Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ρολό μοσχαρίσιο με κάστανα και δαμάσκηνα

 


Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ταψί και τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ρολό μοσχαρίσιο με κάστανα και δαμάσκηνα, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  3. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο μαζί με 200 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
  4. Για σωστότερο αποτέλεσμα ψησίματος είναι προτιμότερο να θερμομετρήσουμε το κρέας, μπήγοντας ένα θερμόμετρο μαγειρικής μέχρι το κέντρο του: όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι 57°C, τότε είναι ελαφρώς ψημένο, όταν δείξει 60°C, είναι ελαφρώς προς μέτρια ψημένο, στους 62-66°C είναι μέτρια ψημένο, ενώ από 68 έως 70°C είναι καλοψημένο. Καλό είναι να μην ξεπεράσει όμως τους 72°C, γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.
  5. Ξεφουρνίζουμε και βάζουμε το ρολό σε μια πιατέλα, σε σχετικά ζεστό σημείο, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Σάλτσα

  1. Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
  2. Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.
  3. Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου