Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης

 


Υλικά

  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, Καρολίνα Σερρών κ.ά.)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1.200 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου, ζεστός 
  • 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
  • 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή πικάντικο κεφαλοτύρι Νιώτικο

Διαδικασία

Ανακατεύουμε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις και αλατοπιπερώνουμε. Το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει τον ζωμό, πριν ρίξουμε την επόμενη δόση. Συνεχίζουμε προσθέτοντας μικρές δόσεις ζωμού και ανακατεύοντας. Είναι έτοιμο όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά, το ρύζι έχει μαλακώσει μεν αλλά κρατάει λίγο και το όλον έχει μελώσει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 2-3 λεπτά σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου