Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ενημερωτική συνάντηση της βουλεύτριας Ε. Σκούφα και του υπεύθυνου τμήματος Παιδείας Α. Ρεμπατσιού με τις διευθύντριες εκπαίδευσης της Π.Ε Πιερίας.

Η διερεύνηση τυχόν προβλημάτων που προέκυψαν από το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας ήταν το κύριο θέμα της  συνάντησης της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και του αν. συντονιστή και υπεύθυνου τμήματος παιδείας στην Ν.Ε Πιερίας Άρη Ρεμπατσιού με τις διευθύντριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κκ. Φλώρας Σορώτου και Μεταξίας Τσιαργαλή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η κ. Σορώτου, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 150 την ημέρα, ενώ νόσησαν και περίπου 50 εκπαιδευτικοί. Για τον λόγο αυτό τα κενά προς το παρόν καλύπτονται με αναστολή λειτουργίας τμημάτων ολοήμερων σχολείων, σε αναμονή πάντα των αναπληρωτών που θα διορίσει το υπουργείο Παιδείας και φυσικά με τη φιλότιμη προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο κ. Ρεμπατσιός, αναγκάζονται να εργαστούν σε αρκετές περιπτώσεις και πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου.

Αντίστοιχα η κ. Τσιαργαλή δήλωσε, όσον αφορά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας υπήρξαν 250 μαθητές θετικοί και νοσούσαν 3 εκπαιδευτικοί, ενώ στη συνέχεια τα κρούσματα ήταν περίπου 40 την ημέρα, με τον ίδιο αριθμό προς το παρόν νοσούντων  εκπαιδευτικών. Η ίδια θεωρεί ότι η έλευση αναπληρωτών και εφόσον δεν ενταθεί το φαινόμενο της πανδημίας, θα λύσει το πρόβλημα των όποιων κενών προκύψουν σε διδακτικές ώρες, εξαιτίας της νόσησης εκπαιδευτικών από covid.

Η κ. Σκούφα αλλά και ο κ. Ρεμπατσιός σημείωσαν ότι έπρεπε να σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά, όταν θα άρχιζε η διαφαινόμενη ύφεση της πανδημίας. Και φυσικά τόνισαν ότι πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και της εκπαιδευτικής, μαθητικής και γονεϊκής κοινότητας, σύμφωνο και με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα.

Κοινά πάντως είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις σχολικές μονάδες όσον αφορά την έλλειψη καθαριστριών, καθώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί για την καθαριότητα των σχολείων σε όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς και για την κάλυψη των απαιτούμενων επιπλέον δύο ωρών λόγω των ειδικών συνθηκών πανδημίας.  

Στην συνέχεια διαπιστώθηκε από όλους το πρόβλημα της γραμματειακής υποστήριξης, ειδικά στα μεγάλα σε αριθμό μαθητών σχολεία, θέσεις που είναι αναγκαίο να καλυφθούν με το κατάλληλα εκπαιδευμένο κι έμπειρο διοικητικό προσωπικό. Η κ. Σκούφα σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι κατέθεσε πρόσφατα σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, χωρίς όμως δυστυχώς να δοθεί η απαραίτητη λύση κι απάντηση από το Υπουργείο.

 

Όσον αφορά το θέμα στεγανότητας των Επαγγελματικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης, η κ. Τσιαργαλή ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει τα έργα στεγανοποίησης, κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί από τον αρμόδιο φορέα και για το 2ο και 5ο Λύκειο.

Η κ. Σκούφα και ο κ. Ρεμπατσιός τόνισαν επιπλέον την ανάγκη κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων,  μεταξύ των οποίων και το Ειδικό Σχολείο. Για μια ακόμη φορά επανέλαβαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για απόλυτη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με άμεσο διορισμό και άλλων μόνιμων εκπαιδευτικών και φυσικά την ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων, τουλάχιστον με ποσοστά που να προσεγγίζουν το μέσο όρο των ευρωπαϊκών.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου