Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρμαδάκια με σταφίδες, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα,σε δόσεις και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό.
- Κάθε δόση που είναι έτοιμη την αφήνουμε να στραγγίξει και να στεγνώσει σε μεγάλο σουρωτήρι.
Γέμιση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Διαλέγουμε μια φαρδιά κατσαρόλα και στρώνουμε στον πυθμένα της 50 γρ. από τα αμπελόφυλλα, καλύπτοντάς τον εντελώς.
- Σε ξύλο κοπής απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω και το κοτσάνι προς το μέρος μας.
- Στην άκρη του φύλλου με το κοτσάνι βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε σχετικά σφιχτό ρολάκι, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του προς το κέντρο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Βάζουμε το σαρμαδάκι που φτιάξαμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
- Φτιάχνουμε έτσι το πολύ δύο στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα.
- Αν περισσέψει γέμιση, τη φυλάσσουμε στο ψυγείο – γίνεται ωραίο πιλάφι.
Μαγείρεμα
- Σκεπάζουμε τα σαρμαδάκια με ένα πιάτο, για να μην ξετυλιχτούν στο μαγείρεμα.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η γέμιση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα σαρμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα.
- Σερβίρουμε, τα σαρμαδάκια, με το λιγοστό, αλλά νόστιμο ζουμί τους.
Ξινόμαυρα φυσικά, τα αρωματικά, φινετσάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου