Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ομολογία ενοχής από τη Novartis...


Η συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό Δημόσιο ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα έχουν λεχθεί και γραφεί για προσπάθειες επηρεασμού Ελλήνων αξιωματούχων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας εκ μέρους τους.

Η ομολογία αυτή, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, κόμματα τα οποία επιμένουν μέχρι σήμερα ότι το σκάνδαλο Novartis αποτελεί σκευωρία.

Πάνω από 346 εκατ. δολ. το συνολικό πρόστιμο

Με χρηματικό πρόστιμο και εξωδικαστικό συμβιβασμό, λοιπόν, «έκλεισε» η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό, η Novartis και η πρώην θυγατρική της εταιρεία Alcon καλούνται να πληρώσουν πάνω από 346 εκατομμύρια δολάρια, έπειτα από συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η κατηγορία αφορά τη δωροδοκία γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα και το Βιετνάμ, προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακα της εταιρείας και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά της προϊόντα. Η εταιρεία φέρεται να έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να επηρεάσει κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν υψηλότερα οφέλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει κατηγορίες ή ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε έλεγχο θεμάτων που αφορούν την πολιτική σκηνή της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε θέματα χρηματισμού από την εταιρεία.

Ειδικότερα, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Novartis Hellas (θυγατρική της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας που εδρεύει στην Ελλάδα) καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Alcon 8,9 εκατ. δολ. Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Δωροδοκίες για προτίμηση της Novartis

Σύμφωνα με τις αρχές, η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για να δωροδοκήσει υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα για να αγοράσει περισσότερα φάρμακα με επωνυμία Novartis, συμπεριλαμβανομένου του Lucentis, το οποίο αντιμετωπίζει μια μορφή απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Η μονάδα Alcon κατηγορήθηκε ότι από το 2011 έως το 2014 χρησιμοποίησε έναν τρίτο μέρος, ως διανομέα, για να παράσχει μυστικά πληρωμές σε υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στο Βιετνάμ.

Οι αμερικανικές αρχές μίλησαν επίσης και για παραποίηση βιβλίων και αρχείων, προκειμένου να κρυφτούν οι δωροδοκίες. Επίσης, η Novartis συμφώνησε να επιστρέψει εντόκως 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθεί με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης.

Μετά τη συμφωνία, τόσο η Novartis όσο και η Alcon εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του συμβιβασμού. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε αμφότερα τα πρόστιμα έχουν μειωθεί, λόγω της συνεργασίας των Novartis και Alcon.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε "κακό" χρέος».

EΔΩ το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με τη Novartis Hellas...


πηγη "Εφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου