Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

«Το νοσοκομείο Κατερίνης δέχεται δυσανάλογη των δυνατοτήτων του πίεση»

 

Στις 2 Νοεμβρίου, σε συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Δίον», ο Ηρακλής Τσανικίδης, υπεύθυνος της κλινικής COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, προσπάθησε να προειδοποιήσει για την επιδεινούμενη πορεία της πανδημίας. Μίλησε για συντοπίτες του που πίστεψαν ότι «ο ιός έχει περάσει και δεν θα ξαναρθεί», επισήμανε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι χειρότερο από το πρώτο, τόνισε ότι οι 20 κλίνες γέμιζαν γρήγορα με αρρώστους.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα διαθέσιμα κρεβάτια τριπλασιάστηκαν. «Νομίζαμε ότι 64 κλίνες θα μας έφταναν», λέει ο παθολόγος. Χρειάστηκε να επεκταθούν κι άλλο. Την περασμένη Τρίτη, 103 ασθενείς νοσηλεύονταν σε κλίνες COVID-19 και άλλοι 13 βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Κατερίνη. 

Οριακή κατάσταση

«Τέτοιες καταστάσεις δεν έχω ζήσει ποτέ μου», λέει στην «Κ» ο κ. Τσανικίδης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του προέδρου στον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας. «Νοσηλεύουμε όλες τις ηλικίες πλέον. Και άτομα 40 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα μπορεί να εκδηλώσουν βαριά πνευμονία». Λέει ότι από τους πέντε παθολόγους οι τρεις βρέθηκαν θετικοί στον ιό και χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα, ενώ υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου και με πνευμονολόγο. Αναφέρει ότι εξαιτίας της οριακής κατάστασης συνδράμουν και συνάδελφοί του άλλων ειδικοτήτων. «Νευρολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, όλοι βάζουν πλάτη για να βοηθήσουν», τονίζει.
Την Τρίτη βρέθηκε εκτάκτως στην Κατερίνη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για να διαπιστώσει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και στο νοσοκομείο της πόλης. «Το νοσοκομείο δέχεται δυσανάλογη των δυνατοτήτων του πίεση. Δεν είναι μόνοι οι ασθενείς COVID-19, πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας», δήλωσε. 

Γραφειοκρατία

Εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας έθεσαν, μεταξύ άλλων, στον υφυπουργό το αίτημα της άμεσης ανάγκης ενίσχυσης με κατάλληλο προσωπικό (παθολόγοι και πνευμονολόγοι) και συζήτησαν μαζί του και την εξεύρεση τρόπων συνδρομής ιδιωτών γιατρών στις προσπάθειές τους. Ο κ. Τσανικίδης λέει στην «Κ» ότι τουλάχιστον 10 ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν το νοσοκομείο εθελοντικά, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. «Δεν θέλουν να πληρωθούν για την εργασία τους και πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα απασχόλησής τους για να υπάρχει και η σχετική νομική κάλυψη», αναφέρει ο υπεύθυνος της κλινικής COVID-19.

Στις 19 Νοεμβρίου, τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες χαρακτήριζαν «σοκαριστικό» τον αριθμό των 103 κρουσμάτων στην Πιερία. Μία εβδομάδα αργότερα καταγράφηκε νέος μέγιστος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην περιοχή, φθάνοντας τα 113. Ολες τις υπόλοιπες ημέρες τα νούμερα ήταν σταθερά διψήφια. Ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, αποδίδει αυτή την έξαρση κυρίως στο φαινόμενο της απασχόλησης εργατών γης σε εποχικές καλλιέργειες. Οπως λέει στην «Κ», μόλις τελείωσε η συγκομιδή των ακτινιδίων παρατηρήθηκε άνοδος των διαγνώσεων σε χωριά που βασίζονται στην αγροτική παραγωγή. Από τη δημοτική αρχή ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ για COVID-19, όπως είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλία. Παράλληλα, δημοτικά συνεργεία ξηλώνουν τα παγκάκια στην Κατερίνη για να αποτρέψουν συνωστισμό πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας έθεσε στον υφυπουργό Υγείας και το ζήτημα της ανάσχεσης του κύματος αμφισβήτησης που παρατηρείται σε μερίδα των πολιτών. «Πρέπει να πειστεί ο κόσμος», λέει ο κ. Τσανικίδης. «Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου