιλοτεχνήσουν ένα έργο, να μιλήσουν για μουσική, φιλοσοφία, θέατρο, για τη δημοκρατία  και τόσα άλλα.
β) Θα υπάρχουν εξειδικευμένοι ξεναγοί για γενικά και ειδικά θέματα αλλά και συνοδοί για τις περιηγήσεις όπως οδηγοί βουνού για την πεζοπορεία και τα σπορ βουνού. Πιστοποιημένοι chef που θα βρίσκονται στην κουζίνα του εστιατορίου, γευσιγνώστες λαδιού, κρασιού και άλλων προιόντων, και φυσικά ειδικούς για  φιλοσοφικά και αρχαιολογικά θέματα. Όλα τα παραπάνω θα συνδημιουργούν ένα σύνολο που θα  διαχωρίζει το θεματικό πάρκο ποιοτικά από τον ανταγωνισμό.

γ) Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς της περιφέρειας και όχι μόνο. Αρωματικά βότανα, παραδοσιακές συνταγές για χρήση των δώρων της Πιερικής γης και βιολογικά προϊόντα παρασκευασμένα απο αγνά  υλικά παρμένα από την μητέρα φύση, θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο μεσογειακό τρόπο διατροφής και ζωής. 

δ) Αξιοσημείωτο πλεονέκτημα για τον επισκέπτη επίσης είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει και να συμμετάσχει σε αρχαία αθλήματα τα οποία απαιτούν ανδρεία,  ψυχικό σθένος αλλά το κυριότερο, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Θα υπάρχουν παιχνίδια και αθλητικές δράσεις που  θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες αλλά και κάποια άλλα για τους λάτρεις της αδρεναλίνης και εκείνων των ανθρώπων που τους αρέσει να ρισκάρουν και να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα όρια τους.
Ειδικώτερα πίστες για σύγχρονα αθλήματα  BMX, rolers, αναρριχήσεων  κλπ που θα μπορούν να φιλοξενούν διεθνείς αγώνες και πρωταθλήματα.
ε) Για κάθε απλό επισκέπτη ή ομάδα επισκεπτών όπως ένα σχολείο ή καλλιτεχνικό σχήμα θα θα προσφέρεται το βήμα και η δυνατότητα να παρουσιάσει ένα έργο τέχνης όπως ένα θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά κλπ.
στ)Επιπρόσθετα θα είναι μία καλή ευκαιρία να για τα παιδιά της ομογένειά, να επισκεφθούν την Ελλάδα για να συμμετέχουν σε workshops γλώσσας, φιλοσοφίας, ρητορικής,ιστορίας, κάποιας τέχνης, και τόσα άλλα. Να γνωρίσουν επίσης καλύτερα τις ρίζες τους, μέσω διαδραστικών και επιμορφωτικών παιχνιδιών.

ζ) Επίσης, ο οικογενειάρχης επισκέπτης με βάση την Πιερία μπορεί να προγραμματίσει για την οικογένειά του ημερήσιες τουριστικές "αποδράσεις" για τη Βεργίνα, την Θεσσαλονίκη, το Πήλιο, τα Μετέωρα και τόσους άλλους προσφερόμενους συνδυασμούς . Οι επιλογές βέβαια συνεχίζονται με άλλα είδη τουρισμού όπως ο περιηγητικός σε παραδοσιακούς οικισμούς, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αρχαιολογικός, ορειβατικός,χιονοδρομικός, θαλάσσιος κλπ 

η) Τέλος, οι τυχεροί που θα επισκεφθούν τον χώρο μας, θα μπορούν να απολαύσουν και κάτι επιπλέον, πέραν των προγραμμάτων που θα παρέχουμε στην διάθεσή τους. Αυτό δεν είναι άλλο από το υπέροχο ιερό βουνό τον Όλυμπο που δεσπόζει σε ολόκληρη την Πιερία   και η ομορφία του σημαδεύει για πάντα την ψυχή του κάθε επισκέπτη. Το προσκύνημα στην ιερή γη της Πιερίας που γέννησε τον παγκόσμιο πολιτισμό ανταμοίβει τον επισκέπτη με την ψυχική αγαλλίαση της εκτέλεσης του χρέους που έχει ο κάθε πολιτισμένος άνθρωπος.

13.                       Τεχνολογία


Η σύγχρονη τεχνολογία θα τεθεί στην υπηρεσία του θεματικού πάρκου. Στόχος δεν είναι ο εντυπωσιασμός του επισκέπτη με την διαθέσιμη τεχνολογία, αλλά η καλύτερη  όσμωση του θεατή με την ουσία του προβαλλόμενου θέματος. Η διάδραση, τα ολογράμματα, η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, η ρομποτική, οι σύγχρονες τεχνικές ήχου και φωτισμού, ειδικές προβολές, laser και τόσες άλλες σύγχρονες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Θα λειτουργεί κέντρο μηχανοργάνωσης και ανάπτυξης εφαρμογών app, Web Server,  Data Center, web TV, WiFi σε όλη την έκταση του θεματικού, πάρκου. Θα παρακολουθείτε λογιστικά και λειτουργικά  η εφαρμογή του συστήματος prepaid σε όλο του  δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με το θεματικό πάρκο
Συστήματα ασφαλείας θα καλύπτουν όλο το ζωτικό χώρο με κάμερες, συστήματα πληροφόρησης μέσω matrix & μεγαφώνων, συστήματα ενημέρωσης επισκεπτών με sms,. Συστήματα συναγερμού εκκένωσης, πυρκαγιάς και άλλων καταστροφών.
Συστήματα πυρόσβεσης θα καλύπτουν όλη τη δασική έκταση καθώς και συστήματα επικοινωνίας και πληροφόρησης των περιπατητών.



14.                       Επίλογος

Ο άυλος πλούτος είναι πολύς και δεδομένος.
Είναι μοναδικός και  ανεξάντλητος.
Είναι πολύμορφος  με πολλαπλές επιλογές αξιοποίησης.
Το brandname του τόπου μας  το έκτισε ο χρόνος και ο άνθρωπος,  είναι ανεξίτηλο, παγκοσμίως γνωστό και αποδεκτό.
Η γεωγραφική θέση του τόπου μας είναι ιδανική.
Το πλούσιο περιβάλλον είναι μοναδικό.
Η κοινωνία  θέλει και είναι έτοιμη για  ένα τέτοιο μεγάλο έργο.
Η Πιερία έχει τους ανθρώπους να στηρίξουν ένα τέτοιο  έργο.
Οι  ομογενείς  και οι φιλέλληνες μπορούν να συνδράμουν  στην προσπάθεια.
Αυτό το έργο αφορά τους Έλληνες και όλη την ανθρωπότητα.
Είναι στο χέρι μας να υλοποιήσουμε το μεγάλο όραμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου