Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

«Βόμβα» για τους Έλληνες ξενοδόχους...

 Φέσι της TUI στις αποπληρωμές οφειλών...





Εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο έπειτα από την άρνηση της Tui, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα στην Ευρώπη, να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές της από τις διαμονές της φετινής χρονιάς.

Παραδοσιακά οι... πληρωμές εξοφλούνται έως και 60 ημέρες μετά από την ημερομηνία αποχώρησης, με τα ποσά να φθάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, χρήματα που είναι κρίσιμα για την επιβίωση επιχειρήσεων στους μήνες του χειμώνα που η κίνηση είναι αναιμική.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι έχουν δει τις προτάσεις που έκανε προσφάτως η Tui προς τους ξενοδόχους, ζητώντας τους να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για τα ποσά αυτά.


Δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, όπως αναφέρουν οι FT,  σημειώνουν ότι ο τουριστικός κολοσσός τους χρωστάει από 600.000 ευρώ και εάν δεν τα εισπράξουν θα πρέπει να πάρουν δάνεια για να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες. 

Ένας άλλος επιχειρηματίας σε ελληνικό νησί, ο οποίος περιμένει να εισπράξει 70.000 ευρώ, δηλώνει ότι σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την Tui, επισημαίνοντας ότι αν και άλλοι πράκτορες βοήθησαν τα ξενοδοχεία με ειδικές προσφορές, η προσπάθεια της Tui δείχνει μία στυγνή, καπιταλιστική πλευρά.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, είπε ότι η καθυστέρηση είναι βόμβα για τα ξενοδοχεία. «Πήραν ένα μεγάλο ρίσκο φέτος εν μέσω πανδημίας και πολλοί έχουν μαζεμένες απώλειες. Θα είναι μεγάλος ο αγώνας της επιβίωσης για πολλά ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων».

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει την Tui, τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα στην Ελλάδα, να ανακαλέσει και να πληρώσει. Επίσης θέλουν η κυβέρνηση να ανεβάσει το ταβάνι για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια για ξενοδόχους από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δηλώνει ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά» και ελπίζει να εξασφαλίσει επιπρόσθετη στήριξη από την Ε.Ε. για την τουριστική βιομηχανία της χώρας. 

Οι απώλειες για τον τουρισμό από την πανδημία, όπως αναφέρουν οι Financial Times, προβλέπεται να φτάσουν τα 12-14 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Tui, από την πλευρά της, αναφέρει ότι έχει κάνει «σημαντικό αριθμό προπληρωμών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό» και ότι έχει επικοινωνήσει με επιχειρηματίες στην Ισπανία και την Ελλάδα (δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της) για να συζητήσει προγράμματα πληρωμών και κοινές επιλογές.

Ο κολοσσός συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα, όμως χρωστάει περισσότερα λεφτά στους Έλληνες επαγγελματίες καθώς η χώρα μας είχε κριθεί ασφαλής για ταξίδι το καλοκαίρι από την βρετανική κυβέρνηση για περισσότερο καιρό.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει 1,8 δισ. από τη γερμανική κυβέρνηση επιπρόσθετα από τα 2 δισ. που έχει ήδη λάβει από κρατικά δάνεια. Εξετάζει, ακόμη και άλλες λύσεις για να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Σημειώνεται ότι πριν από 15 ημέρες η Tui ανέφερε ότι «οι κρατήσεις στην Ελλάδα για το επόμενο καλοκαίρι δείχνουν εξαιρετικά καλές, κάτι που είναι αποτέλεσμα του πόσο καλά προετοίμασε η Ελλάδα το άνοιγμα του τουρισμού στην μετά Covid εποχή. Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε την επανεκκίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το προσχέδιο για πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη επειδή η επιτυχημένη τουριστική σεζόν της συνεχίζεται».

Αυτά ήταν τα λόγια του Τόμας Έλερμπεκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI Group και υπεύθυνος για Επιχειρηματικές και Πολιτικές σχέσεις.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα

Το θέμα έχει αναδείξει ήδη από τον Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την περασμένη εβδομάδα 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στους υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε

Η σχετική ανακοίνωση της TUI κάνει λόγο για μερική αποπληρωμή μέχρι του 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την Άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους.

Την ώρα που ο τζίρος των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας κινήθηκε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ του 20%- 40%, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων καταλυμάτων βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας και η ήδη ανακοινωμένη στάση πληρωμών, μιας τέτοιου βεληνεκούς και βαρύτητας, για την κίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, εταιρείας tour operator, συμβάλει δραματικά στην επερχόμενη αύξηση λουκέτων στον κλάδο και σε μια εφιαλτική ύφεση. 

Η στάση πληρωμών της TUI αναμένεται να συμπαρασύρει εργαζόμενους, πρωτογενή τομέα και άλλους σχετικούς, με τον Τουρισμό, κλάδους, κυρίως στα νησιά.

Ο τουρισμός αποτελεί την κύρια δραστηριότητα για πολλές περιοχές της Ελλάδας και πολλές επιχειρήσεις, αυτή τη δύσκολη χρονιά, άνοιξαν παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Προκειμένου να ανακάμψει η Εθνική Οικονομία, θα πρέπει την επόμενη σεζόν, ο τουρισμούς, οι άνθρωποί του και οι επιχειρήσεις του, να Μείνουν Όρθιοι.

Με δεδομένη, τέλος, τη στενή συνεργασία που φέτος είχε αναπτύξει η Κυβέρνηση με την TUI, προχωρώντας ακόμη και σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη διευκόλυνση μεταφοράς επιβατών, που σε μεγάλο βαθμό μπορούσαν να θεωρηθούν και προνομιακές, οφείλει τώρα να παρέμβει, προστατεύοντας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, και να πιέσει ώστε να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε κλείσιμο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ξαφνική ανακοίνωση για στάση πληρωμών, του μεγαλύτερου tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;
 
Μετά και την εν λόγω ανακοίνωση- βόμβα σχεδιάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία η στήριξη του κλάδου με πιο ουσιαστικά, adhoc και αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όμως δεν θα οδηγούν στον δανεισμό και δε θα λειτουργούν ως καταλύτης για περισσότερα λουκέτα;
 
Η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την TUI, η οποία επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη απόφαση διάθεσης ποσού περίπου 1εκ ευρώ, μέσω του ΕΟΤ, για διαφημιστικούς λόγους ανάδειξης του ελληνικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για κάποια θεσμική παρέμβαση ώστε να αποπληρωθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τον συγκεκριμένο tour operator;

Η άτακτη υποχώρηση του καλοκαιριού

Υπενθυμίζεται ότι οι τουριστικός κολοσσός πίεσε το καλοκαίρι, απειλώντας με ακύρωση όλων των ταξιδιών και ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τα πρωτόκολλα για τα τεστ και τη διαδικασία καραντίνας για τους τουρίστες, προς όφελος της TUI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου