Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Σαρμαδάκια με σταφίδες

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη γέμιση

Για την κατσαρόλα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαρμαδάκια με σταφίδες, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα,σε δόσεις και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό.
  3. Κάθε δόση που είναι έτοιμη την αφήνουμε να στραγγίξει και να στεγνώσει σε μεγάλο σουρωτήρι.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Διαλέγουμε μια φαρδιά κατσαρόλα και στρώνουμε στον πυθμένα της 50 γρ. από τα αμπελόφυλλα, καλύπτοντάς τον εντελώς.
  3. Σε ξύλο κοπής απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω και το κοτσάνι προς το μέρος μας.
  4. Στην άκρη του φύλλου με το κοτσάνι βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
  5. Τυλίγουμε το φύλλο σε σχετικά σφιχτό ρολάκι, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του προς το κέντρο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  6. Βάζουμε το σαρμαδάκι που φτιάξαμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
  7. Φτιάχνουμε έτσι το πολύ δύο στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα.
  8. Αν περισσέψει γέμιση, τη φυλάσσουμε στο ψυγείο – γίνεται ωραίο πιλάφι.

Μαγείρεμα

  1. Σκεπάζουμε τα σαρμαδάκια με ένα πιάτο, για να μην ξετυλιχτούν στο μαγείρεμα.
  2. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
  4. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η γέμιση.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα σαρμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα.
  7. Σερβίρουμε, τα σαρμαδάκια, με το λιγοστό, αλλά νόστιμο ζουμί τους.

Ξινόμαυρα φυσικά, τα αρωματικά, φινετσάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου