Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Κτηνοτροφία, Δασοπονία & Περιβάλλον


Πραγματοποιήθηκε στα Βίλια της Δυτικής Αττικήςστις 30/7/2021, εκδήλωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ Πρασίνων με θέμα: Κτηνοτροφία, Δασοπονία και προστασία Περιβάλλοντος. Καταπληκτικές αλήθειες εκφράσθηκαν δημόσια τόσο ξεκάθαρα που εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες σκεπτόμενους πολίτες. Μπράβο για όσα ακούστηκαν. 

Με πάρα πολύ ενδιαφέρον ακούσθηκαν οι σκέψεις των: κα Ελένη Μπότση (6947969398Κοινωνιολόγο, Συν-Εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων), κ Δημήτρη Πολιτόπουλο (πρ. ΠρόεδροΕλληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης-ΕΟΑΝ, Συν-Εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων), καθ Ιωάννη Χατζηγεωργίου (Αν. ΚαθηγητήΓεωπονικού Πανεπιστημίου, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής, Ειδικό στη Διαχείριση Βοσκοτόπων), κα Ιουλία Δρούγα (Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, Μητροπολιτικός Σχεδιασμός-ΟΡΣΑ, Υπουργείο Περιβάλλοντος), κ Γιάννη Τσιρώνη (πρ. Αν. Υπουργό ΑΑΤ, μέλος των ΟΠ) και κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφο, γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής)

Εξέπληξε η πάρα πολύ σωστή προσέγγιση του Κόμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ Πράσινων, μέλους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, και η σχεδόν ταύτιση των θέσεων των κτηνοτρόφων με τις εκφρασθείσες απόψεις. Αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή των θεμάτων

Μερικές από τις σκέψεις που ακούστηκαν ή δημιουργήθηκαν είναι:

• Οι λανθασμένες πρακτικές στην δασοπονία κατέστρεψαν την οικολογική συμβιωτική σχέση χλωρίδας και πανίδας και απαγόρευσαν την με κανόνες βόσκηση των δασών.
• Η μαζική απομάκρυνση της κτηνοτροφίας από τις ορεινές δασικέςεκτάσεις, με εντολές των δασοκόμων δημοσίων υπαλλήλωνδημιούργησε ανισορροπία στο περιβάλλον και το αποσταθεροποίησε. 
• Τα δάση έπαυσαν να καθαρίζονται (βόσκονται) και η υπερσυγκέντρωση οργανικής καύσιμης ύλης τα κατέστησε «βόμβες» πυρκαγιάςπου όταν ανάψουν δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της ζημιάς στο περιβάλλον.
• Η μαζική εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων στέρησε τα δάση από του φυσικούς συμβιωτικούς «φρουρούς» του και «έδιωξε» στην μετανάστευση τους κατοίκους της υπαίθρου.
• Τα σημερινά δάση υποβόσκονται και ταλαιπωρούνται από την υπεσυσσώρευση οργανικής ύλης. Κατέστησαν αδιάβατα, χωρίς μονοπάτια και χωρίς οδούς πρόσβασης και διεξόδουςΈχουν φαινόμενα υπερβλάστησης. 
• Ο τουρισμός άρχισε να περιορίζει τις εναλλακτικές του και να μειώνει το απερίγραπτο τοπίο της ελληνικής υπαίθρου από την ανισορροπία στα δάση
• Αλλά και η γαστρονομία υποφέρει από την απαγόρευση βόσκησης, περιορίζοντας το σιτηρέσιο των παραγωγικών ζώων σε εισαγόμενες παγκόσμιες ζωοτροφές (σόγια, συμπληρώματα κλπ) και αποκλέιοντας τις γεύσεις που αποκτούσαν τα ζωικά προϊόντα από τα 1470 ενδογενή αυτόχθονα βότανα-φυτά της Ελλάδος.
• Η βιοποικιλότητα υφίσταται συνεχή «επίθεση» αποκλεισμού διότι οι φυσικοί διασπορείς της (τα κτηνοτροφικά βόσκωντα ζώα) αποκλείσθηκαν από την φυσική διαδικασία συλλογής (βόσκησης) και διασποράς των σπόρων των βοτάνων και της βιοποικιλότητας
• Ακούστηκε ο όρος «πράσινη ερήμωση» για να προσδιορίσει την περίεργη ανώμαλη κατάσταση που μας οδήγησαν «εξειδικευμένες» προτάσεις που δεν αξιοποιούσαν επαρκώς την ανάγκη της συνολικής ολιστικής προσέγγισης της φύσης και τηςβιωσιμότητάς της ως σύνολο. 
• Σήμερα στην ΕΕ πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι για να οδηγούν τα ζώα τους για βόσκηση στα δάση με κανόνες και επιστημονική επίβλεψη (όπως κάθε παρέμβαση στην φύση ). Και στην Ελλάδα σε περιοχή Naturaστις Πρέσπες, η φροντίδα της φυσικής κατάστασης εξασφαλίζεται με εντελλόμενη χρηματοδοτούμενη βόσκηση 
• Ο κτηνοτρόφος είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, αλλά και κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κλπ)
• Ο λαϊκός πολιτισμός που ήταν ενσωματωμένος στο τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου έχει αποξενωθεί από την σύγχρονη ζωή των κτηνοτρόφων.
• Η παρουσία του ανθρώπου στο δάσος στηρίζει τις τοπικές οικονομίες, την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
• Αλλά ο λαϊκός πολιτισμός, η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο για την αειφορία των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου, όσο και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα των τάσεων του σύγχρονου τουρισμού.
• Η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει διαφυλαχθεί ως πολύτιμη παρακαταθήκη από τους κτηνοτρόφουςοι αξίες της οποίαςεπανέρχονται σήμερα ως νεωτερικές απόψεις (κυκλική οικονομία, αειφορία, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.) αλλά και με την επιβίωσή της (τεχνικές, γαστρονομία, δρώμενα κ.ο.κ.) που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών,ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων.
• Η κτηνοτροφία έδινε στην Δυτ Αττική (αλλά και σε όλη την Αττική) εργασία, είναι η ταυτότητα της περιοχής, και έδινε προϊόντα με ειδικές ιδιότητες, στηρίζοντας την οικονομία και κοινωνία της περιοχής
• Πριν 11.000 χρόνια η ανθρωπότητα ξεκίνησε ένα πείραμα: να παράγει τις τροφές (καλλιέργειες & εκτροφές) αντί να τις συλλέγει ή να τις κυνηγά. 
• Η εισαγωγή στην Ελλάδα ξενικών κτηνοτροφικών φυλών επέδρασε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ τόσο στις κοινωνίες, όσο και στην φύση και στην ισορροπία του περιβάλλοντος της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην κτηνοτροφία
• Η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με το 76% πάνω από 600μ και η οικονομία της θα έπρεπε να καθοδηγείται από την οικονομία περιορισμένων πόρων, και ΟΧΙ να έχει αλωθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΔΙΑΔΩΝ.
• Η Ελλάδα την προηγούμενη 50ετία είχε 900.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σήμερα συνολικά κάτω από 150.000 κτηνοτρόφους, αλλά περίπου τον ίδιο αριθμό ζώων. Η υπερσυγκέντρωση σε «λίγες» μεγάλες μονάδες είναι οικολογικό-περιβαλλοντικό ΛΑΘΟΣ που δημιουργεί ανωμαλίες. Μια λανθασμένη «γραμμική» καταστροφική διαδικασία, μακράν τηςαναγκαίας «ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
• Οι μικρές, οικονομικά βιώσιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσειςπαράγουν εξαιρετικής ποιότητας ζωικά προϊόντα από ντόπιες αυτόχθονες φυλές και είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ το περιβάλλον. 
• Το «νεκρό σημείο» οικονομικά βιώσιμης προβατοτροφικής οικογενειακής μονάδας είναι μέχρι 200 πρόβατα, 25 χοιρομητέρεςή 30 αγελάδες. Βέβαια πάρα πολλά εξαρτώνται από το κόστος ζωοτροφών και χωρίς επαρκή βόσκηση η κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ» ή απλά εθιμική . πάντως ΟΧΙ ΒΙΩΣΙΜΗΟΧΙ αειφόρα
• Κάθε περιοχή πρέπει να έχει τόσα αγροτικά παραγωγικά ζώα όσους βοσκότοπους έχει. Τουλάχιστον στην αυστηρή περιβαλλοντική ισορροπία των ορεινών περιοχών. 
• Την προηγούμενη 50ετία η Ελλάδα ήταν κατά τα ¾ της επιφάνειάς της βοσκήσιμη.
• Φαίνεται ότι οι επιτελικοί ρυθμιστικοί χωροταξικοί σχεδιασμοί στην Περιφέρεια Αττικής ήταν ατυχείς, μονομερείς και καταστρεπτικοί της ισορροπίας, όπου ισορροπία σημαίνει ζωή, αειφορία και ανάπτυξη
• Ο κάθε μορφής σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας-Δήμου, και όχι σε γενικές μελέτες (!) σε επίπεδο Περιφέρειας. Άλλωστε η Περιφέρεια Αττικής είναι ίσως η μόνη από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος, που δεν υπέγραψε Προγραμματική συμφωνία για την σύνταξη μελέτης βοσκήσιμωνγαιώνΜια σαφώς καταστροφική πρακτική της Διοίκησης εις βάρος της Αττικής κτηνοτροφίας και του Αττικού περιβάλλοντος και πολιτισμού .

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) υπενθύμησε την πανελλήνια συνάντηση Κτηνοτροφικών Συλλόγων στον Τύρναβο, 4 Αυγ 2021στις 11.00, κτήμα Βρύση. 

Στις 6 Αυγ 2021στις 22.00 θα γίνει η τακτική δημόσια διαδικτυακήσυζήτηση κτηνοτρόφων με συντονιστή τον κ Δ. Μιχαηλίδη από το ξεν ΚΑΛΙΠΟΛΗ, Λιδωρίκι

ΣαββατοΚύριακο, 7-8 Αυγ 2021, στο Λιδωρίκι θα γίνει το συνέδριο «1821-2021: Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της»

Την Κυριακή, 8/8/2021στα 12.00, στο Δημαρχείο Λιδωρικίου θα παρουσιασθεί «Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την ανάπτυξη της υπαίθρου»

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382

Α. Καμάρα 3, 54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310 282682, 699 8282382, michaeld@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου