Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών (Ο.Μ.) ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειου Τομέα Κατερίνης


Η Οργάνωση Μελών (Ο.Μ.) ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειου Τομέα Κατερίνης διοργάνωσε την Τετάρτη 16-12-2020 τηλεδιάσκεψη με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και πανδημία», όπου και εκτέθηκαν κρίσεις και προβληματισμοί για την εξελισσόμενη κρίση στην οικονομία και την εργασία που επιδεινώνεται την περίοδο της πανδημίας.

Στην εισηγητική του ομιλία ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βόρειας Ελλάδας Ζαρώτης Διονύσης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο και στην ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην κλιμακούμενη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, στην ανάγκη θέσπισης αυστηρού πλαισίου για την τηλεργασία καθώς και για τον κίνδυνο να απομείνουν σε κάθε αγορά προϊόντος ελάχιστοι μεγάλοι παίκτες καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με εξαφάνιση. Ο Στάθης Συμεωνίδης, συνδικαλιστής από τον εργασιακό χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ,  τόνισε ότι προωθείται η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας προωθείται και στο δημόσιο, ο έλεγχος των εργαζομένων διά των αιρετών τους και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο υπηρεσιακών συμβουλίων μειώνεται και ο φόβος φαίνεται να διαπερνά όσους συναδέλφους θεωρούν ότι η θέση εργασίας τους είναι επισφαλής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης εξέθεσε το χρονικό της covid-19 όπως τραυματικά το βίωσε ο κλάδος του τουρισμού και συγκεκριμένα των ξενοδόχων, ο οποίος ετησίως στηρίζει την τοπική οικονομία της Πιερίας με τον κύκλο δραστηριοτήτων του. Εξέφρασε την άμεση ανάγκη στήριξης του κλάδου καθώς, όπως ανέφερε, τα ξενοδοχεία αφενός δεν θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις, διότι δεν έχουν κλείσει με απόφαση δημόσιας αρχής, αφετέρου οι υποχρεώσεις τους θα πρέπει να καλυφθούν αλλά εκ των πραγμάτων και δεδομένης της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νόμο δεν μπορούν να έχουν πελάτες. Η βουλεύτρια Μπέττυ Σκούφα τόνισε ότι συστηματικά η κυβέρνηση απεργάζεται την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, το οποίο θα απορρυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας και θα ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη επισήμανε την καταστροφική συσσώρευση ιδιωτικού χρέους και την αρνητική του επίδραση στους οικονομικούς δείκτες. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας σ. Ανδρέας Νεφελούδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης 2015-19, στις συστηματικές προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της υγιούς επιχειρηματικότητας, συνέκρινε την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα πενιχρά μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πλούσια η ατζέντα της επόμενης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκατασταθεί η ευρυθμία στην αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η υγιής και όχι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.


 ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


 - Απομείωση του ιδιωτικού χρέους

 - Θέσπιση της ΜΗ Επιστρεπτέας Προκαταβολής

 - Κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου

 - Διασφάλιση των σχέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και     ενίσχυση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με αυτή.

 - Θέσπιση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών.


Γραφείο τύπου Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου