Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΕΡΕΥΝΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ


 2η επιτόπια έρευνα στην Πιερία της ομάδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Σαρακατσάνικων Συλλόγων . Μετά το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Σαρακατσαναίοι του Νομού Πιερίας ζήσαμε μια συγκλονιστική, παραδοσιακή, αλλά και δημιουργική βραδιά.
Από νωρίς ο χώρος του εντευκτηρίου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «Ο Κατσαντώνης» είχε πλημμυρίσει από νιάτα και «νέους» της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιουργικά για τον εμπλουτισμό του λεξικού της σαρακατσάνικης λαλιάς. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που αποτελούν την ερευνητική ομάδα που συντονίζει και καθοδηγεί ο καθηγητής γλωσσολογία,ς κ. Κώστας Ντίνας, είχαν ετοιμάσει θεματικά ερωτηματολόγια (π.χ. ποιμενικό λεξιλόγιο, ανθρώπινο σώμα, οικία και σκεύη κ.λπ.) και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν απαντήσεις από μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και με έκδηλη ευχαρίστηση. Το υλικό αυτό ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται και διαδικτυακά πλέον (βλ. https://bit.ly/33T3nyt ) με τη συμμετοχή όλων των απανταχού Σαρακατσαναίων. Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια που τραγούδησαν οι ενθουσιασμένοι από την όλη διαδικασία ηλικιωμένοι Σαρακατσαναίοι. Τα παιδιά της ερευνητικής ομάδας επέδειξαν γνήσιο επαγγελματισμό στη συλλογή του υλικού και συνέχισαν με τη μυσταγωγία της παραδοσιακής μουσικής.
Το ΔΣ του συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας ευχαριστεί θερμά το καθηγητή κ. Ντίνα Κωνσταντίνο, την ομάδα των φοιτητών για την εξαιρετική δουλειά, προκειμένου να γίνει η καταγραφή της λαλιάς μας, το πρόεδρο και το ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ, τον κ. Τιμπλαλέξη Αχιλλέα, τους εκπαιδευτικούς κ. Κουκουτσέλου Γιώτα και Κατσούλα Μαίρη για την δουλειά που κάνουν, τους εξαιρετικούς άντρες και γυναίκες του συλλόγου μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, καθώς και όλους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η επιτόπια έρευνα της ερευνητικής ομάδας για την διάσωση της λαλιάς μας.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου