Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

«Ολύμπια εν Δίω» 2022 ΜΕ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΑΙ ΙΡΑΝ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΝ



 Δύο παραστάσεις περιελάμβανε το πρόγραμμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022, της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο Δίου και τις παρακολούθησε η μαθητική κοινότητα του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, 

 Την Σαιξπηρική κωμωδία «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας», διαδέχτηκε η τραγωδία του Σοφοκλή ««Taziyehof Antigone», δηλαδή «Συλλυπητήρια Αντιγόνη». Η πρώτη αποδόθηκε από το Εκπαιδευτήριο «Σύγχρονη Παιδεία» του Βύρωνα Αττικής, ενώ η δεύτερη από μαθητές και μαθήτριες από το Ιράν και συγκεκριμένα από το «Rood Theatre Group Famous Art & CulturalHouse» της Ασιατικής χώρας.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία, ένα ερωτικό γαϊτανάκι που σοβαρολογεί, χωρίς ποτέ να σοβαρεύεται. Στο έργοαυτό, που υμνεί την φύση και τον έρωτα, το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα αγνή αγάπη με την ερωτική μανία. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, πολιορκεί ανθρώπους και θεούς, καθώς οι κρυφές επιθυμίες κατευθύνουν τη μοίρα των προσώπων.

 Στη διασκευή ο Χάρης Σώζος, στη διδασκαλία-σκηνοθεσία η Μελίνα Μαρνέρου και στα σκηνικά η Μαρία ΒουρβαχάκηΜουσική επιμέλεια-πιάνο-σύνθεση νανουρίσματος: Κωνσταντίνα  Μπουρλή

 Αυτή η παράσταση θα επαναληφθεί την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου –Λυκείου Αιγινίου και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κορινού, αντίστοιχα. 

ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ

 Αφιερωμένη στην δολοφονημένη συμπατριώτισσα τους Μαχσά Αμινί που αντέδρασε στην καταπίεση στη χώρα της, ήταν η θεατρική δράση της Ιρανικής αποστολής. Προσέδωσαν μια άλλη διάσταση στην τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, την Αντιγόνη, όπως την δραματοποίησανστην προσπάθεια της να θάψει το νεκρό αδελφό της, Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδελφό της υπεράνω των νόμων και των ανθρώπων.  

 Η διάσημη Ιρανή, Neda Shahrokhi, σκηνοθέτησε την παράσταση. Χαρακτηριστικά οι Ιρανοί επισκέπτονται το Δίον και συμμετέχουν συνεχώς στα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» την τελευταία πενταετία. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ «ΠΛΟΥΤΟ»

  Την Τρίτη27-9-2022 στο θέατρο Δίου, ώρα 9:00 πμ, πάντα στο πλαίσιο του θεσμού των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου Αττικής, το οποίο επιλέγει Αριστοφάνη. Επί σκηνής ο «Πλούτος», που διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου. Είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του κορυφαίου σατυρικού ποιητή, η οποία σηματοδότησε το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη Αττική κωμωδία. 

 Ο «Πλούτος» την επόμενη ημέρα (28-9-2022) θα παρουσιαστεί και στην εκπαιδευτική κοινότητα του δημοτικού σχολείου Βροντούς και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ

 Τα αναμνηστικά, τα διπλώματα, το λεύκωμα των δέκα χρόνων δράσης και το εμβληματικό σύμβολο των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», τον «Λίθο Αγυιεύς» παρουσία του προέδρου του θεσμού, Αθανασίου Μπίντα και της υπεύθυνης διοργάνωσης, Μυράντας Παππά, απένειμαναπό μέρους των συνδιοργανωτών, η αντιπεριφερειάρχηςΠιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Αθανάσιος Καλαϊτζής και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής, χαιρετίζοντας και συγχαίροντας τόσο την οργανωτική επιτροπή και όσο και όλους όσοι συμμετείχαν στον θεσμό που τιμά την Πιερία. 

 Το εμβληματικό σύμβολο των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» παρέλαβε για λογαριασμό του Εκπαιδευτηρίου «Σύγχρονη Παιδεία» Βύρωνα Αττικής, ο  διευθυντής Χαρίλαος Κυραϊλίδης και των Ιρανών η σκηνοθέτιδα, Neda Shahrokhi.

 Σε ανάμνηση της πολυπληθούς παρουσίας των εκπαιδευτικών, μαθητών, μαθητριών του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, ο διευθυντής, Αθανάσιος Καρακούσης, πέρα των ευχαριστιών, απένειμε στις δύο αντιπροσωπείες αγαλματίδια αρχαιοελληνικών μορφών που αποτελούν προσφορά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Επίσης τις παραστάσεις παρακολούθησε και αριθμός γονέων του σχολείου του Βύρωνα.

 

                           Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 Στο πρόσωπο των Δημήτριου Αδαμόπουλου και Χρήστου Δέλλα, προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα του Συνδέσμου Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας, η οργανωτική επιτροπή της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην προστασία των αποστολών και στην παροχή κάθε είδους βοήθειας. 

 Τέλος επισημαίνεται ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» έχει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γεώργιος Φουρνιάδης, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της ιατρού, Γεωργίας Μέγκα, η οποία με την παρουσία της φροντίζει σε προκύπτοντα θέματα υγείας. 

 

 I



















 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου