Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Μπριζόλες με κρούστα πιπεριών και σπιτικά πατατάκια

 


Υλικά

Για τις μπριζόλες

  • 4 μπριζόλες (μοσχαρίσιες κόντρα ή χοιρινές λαιμού), βάρους περίπου 250 γρ. η καθεμία - οι μοσχαρίσιες μπορεί να ζυγίζουν και 400 γρ. η καθεμία, με το κόκαλο
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε κόκκους
  • 1½ κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 1½ κουτ. σούπας πράσινο πιπέρι, σε κόκκους
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας καλό ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι

Για τα σπιτικά πατατάκια

  • 600 γρ. πατάτες για τηγάνισμα (Τρίπολης, Νευροκο­πίου, Κύπρου), ξεφλουδισμένες
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πάπρικα γλυκιά και καυτερή σε σκόνη (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σπιτικά πατατάκια: Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε αρκετή ώρα πριν από τις μπριζόλες. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες (2 χιλιοστών), σχεδόν «φλούδες», με το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο και κάνει για αυτού του είδους τις δουλειές (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα πολύ καλό κοφτερό μαχαίρι, όμως πρέπει να προσέξουμε να τις κόψουμε λεπτές. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος (π.χ. σε μια κατσαρόλα) και μόλις κάψει και αρχίσει να τσιτσιρίζει (αλλά όχι να βγάζει καπνούς), ρίχνουμε τα πατατάκια και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 5 - 6 λεπτά την κάθε δόση, ώσπου να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς (είναι σημαντικό να τηγανιστούν σε μπόλικο λάδι και σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν). Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Οσο είναι ζεστά τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τα δύο είδη πάπρικας (αν θέλουμε). Τα αφήνουμε κατά μέρος, όχι σκεπασμένα, για να μη μαλακώσουν.

Μπριζόλες
Σε ένα γουδί κοπανίζουμε τους κόκκους πιπεριών και κόλιανδρου, ώσπου να σπάσουν αλλά να μη γίνουν σκόνη. Απλώνουμε το μείγμα αυτό σε μεγάλο και ρηχό πιάτο. Αλατίζουμε τις μπριζόλες και τις πιέζουμε μία - μία στο μείγμα κόλιανδρου - πιπεριών, και από τις δύο πλευρές. Δεν θέλουμε να καλυφθούν τελείως.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50° C. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε 1/2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Μόλις αχνίσει βάζουμε στο τηγάνι 1 μπριζόλα και την τηγανίζουμε για 3 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πόσο ψημένη τη θέλουμε). Αν χρειαστεί, την ψήνουμε κι άλλο, μέχρι να γίνει καταπώς μας αρέσει, χαμηλώνοντας τη φωτιά και γυρνώντας την μπριζόλα τακτικά. Τη βγάζουμε από το τηγάνι, τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με όσα ζουμιά έχουν μείνει στο τηγάνι και βάζουμε το πιάτο στον αναμμένο φούρνο, για να διατηρηθεί ζεστή. Ψήνουμε και τις άλλες μπριζόλες στο τηγάνι με 1/2 κουτ. σούπας λάδι την κάθε μία. Μετά τις αφήνουμε όλες για 5 - 7 λεπτά στον ζεστό φούρνο, για να «ξεκουραστούν».

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το ξίδι στο τηγάνι που έχουμε στο μάτι της κουζίνας και σβήνουμε τη φωτιά. Το ξίδι θα κοχλάσει ελαφρά. Ξύνουμε τον πυθμένα με ξύλινη σπάτουλα για να διαλυθούν τυχόν καμένα υπολείμματα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας) και τους χυμούς που έχουν βγάλει οι μπριζόλες στην πιατέλα. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε από το μάτι. Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως, περιχύνοντας με τη σάλτσα τους και συνοδεύοντας με τα πατατάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου