Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΜΥΦ από αγρότες ειδικού καθεστώτος φέρνει πρόστιμο 100 ευρώ



Η προθεσµία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιµολογίων, γνωστών ως Μ.Υ.Φ., έληγε στις 31.03.2020. ∆όθηκε παράταση µέχρι τις 30.06.2020 και ξανά µία µικρή µέχρι τις 06.07.2020. Στο διάστηµα αυτό, θα έπρεπε να υποβληθούν οι πωλήσεις, οι αγορές και τα έξοδα όλων των συναλλασσόµενων, ενώ µέχρι τις 29.07.2020 υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης για όσους θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Γιώργος Παπαδημητρίου


Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές. 

Για τους επαγγελµατίες, τις ατοµικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη µεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενηµερώνουν τα βιβλία τους, δηµιουργεί αυτοµάτως τη βάση για την υποβολή τους.  

Την υποχρέωση αυτή την έχουν και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν µία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση µόνο για τα έξοδα τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκοµίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους.  

Αυτό πρέπει να γίνει άµεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας. Το έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές, αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόµενο πρόστιµο.  

Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιµολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συµπεριληφθούν σε µία ετήσια κατάσταση εξόδων, η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστή τους. Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας, τότε το πρόστιµο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ. ∆υστυχώς κάθε χρόνο διαπιστώνουµε ότι δεν υποβάλλουν οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. 

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.  

Για τα προηγούµενα χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειµένου να µπορέσουν να υποβληθούν, γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήµατα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, να προσκοµίζουν τα τιµολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο µυαλό τους και φέτος (κρίνοντας από τη µικρή έως τώρα προσέλευση).  

Τα πράγµατα όµως έχουν αλλάξει. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειµένου να έχει έννοια η διασταύρωση. 

Να επισηµάνω κάποια πραγµατάκια τα οποία καλό είναι φορολογούµενοι να τα γνωρίζουν (το α’ ενικό πρόσωπο παραπέµπει στον κάθε συνάδελφο λογιστή): 

 
 

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΓΡΟΤΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ:  

Αν δεν προσκοµίσεις τα τιµολόγια δεν πρόκειται να σου υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση τιµολογίων. 

Αν τα προσκοµίσεις όταν θα έρθεις για να κάνουµε τη φορολογική δήλωση, θα την υποβάλλω τότε. 

Αυτό σηµαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσµα, άρα θα έχει πρόστιµο. 

Η δικαιολογία «δεν µε ενηµέρωσες» δεν ισχύει. Γιατί δεν µπορώ να γνωρίζω εάν πέρυσι εσύ καλλιέργησες ή όχι. 

Εσύ έχεις υποχρέωση να ρωτήσεις και όχι εγώ να σε πάρω τηλέφωνο.  

Πώς κάνεις κάθε µέρα όταν θέλεις να ρωτήσεις για πετρέλαιο θέρµανσης, για επίδοµα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδοµα, για το επίδοµα ενοικίου, για όλα τα επιδόµατα που υπάρχουν σε κάθε χώρα του κόσµου; Πώς τα γνωρίζεις όλα; 

Έτσι λοιπόν κι εδώ έχεις την ίδια υποχρέωση: να πάρεις τηλέφωνο, να ρωτήσεις και να σε ενηµερώσω. 

Κι αν δεν το κάνεις, δεν πειράζει. Εγώ θα την υποβάλλω όταν έρθεις να κάνουµε τη δήλωση. 

Και κάτι ακόµη: δεν υπάρχει δικαίωµα επιλογής. ∆εν µπορείς να µου ζητήσεις να µην υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση.  

Γιατί αν δεν την υποβάλλω και έρθει µετά το πρόστιµο ξέρεις τι θα γίνει: θα ισχυριστείς ότι δεν φταις εσύ, αλλά ο λογιστής σου. 

Επειδή αυτό δεν µπορώ να το δεχθώ, έχεις να επιλέξεις: προσκοµίζεις τα τιµολόγια άµεσα και γλυτώνεις το πρόστιµο, ή προσκοµίζεις τα τιµολόγια όποτε επιθυµείς και το πρόστιµο είναι όλο δικό σου. 
 

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ Μ.Υ.Φ. 

Ήδη, επειδή το φορολογικό έτος 2014 παραγράφεται στις 31.12.20, οι Εφορίες άρχισαν πριν λίγες µέρες να αποστέλλουν σωρηδόν τα πρόστιµα για µη επιβολή ή για εκπρόθεσµη υποβολή συγκεντρωτικής κατάσταση τιµολογίων (Μ.Υ.Φ.). Το µπιλιετάκι που θα παραλάβετε, αντιστοιχεί σε πρόστιµο 100 ευρώ. Το υπουργείο Οικονοµικών πρέπει άµεσα να αποσύρει τη διάταξη για τουλάχιστον το 2014 και να απαλλάξει όλες τις επιχειρήσεις από το πρόστιµο αυτό, που αφορά µια δοκιµαστική περίοδο από το ίδιο το κράτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου