Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η Τοπική Ανάπτυξη στο διαδίκτυο


Η Τοπική Ανάπτυξη στο διαδίκτυο - Του Δημήτρη Μιχαηλίδη ...

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 10/7/2020, μια ακόμα συζήτηση, διαδικτυακή προσφορά του Skywalker: Εργασία στην Ελλάδα με θέμα αυτήν φορά, για πρώτη φορά, την Τοπική Ανάπτυξη.
Την συζήτηση οργάνωσαν οι εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, οι οποίες έχουν ήδη προϊστορία σε θεματικές όπως: Τοπική Ανάπτυξη, Κοινωνική Οικονομία & Αγροτική Ανάπτυξη, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκδόσεις σχετικών βιβλίων.

Στην συζήτηση, η οποία μεταδιδόταν ταυτόχρονα από το facebook: Skywalker και από το www.vgainoumemprosta.skywalker.gr, ήταν συνδεδεμένοι με δυνατότητα έγγραφων σχολιασμών 88 συμμετέχοντες και καταγράφηκαν πάνω από 10.000 θεάσεις της συζήτησης.
Στην συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη μετείχαν (κατά αλφαβητική σειρά) η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής), ο κ Άγγελος Μακρυγιάννης (Έμπορος, Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων), ο κ Ανδρέας Μπέκας (τ. γεωπόνος, υπ. Διδάκτωρ Παν/μιου Πελοποννήσου) και ο κ Γεώργιος Παπαβασίλης (Παραγωγός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Μεγάρων) με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (Συγγραφέα, Δημοσιογράφο, ΑγροΝέα). Την συζήτηση χαιρέτισε εκ μέρους του ΣΤΕΝΤΟΡΑ η κα Κατερίνα Γκρίτζαλη, ενώ την τεχνική υποστήριξη είχε η κα Ελισάβετ Καλαρούτη (Δ/ντρια Δράσεων Skywalker). Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου-Πολυδενδρίου κ Φ. Χρυσούλας ΔΕΝ μπόρεσε να συμβάλει εποικοδομητικά λόγω προβλημάτων σύνδεσης στο διαδίκτυο, 35 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας …
Μπορείτε να αναζητήσετε την συζήτηση στο https://www.facebook.com/watch/?v=3340379302658958 καθώς και στο site https://vgainoumemprosta.skywalker.gr/topikianaptixi
Ο ΣΤΕΝΤΩΡΑΣ παρουσίασε στις 30/11/2019 το βιβλίο «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη», ISBN 978-618-84431-2-9, που διαθέτει δωρεάν, και σύντομα και ηλεκτρονικά, σε όσους ενδιαφέρονται για την Τοπική Ανάπτυξη.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη ξεκίνησε με προσέγγιση στα χαρακτηριστικά και την ανάπτυξη των βιώσιμων κοινωνιών, στην επιβίωση των τοπικών δράσεων και την αξία της κοινωνίας των πολιτών και σε βασικές έννοιες για το περιβάλλον και την εξασφάλιση ισορροπίας, που είναι η βασική συνθήκη για την βιωσιμότητα ενός συστήματος.
Εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για συνέχιση των συζητήσεων και δημιουργία ενός σταθερού βήματος ανταλλαγής σκέψεων και ζύμωσης για την Τοπική Ανάπτυξη.
Η Κοινοτική Τοπική Ανάπτυξη είναι η «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του». (Τοπική Ανάπτυξη, 1986, καθ Γ. Δαουτόπουλος).
Επιχειρησιακό Εργαλείο της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να γίνει μια Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ σε κάθε περιοχή που έχει τα χαρακτηριστικά του «τόπου», δηλαδή 1) Κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, (2) Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της και (3) Πίστη ότι όλοι μαζί έχουν κοινό μέλλον.
Το μοντέλο της Τοπικής Ανάπτυξης μπήκε σε εφαρμογή με την πρωτοβουλία L.E.A.D.E.R. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από το 1991, και πλέον έχει ενταχθεί στην κύρια μορφή αντιμετώπισης θεμάτων Τοπικής Ανάπτυξης. Οι λεγόμενες Αναπτυξιακές Εταιρείες αποτέλεσαν την βάση της από τα κάτω σχεδιαζομένης ανάπτυξης, όπου μετέχουν όλες οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ουσιαστικά η «ψυχή» της Τοπικής Ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας την διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου, που είναι απαραίτητο για την εκκίνηση, αλλά και την λειτουργία και την επιτυχία, μιας δομής κοινοτικής-τοπικής δράσης.
Στην Αττική, ήδη από το 2015, θύμισε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, ότι ξεκίνησε η πέραν των εξουσιών (τοπικών, περιφερειακών ή κεντρικών) προσπάθεια συνεννόησης με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με πρώτη εναρκτήρια συνάντηση στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις-συζητήσεις στην Μάνδρα, Πέραμο, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Παιανία και πολλά άλλα μέρη. Μάλιστα ο κ Ανδρέας Μπέκας θύμισε τις τελευταίες συζητήσεις στην Παιανία, στο Κορωπί, στα Μέγαρα και στο Καπανδρίτι το 2019.
Μια ονομασία της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αττικής θα μπορούσε να είναι το «ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ» ως σύνθεση της «Αττικής», με την πελασγική βάση της γης που είναι το «αρ» (αρουραίος, άροτρο, άρχων κλπ), … ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ δηλ. Αττική Γη.
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Συνεργατισμό και τις δυνατότητες ενεργοποίησης τοπικών μικρών δυνάμεων έδωσε ο κ Α. Μπέκας, ως συντελεστή Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης.
Ακούστηκε πολλές φορές ο όρος τοπική διατροφική ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, τοπική εφοδιαστική Αλυσίδα, Ανθεκτικές Κοινωνίες, Βιώσιμες Κοινωνίες, Τοπικές ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ, Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, μόχλευση πόρων για αυτόνομη ενδογενή ανάπτυξη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εκπαίδευση στην κοινοτική δράση, Συνεργατισμός, ενσωμάτωση της κοινοτικής δράσης στο εκπαιδευτικό σύστημα, σεβασμός όλων των συμμέτοχων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Αναφέρθηκε η οργάνωση Γιορτών Τοπικής Ανάπτυξης, όπως είχε γίνει παλαιά το 2011 με την «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» και πρόσφατα με το 1ο Φεστιβάλ Παραγωγών Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων Μαραθώνα σε σύμπραξη με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους & τον τοπικό πολιτισμό-γαστρονομία (17-25/7/2020).
Σαν επιστέγασμα καταγράφηκε ότι αξίζει να προκληθεί συζήτηση για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην Τοπική Ανάπτυξη, στην βιωσιμότητα των τοπικών Κοινωνιών, και στην ανάπτυξη του σεβασμού όλων των τοπικών παραγόντων στην ευημερία των τοπικών συγκατοίκων.
Η καινοφανής δωρεάν προσφορά του Skywalker και του ΣΤΕΝΤΟΡΑ αξίζει να συστηματοποιηθεί (πιθανόν κάθε Παρασκευή, 12.00-13.00) και να είναι μια συνεχής πυξίδα ενημέρωσης, συζήτησης, προβληματισμού, συναντίληψης και διαμόρφωσης προτάσεων δράσης για Τοπική Ανάπτυξη, δηλαδή για συνδιαμόρφωση συνθηκών ευημερίας των ανθρώπων που κατοικούν σε μια κοινότητα και επιθυμούν να δράσουν όλοι μαζί για τα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου