Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Σαρδέλες «παντρεμένες», τηγανητές

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη γέμιση

Για το κουρκούτι

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σαρδέλες «παντρεμένες», πρώτα πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο γουδί ή στον πολυκόφτη, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή πάστα που να στέκεται.

Κουρκούτι

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το κίτρινο αλεύρι, το ξινό νερό (ή την μπίρα), το ξύσμα λεμονιού, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνοντας όσο χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε ένα σχετικά ρευστό κουρκούτι.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει καλά.

Σαρδέλες

  1. Πλένουμε γρήγορα τα φιλετάκια σαρδέλας σε τρεχούμενο κρύο νερό, τα στεγνώνουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας και απλώνουμε τα μισά σε ένα ταψάκι, με το δέρμα προς τα κάτω.
  2. Με ένα κουταλάκι ή μαχαιράκι τα αλείφουμε με το μείγμα της γέμισης.
  3. Τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φιλετάκια, δηλαδή τα «παντρεύουμε».
  4. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
  5. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, στους 180°C.
  6. Βγάζουμε από το ψυγείο το ταψάκι με τις «παντρεμένες» σαρδέλες, τις βουτάμε μία μία στο κουρκούτι και τις βάζουμε προσεκτικά στο λάδι.
  7. Τις τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, σείοντας απαλά πότε πότε το σκεύος, μέχρι να ροδίσει ωραία και η πάνωπλευρά από τα ψαράκια – δεν χρειάζονται γύρισμα, αφού το λάδι τις μι- σοσκεπάζει και, καθώς σείουμε το σκεύος, τηγανίζεται και η πάνω πλευρά.
  8. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για λίγα λεπτά σε χαρτί κουζίνας – έτσι θα σταθούν εσωτερικά οι νόστιμοι χυμοί της σάρκας τους και θα γίνει έντονα τραγανή η κρούστα τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου