Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Εδώ είναι Βαλκάνια

Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται όλες οι Βαλκανικές χώρες και οι χώρες που χτυπήθηκαν σκληρότερα από τον ιό.

Στον πίνακα αναφέρονται τα κρούσματα, οι θάνατοι, ο πληθυσμός, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και οι χώρες με τις οποίες κάθε χώρα είναι συνδεμένη αεροπορικά.
Ω, του θαύματος, όταν ιεραρχήσουμε τον πίνακα με βάση την αεροπορική συνδεσιμότητα των χωρών του πίνακα, βλέπουμε τα εξής ενδιαφέροντα.

Πρώτες και πιο πολύ χτυπήθηκαν οι χώρες με τις περισσότερες διεθνείς συνδέσεις.
Οι βαλκανικές χώρες χτυπήθηκαν πολύ λιγότερο γιατί εδώ είναι Βαλκάνια και για πρώτη φορά το να είσαι υπανάπτυκτος σου βγαίνει σε καλό.
Σε άλλες βαλκανικές χώρες -με τις οποίες θα έπρεπε να μας συγκρίνουν τα «αξιόπιστα» ΜΜΕ- τα πήγαν καλύτερα από την Ελλάδα (και δεν έχουν Μητσοτάκη και Τσιόδρα).
Όλες οι χώρες που χτυπήθηκαν πολύ είχαν το πρώτο κρούσμα τους 2 με 3 εβδομάδες πριν από εμάς οπότε είχαμε όλο το χρόνο να δούμε τι πάθανε οι άλλοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο COVID-19 κάνει μπίμπι.
Με λίγα λόγια δεν μας έσωσε κανείς Μεσσίας ούτε περιούσιος υπερεπιστήμονας. Απλά η κακομοιριά και η υπανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια μνημονίων.
Είμαστε δε διπλά τυχεροί καθώς το 2015 ανακόπηκε η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, διαφορετικά τώρα θα είχαμε ιδιωτική υγεία και θα πέθαιναν οι άνθρωποι σαν τις μύγες (όπως πεθαίνουν τώρα στην γη του αμερικάνικου ονείρου).
Και με την ευκαιρία να σας πω ότι η ιστορία αυτή ανέδειξε άλλο ένα αξίωμα:
Όταν ζορίσουν τα πράγματα (ή αγγλιστί: when the shit hits the fan), το «αόρατο χέρι της αγοράς» κουλαίνεται, και ή σηκώνεται ψηλά σε παράδοση ή επεκτείνεται μπροστά σαν ζήτουλας προς το δημόσιο.
Γιατί το αόρατο χέρι της αγοράς είναι καλό μόνο στο να αρπάζει από τους πολλούς και να δίνει στους λίγους.
Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε στους πολλούς καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό την επόμενη φορά που πληρωμένοι παπαγάλοι θα κράζουν το Δημόσιο σύστημα υγείας, το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, και κάθε τι άλλο δημόσιο.
Να θυμάστε ότι αυτοί για τους οποίους βαράτε παλαμάκια κάθε απόγευμα στις 6 είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι που παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα κάθε μέρα που εσείς βλέπετε Netflix.
Να θυμάστε ότι όλοι αυτοί που χωρίς υποδομές, χωρίς προετοιμασία, χωρίς εκπαίδευση αλλά με αυταπάρνηση και αίσθηση υποχρέωσης ξεστραβώνουν τα παιδιά σας κάθε μέρα και σε τέτοιες συνθήκες έφτιαξαν αθροιστικά 114.000 ψηφιακές τάξεις με πάνω από 2.000.000 συμμετοχές μαθητών, είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι και κανείς δεν βαράει παλαμάκια για αυτούς.
Να θυμάστε επίσης ότι αυτοί που κράζουν το δημόσιο το κάνουν γιατί κονομάνε, όπως κονομήσανε όταν ιδιωτικοποίησαν τις τηλεπικοινωνίες και τώρα απολαμβάνουμε τις ακριβότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη, ιδιωτικοποίησαν την Ολυμπιακή και το Ελ. Βενιζέλος γιατί ήταν μονοπώλιο και τώρα δεν είναι η Aegean -την οποία όπου να ναι θα ζητήσει να την διασώσουν- και πληρώνουμε τα ακριβότερα εισιτήρια για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος.
Να δούμε λοιπόν, όταν θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, τι από όλα αυτά θα θυμάστε….


Read more: https://pitsirikos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου