Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με κύμινο και μέλι

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά:
  • 1 μπούτι αρνιού, περίπου 2,2 - 2,5 κιλά, ολόκληρο
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο, σε σκόνη
  • 60 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Aλείφουμε το αρνί με το λάδι και το μέλι, το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο.

Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, το βάζουμε σε ένα ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει.

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όπως μας αρέσει.
Κουσκούς με χουρμάδες, κουκουνάρι και δυόσμο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 700 ml ζωμό κότας* (βλ. πιο κάτω) μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε και αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε 500 γρ. κουσκούς, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να πιει τα υγρά. Το αφρατεύουμε με 2 πιρούνια. Προσθέτουμε 150 γρ. ξερούς χουρμάδες, ψιλοκομμένους (εξαιρετικοί οι βασιλικοί του Ισραήλ), 3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 60 ml λάδι και αλατοπίπερο.
*Ζωμός κότας: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου