Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αλλαγές στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο» του ΣΥΡΙΖΑ...


Η επικράτηση των προεδρικών και η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητούνται και... συνοδεύονται από τρία χαρακτηριστικά:

• Την ανανέωση. Η γενιά των 30άρηδων δείχνει πως επιθυμεί να πάρει τα ηνία της Κουμουνδούρου.

• Το πλασάρισμα τριών «Πασοκογενών» στην πρώτη δεκάδα. Η στροφή προς το κέντρο παίρνει με τη «βούλα» την έγκριση του κορυφαίου οργάνου.

• Την υποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας». Δεν κατέχουν πλέον τις πρωτιές του προηγούμενου συνεδρίου, όμως οι κορυφαίοι εξακολουθούν να μετέχουν στο όργανο. Οι αναφορές της Πολιτικής Απόφασης στη ριζοσπαστική Αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «όπλο» τους ως μειοψηφία μέσα στο κόμμα. Μια πρώτη αποτίμηση των συσχετισμών φέρνει την «Ομπρέλα» να εκπροσωπείται στην Κ.Ε. με ένα ποσοστό λίγο κάτω από 25% (72 άτομα).

Επειτα από μάχη ψήφο με ψήφο με τη Ρένα Δούρου η Εφη Αχτσιόγλου έκοψε πρώτη το νήμα στην Αττική με 6.606 ψήφους. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής συγκέντρωσε 6.577 ψήφους και κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη δεκάδα όπως και πριν από έξι χρόνια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας με 6.301 ψήφους και ακολούθησε ο Νίκος Παππάς (επίσης στην πρώτη δεκάδα το 2016) με 6.232 ψήφους. Πέμπτος αναδείχθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης με 6.110 ψήφους και ακολούθησαν: Γιάννης Ραγκούσης 5.956, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 5.912, Νάσος Ηλιόπουλος 5.736, Κώστας Ζαχαριάδης 5.685, Δημήτρης Τζανακόπουλος 5.138.Αλλαγές στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο» του ΣΥΡΙΖΑ-1

Από την «Ομπρέλα» ο Νίκος Φίλης με 4.567 ψήφους βγήκε 15ος, 16ος ο Νίκος Βούτσης (4.471), 17ος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (4.244) και 22ος ο Πάνος Σκουρλέτης (3.606). Και οι τέσσερις συμπλήρωναν την πρώτη δεκάδα το 2016. Στη θέση 23, 24 και 25 «τερμάτισαν» οι Θεόδωρος Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας και η Ράνια Σβίγκου αντίστοιχα.

Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της διεύρυνσης, καθώς αρκετά πρόσωπα κατάφεραν χωρίς την ποσόστωση που προβλεπόταν να εκλεγούν. Από τη ΔΗΜΑΡ 11 μπήκαν στην Κ.Ε. (πέντε με ποσόστωση), μεταξύ αυτών οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τζένη Αρσένη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Στέργιος Καλπάκης. Και στη ΓΕΦΥΡΑ θα έχουν εκπροσώπηση από 11 άτομα (5 με ποσόστωση) ανάμεσά τους οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Ζωή Ακριβούλη, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση. Αδιαμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Ολγας Γεροβασίλη στην Ηπειρο, πρώτος βγήκε ο Παύλος Πολάκης στην Κρήτη με δεύτερο τον Ανδρέα Ξανθό. Λόγω του «κόφτη» στην Αττική για τους βουλευτές εκτός του οργάνου έμειναν οι Χαρά Καφαντάρη, Νίνα Κασιμάτη, Νάσος Αθανασίου και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Κριτική για την επίσκεψη

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα εστιαστεί στα ελληνοτουρκικά, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται επικριτική σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. «Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 ν.μ. Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική», λέει η Κουμουνδούρου. Ενώ «εκτός ορίων» κινήθηκε ο «ηττημένος» στη μάχη για την Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης: «Γιατί να είμαστε εθνικά υπερήφανοι; Με τους αστείους παραλληλισμούς του Κιέβου με το Μεσολόγγι; Για το χειροκρότημα που πράγματι απέσπασε, και μάλιστα είπε ότι ήταν μεγαλύτερο από τους βουλευτές στην ελληνική Βουλή; Επειδή ήταν διασκεδαστικός;»...

Aντώνης Αντζολέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου