Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΕΜΠΩΝ : Το έργο που έφερε πιο κοντά την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη


Εβδομήντα χρόνια μετά την έναρξη εργασιών στα πρώτα τμήματα, η διαδρομή Αθήνας - Θεσσαλονίκης είναι πλέον στο σύνολό της ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, που μπορεί κάποιος να διανύσει με ασφάλεια σε 4 ώρες και 15 λεπτά.
Το έργο που έφερε πιο κοντά την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πέρασε χθες μέσα από τη σήραγγα «Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας», όπως ονομάστηκε η πρώτη από τις τρεις δίδυμες σήραγγες, στη μνήμη των 21 μαθητών του μαρτυρικού χωριού, που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο τον Απρίλιο του 2013. Στη συνέχεια μαζί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, τον υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και εκπροσώπους της παραχωρησιούχου της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. εγκαινίασε το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα, που παρακάμπτει τα Τέμπη.

«Καταβλήθηκε δυστυχώς για δεκαετίες βαρύτατος φόρος αίματος, με αποκορύφωμα το τραγικό δυστύχημα, που όλοι έχουμε στη μνήμη μας και είχε συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως το τμήμα που παραδίδεται στην κυκλοφορία όχι μόνο συντομεύει κατά 20 λεπτά τη διαδρομή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αλλά ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.Σημειώνεται ότι στο τμήμα που περιλαμβάνει τις στροφές των Τεμπών και του Πλαταμώνα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία συνολικά 537 ατυχήματα και δυστυχήματα. Το νέο τμήμα έχει χωριστούς κλάδους κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με δύο λωρίδες συν μια ΛΕΑ, ενώ ενσωματώνει τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Κάθε 300 μέτρα υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, ενώ κάθε 900 μέτρα μπορεί να γίνει αναστροφή μέσω συνδετήριων σηράγγων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως βαίνουμε στην ολοκλήρωση σχεδόν όλων των οδικών αξόνων, που δημιουργούν μια εικόνα πολύ πιο σύγχρονη για την Ελλάδα, και είναι ίσως ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ως ημέρα ιδιαίτερης χαράς για όλους τους Eλληνες χαρακτήρισε ο Χρ. Σπίρτζης την ημέρα παράδοσης στην κυκλοφορία του πιο δύσκολου και πιο αιματοβαμμένου τμήματος του δρόμου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου