Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η δολοφονία Φλόιντ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ...

Καθημερινές είναι πλέον οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι ταραχές σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τη δολοφονία του άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.


Ωστόσο η δολοφονία αυτή φαίνεται να
διαφοροποιεί άρδην και το πολιτικό σκηνικό, μετατρέποντας δραματικά τη σχετική συζήτηση σε εθνικό επίπεδο: ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έχουν προβεί σε εντελώς αποκλίνουσες δηλώσεις, οι οποίες οδηγούν σε μια ακόμη πιο διχαστική πολιτική συζήτηση σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις, με φόντο τις επικείμενες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σε ένα από τα δεκάδες tweet του για το θέμα, προειδοποίησε ότι «όταν ξεκινά η λεηλασία, αρχίζουν οι πυροβολισμοί». Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος σε τηλεοπτική του ομιλία κάλεσε για εθνική ενότητα και σοβαρή αστυνομική μεταρρύθμιση, λέγοντας: «Δεν είναι ώρα για εμπρηστικά tweets. Δεν είναι ώρα να ενθαρρύνουμε τη βία. Αυτή είναι μια εθνική κρίση και χρειαζόμαστε πραγματική ηγεσία αυτή τη στιγμή».


Λίγο αργότερα, σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden, όπου ο πρόεδρος φαινόταν έτοιμος να δώσει συνέχεια και να ασχοληθεί περαιτέρω με τον θάνατο του Φλόιντ, ο Τραμπ αρκέστηκε να ανακοινώσει μόνο ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αντίθετα, δεν ανέφερε τίποτα για τις ταραχές ή τον θάνατο του Φλόιντ.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι είχε ήδη μιλήσει με την οικογένεια του θύματος, θρήνου του Φλόιντ και μίλησε –με συναισθηματικό τρόπο– για το σοκ της δολοφονίας και τις φυλετικές διακρίσεις στην αμερικανική κοινωνία. «Είμαστε μια χώρα με μια ανοιχτή πληγή. Κανείς από εμάς δεν μπορεί πλέον να ακούσει τη φράση: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (σ.σ.: έκφραση που είπε ο Φλόιντ λίγο πριν πεθάνει) και να μην κάνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις στα κόμματα
Οι εντελώς διαφορετικές απαντήσεις των δύο ανδρών που συναγωνίζονται για την προεδρία της χώρας κάτω από τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα για το πώς θα είναι οι τελευταίοι μήνες από την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες. Ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και αναλυτές συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι επόμενοι μήνες είναι πιθανό να είναι μια αντιπαράθεση για τα πιο επείγοντα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

«Το ερώτημα είναι αν οι Δημοκρατικοί θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, σε αυτό που αναμένεται να είναι ένας βάναυσος, φαύλος και άσχημος κύκλος εκστρατείας – και αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Ατλάντα Κασίμ Ριντ.

Ο Μπακάρι Σέλερς, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε: «Ο πρόεδρος "γιγαντώνεται" συνήθως από τους πολέμους "κουλτούρας". Αλλά νομίζω ότι αυτή η φλόγα πιθανότατα θα κάψει την προεδρία του».

Ο Λέα Ντότρι, βετεράνος δημοκρατικός πολιτικός, προειδοποίησε ότι το tweet που έκανε ο Τραμπ για πυροβολισμούς σε λεηλασίες, αποτέλεσε μια σκόπιμη απόπειρα να υποκινήσει τη βάση των υποστηρικτών του, αντί να πιέσει για ενότητα ή κάθε είδους αποκλιμάκωση των εντάσεων. «Νομίζω ότι το tweet του προέδρου κάνει ό,τι σκοπεύει να κάνει και [κατευθύνθηκε] στο κοινό που προορίζεται να προσεγγίσει… προορίζεται σαφώς να υποκινήσει και να προσελκύσει ένα συγκεκριμένο μέρος του κοινού του», δήλωσε ο Ντότρι.

Εξάλλου, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου του CNN, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων. Αντίθετα, άλλοι βουλευτές επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί.

Η στροφή όλων των Αμερικανών στο θέμα της δολοφονίας του Φλόιντ και οι σχετικές δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών, έρχονται λίγες ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του Μπάιντεν –που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις– πως όποιος υποστήριξε τον Τραμπ δεν είναι πραγματικά μαύρος. Η δήλωση αυτή φάνηκε να δημιουργεί κίνδυνο απώλειας χιλιάδων ψήφων από Αφροαμερικανούς πολίτες για τον πρώην αντιπρόεδρο. Ωστόσο, από τότε, το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου