Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ταξιδιωτική καραντίνα 30 ημερών για ολόκληρη την Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν

gkat_21_1707_page_1_image_0001-thumb-large
Την «προσωρινή» απαγόρευση «μη ζωτικών» ταξιδιών από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως δήλωσε προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απαγόρευση θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και ενδέχεται να ανανεωθεί αν κριθεί αναγκαίο.

The @EU_Commission presents guidelines on border measures & proposes:

1⃣Green lanes/fast lanes giving priority to essential transport to keep the mobility sector going & ensure economic continuity

2⃣Temporary restriction on non-essential travel to the EU (30 days)
1.308 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των μελών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε χώρα-μέλος του Σένγκεν. Αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως αύριο στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε κ. φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των G7, η εισήγηση της Κομισιόν έγινε κατόπιν «εκτεταμένων διαβουλεύσεων» με τα κράτη-μέλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο συγκέντρωσε «την ισχυρή υποστήριξη» των μελών της Ζώνης Σένγκεν (22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία, σε επαφές που είχε μαζί τους, το είδαν κι αυτές «πολύ θετικά». Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στο Σένγκεν (Κύπρος, Κροατία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ρουμανία) αναμένεται να εφαρμόσουν κι αυτά την απαγόρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου