Πίτα με σολομό, μανιτάρια και ρύζι: η ρώσικη Kulebyaka
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για τα μπλινί (κρέπες)
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα.
- Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις κρέπες και τη γέμιση.
Μπλινί (κρέπες)
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός.
- Αλείφουμε ένα μικρό τηγάνι με λίγο βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από τον χυλό στο τηγάνι, σχηματίζοντας μια λεπτή κρέπα.
- Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσει.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αφήνουμε τις κρέπες στην άκρη.
Γέμιση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
- Σε μια λεία επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 40 x 60 εκ. (Μπορούμε να κρατήσουμε στην άκρη ένα κομματάκι ζύμης για διακόσμηση.)
- Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τις κρέπες (η μία να μισοκαλύπτει την άλλη) και από πάνω, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, απλώνουμε τη γέμιση.
- Καλύπτουμε τη γέμιση διπλώνοντας τις κρέπες και μετά κλείνουμε με το ζυμάρι, τυλίγοντας σε ρολό.
- Διακοσμούμε, αν θέλουμε, με το υπόλοιπο ζυμάρι και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου