Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Το «Λίκνο των Μουσών» ανοίγει ένα διάλογο με θέμα «Πιερία. Ο γίγαντας ξυπνάει»

 


Δελτίο τύπου

Η μετά covid  εποχή προσδιορίζεται από νέα δεδομένα και πρωτόγνωρους παράγοντες σε  παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό  επίπεδο. Οι νέες συνθήκες  δημιουργούν ένα  νέο περιβάλλον στο οποίο πρέπει άμεσα να προσαρμοστούμε.

Η Πιερία, ιδιαίτερα  ο τουριστικός τομέας , πρέπει να γίνει αποδέκτης  των μηνυμάτων  και  να κατανοήσει  τις απαιτήσεις  της  «επόμενης μέρας».

Ο τόπος μας είναι προνομιούχος,  αλλά βαρύνεται  και  με ιδιαίτερα προβλήματα  που πρέπει να αντιμετωπίσει για να  διεκδικήσει πρωτεύοντα ρόλο στη νέα εποχή.

Το «Λίκνο των Μουσών» ανοίγει ένα διάλογο  με θέμα

«Πιερία. Ο γίγαντας ξυπνάει»

Στόχος  μας είναι  να αναδειχθούν οι επιλογές και οι προτάσεις που υπάρχουν στον Τουρισμό .

Ο διάλογος θα γίνει  μέσω σειράς  δημόσιων τακτικών τηλεδιασκέψεων, αξιοποιώντας  τα υπάρχοντα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι άξονες συζήτησης είναι

·         Αξιοποιήσιμα θέματα  τουριστικού  ενδιαφέροντος  (υπάρχοντα ή προτεινόμενα)

·         Προτάσεις για υποδομές , διαχείριση ανθρωπίνων πόρων,   προτεραιότητες.

·         Υφιστάμενα προβλήματα  και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων

·         Επιστημονικές και επιχειρηματικές προσεγγίσεις , εκτιμήσεις μαζικών φορέων

 

 Καλούμε τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και  τους φορείς  του τόπου μας να  συμμετέχουν σ’ αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

  Τώρα είναι η  ώρα να συμβάλλουμε όλοι, με όλες τις δυνάμεις μας για να ξυπνήσουμε τον «κοιμώμενο γίγαντα».

Από το ΔΣ του ΛτΜ

 

ΥΓ: Οι εισηγητές    να επικοινωνήσουν μαζί μας για να  ενταχθούν στο πρόγραμμα και να ενημερωθούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες. 

 Email «ΛτΜ»:  liknomuson@gmail.com

τηλ. 6944507134

 

 


Στόχευση και  δράση του “Λίκνο των Μουσών”

για την “επόμενη μέρα”

 

 

Η ύπαρξη του φορτίου  ιστορίας,  μυθολογίας , πολιτισμού,   περιβάλλοντος και  παράδοσης,  που φέρει η περιοχή του  Ολύμπου, των Πιερίων μας οδήγησε να διατυπώσουμε μια ολοκληρωμένη  πρόταση με τη  δημιουργία του θεματικού πάρκου «MUSEIO”.

Είναι ένα έργο που θα καταστήσει την περιοχή μας πόλο  υψηλής πολιτισμικής και  οικονομικής δραστηριότητας.

 Με την εθελοντική εργασία μας, δημιουργήσαμε και ωριμάσαμε  μια επενδυτική πρόταση  υλοποιήσιμη, βιώσιμη , εφικτή , αειφόρο, αποδεκτή από το λαό  και ελκυστική  στους επενδυτές και έτσι ολοκληρώσαμε την Ά φάση.

·         Εντοπίσαμε τον κατάλληλο  χώρο στα Πιέρια Όρη

·         Ενημερώσαμε και έχουμε την πρόθεση παραχώρησης απο τους  ιδιοκτήτες γης

·         Κερδίσαμε τη συναίνεση της κοινωνίας

·         Δημιουργήσαμε ομάδα εθελοντών

·         Υπογράψαμε πρωτόκολλα συνεργασία ς με επιχειρήσεις και φορείς.

·         Συντάξαμε το στρατηγικό σχέδιο

·         Προτείναμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό & αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται περιληπτικά στο κείμενο “Σύντομη αναφορά”. Τα επόμενα βήματα είναι τα παρακάτω.

 

1.       Η συνέχιση της ωρίμανσης του έργου

 Η σημασία και το μέγεθος του θεματικού πάρκου “MUSEIO” καθιστά επιτακτική τη συνεχή βελτίωση και εμπλουτισμό της πρότασης.

 

2.       Συνέχεια ενημέρωσης για το εγχείρημα.

Πραγματοποιήσαμε αποστολές ενημερωτικού υλικού σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο. Αποδέκτες της ενημέρωσης  είναι φορείς, ιδρύματα,  οργανισμοί, σημαντικές προσωπικότητες. Η αποστολές αυτές θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση

 

3.       Τοπικές επικοινωνιακές κινήσεις

Είναι σημαντικό να ανοίξει ένας διάλογος που θα αναδείξει τις δυνατότητες της Πιερίας, τα πλεονεκτήματα, τις σκέψεις, τα προβλήματα  άλλα και  την πρότασή μας. Για το λόγο αυτόν οργανώνουμε τους επόμενους μήνες σειρά τηλεδιασκέψεων που θα μεταδοθούν και από όλα τα διαθέσιμα  ΜΜΕ.

 

4.       Συγκρότηση  φορέα υλοποίησης και αναζήτηση κεφαλαίων.

Κορυφαία κίνηση με υψηλή προτεραιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αναζήτηση μορφής του φορέα υλοποίησης του έργου (ΣΔΙΤ, Συνεταιρισμός, Ιδιώτης επενδυτής  η άλλη μορφή). Η μορφή αυτού του φορέα θα καθορίσει και τον τρόπο αναζήτησης κεφαλαίων . (Funds, μεγάλος επενδυτής, δημόσια επένδυση, μικροεπενδυτές, ΕΕ, ή άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες) 

 

5.       Η δημιουργία αφηγήματος που αφορά στην Πιερία.

Εντοπισμός πηγών, συγκέντρωση και ταξινόμηση θεμάτων Μυθολογίας, Ιστορίας, Θρησκείας, Παράδοσης, Χλωρίδα, Πανίδα, Γεωλογίας και ότι άλλο αξιόλογο και σημαντικό υπάρχει.

Καταγραφή  θεμάτων παραγωγής και οικονομίας. Τεχνολογία και πρακτικές  σε όλες τις εποχές σε όλους τους  τομείς  παραγωγής. Οικονομικά δεδομένα και σημασία.

Ανάδειξη  κοινωνικών θεμάτων της Ελληνικής κοινωνίας,  του  τρόπου ζωής, των αξιών, των οραμάτων,  των κοινωνικών σχέσεις κλπ

 

6.       Η ευαισθητοποίηση των δημιουργών λόγου και τέχνης.

Λογοτέχνες, ποιητές, μουσικοί, εικαστικοί και γενικά  οι δημιουργοί όλων των τεχνών , να αξιοποιήσουν τον τόπο μας σαν πηγή έμπνευσης και να τον καταστήσουν σκηνικό αναφοράς σε όλα τα έργα τους .  Η δράση αυτή θα  εναποθέση αίγλη  και φήμη στα υλικά και άυλα  στοιχεία που σηματοδοτούν τον τόπο μας. Είναι μια παράμετρος που θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και ελκυστικότητα στον τόπο μας, στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα  ισχυρό «brand name.

 

7.       H δημιουργία cluster (συστάδα επιχειρήσεων).

 Η έλλειψη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στην Πιερία,  η έλλειψη  κατάλληλης κουλτούρας  και γενικότερα ενός σχεδιασμού σε πολιτικό αλλά και σε  επίπεδο κοινωνίας, στον τομέα της υποδοχής και παροχής υπηρεσιών στους  επισκέπτες, είναι μία από τις βασικές αιτίες της συρρίκνωσης της ελκυστικότητας του τόπου μας.

Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί το θεματικό πάρκο “MUSEIO” το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά και της προδιαγραφές να υποστηρίξει ένα ισχυρό “brand name

Το θεματικό πάρκο  μπορεί να λειτουργήσει ως  “ναυαρχίδα”  ενός cluster, που θα  στεγάσει είτε άμεσα είτε έμμεσα,  όλη την οικονομική δραστηριότητα όλων των επιχειρήσεων του Νομού Πιερίας αλλά και ευρύτερα.  Λαμβάνοντας υπόψη την πανσπερμία των μικρών παραγωγικών,  τουριστικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο νομό μας, το μοντέλο του σμήνους της κυψέλης είναι αξιόλογη επιλογή.

 Ο επιχειρησιακός συνεργατικός σχηματισμός απαλείφει τον ανόητο τοπικιστικό ανταγωνισμό εντός του νομού,  συντονίζει την παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών πετυχαίνοντας τη μέγιστη απόδοση κερδών. Αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους με αειφορική λογική,  καινοτομεί και ανταγωνίζεται.  Σχεδιάζει και αναπτύσσει κεντρικό marketing. Εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προώθησης  και ελέγχου. Αξιοποιεί σύγχρονα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά προϊόντα, δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθήκες ανταγωνιστικότητας.

Τους κανόνες λειτουργίας του cluster θα τους ορίσει  φορέας υλοποίησης.

 Ίσως είναι ο σύγχρονος  τρόπος  για να δημιουργηθεί ευημερία στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν,  να αξιοποιηθούν και να ανακάμψουν οι διάσπαρτες  μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πιερίας.

 

8.       Η καθιέρωση συμφώνου  ποιότητας.

Ένα σύγχρονο cluster  που διαθέτει ισχυρό brandname,  έχει τη δυνατότητα  να προτείνει, να  συμφωνήσει, να καθιερώσει αλλά και να επιβάλει, αν χρειαστεί,  στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις υψηλές προδιαγραφές και επίπεδα ποιότητας με αποτέλεσμα τη δυνατότητα στόχευσης τουρισμό υψηλότερου οικονομικού επιπέδου.

 

9.       Η εκπαίδευση στελεχών.

 Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Μέλημα του cluster θα είναι και η δημιουργία συγκεκριμένου προφίλ των στελεχών με ειδική εκπαίδευση. Όλα τα  στελέχη του ΘΠ και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων,  υπάλληλοι και επιχειρηματίες  θα αποκτήσουν  στοχευμένη εκπαίδευση.  Οι γνώσεις και οι δεξιότητες  όλου του ανθρώπινου δυναμικού  θα είναι προϋπόθεση για κάθε συνεργασία .

 

10.    Η δημιουργία νέων  ειδικοτήτων

Η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών ποιότητας προϋποθέτει  τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων.  Ενδεικτικά ο «σύμβουλος υποδοχής και φιλοξενίας» θα προσδώσει στο εγχείρημα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

Η αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης υφιστάμενων ειδικοτήτων όπως  ξεναγοί, οδηγοί βουνού κλπ  και η εναρμόνιση του τρόπου δουλειάς των, με τις απαιτήσεις του θεματικού πάρκου,  είναι μέρος της στόχευσης.

Η συνεχής επιμόρφωση όλων θα είναι μια μόνιμη διαδικασία.

 

 

Στόχος όλων  των παραπάνω κινήσεων είναι η σύνθεση  ενός “μπουκέτου” μοναδικών λόγων επίσκεψης στον τόπο μας. 

 Η κατάλληλη προετοιμασία του λαού των στελεχών  και του επιχειρηματικού κόσμου με υποδομές, γνώση,  συντονισμό και  καλή διάθεση θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες.

Η συνειδητοποιημένη αναβάθμιση  της γνωστής μας “παροχής τουριστικών υπηρεσιών” σε “φιλοξενία” μέσα σε περιβάλλον υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, θα αναστρέψει την φθίνουσα πορεία  στην Πιερία.

 

Ο κοιμώμενος γίγαντας πρέπει να ξυπνήσει τώρα.


Ταυτότητα της εκδήλωσης

Θέμα 

 

  Πιερία. Ο γίγαντας ξυπνάει

 

Μορφή εκδηλώσεων

Μέθοδος:Τηλεδιάσκεψη  (τλδ)

Πλατφόρμα :  ZOOM

Πλήθος τλδ:7  τουλάχιστον

Συχνότητα: 1 τλδ/15 μέρες

Τρόπος προβολής: Αναμετάδοση live, μη live , σχολιασμός σε ΜΜΕ

 Μέσα Προβολής:  MME (ηλεκτρονικά, έντυπα και κοινωνικά δίκτυα )

Δομή κάθε εκπομπής 

Συντονισμός: Κοσμαδάκης Μανώλης

Πλήθος εισηγήσεων : 4 /τλδ

Χρόνος: 20 min για κάθε εισήγηση

 

Θεματικοί άξονες 

εισηγήσεων

·Αξιοποιήσιμα θέματα  τουριστικού  ενδιαφέροντος  (υπάρχοντα ή προτεινόμενα)

·Προτάσεις για υποδομές , διαχείριση ανθρωπίνων πόρων,   προτεραιότητες.

·Υφιστάμενα προβλήματα  και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων

·Επιστημονικές και επιχειρηματικές προσεγγίσεις , εκτιμήσεις μαζικών φορέων

 

 Αναφορά στο όραμά μας

Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, βρίσκεται ο τόπος μας η Πιερία.

O Όλυμπος μαζί με τα Πιέρια όρη, τον Τίταρο και την Όσσα δημιουργεί ένα επιβλητικό ενιαίο ορεινό σύμπλεγμα που έχει στην αγκαλιά του το Θερμαϊκό κόλπο με τις απέραντες ακτές του.

Η μυθολογία επέλεξε αυτόν τόπο για κατοικία των Θεών και τον όρισε σαν γενέτειρα του παγκόσμιου πολιτισμού. Εδώ γεννήθηκαν οι εννέα Μούσες αρχαίες θεότητες, κόρες του θεού Δία και της τιτανίδος Μνημοσύνης. Με ηγέτη τους τον θεό Απόλλωνα έλαβαν την εντολή να αναπτύξουν στο εργαστήρι τους, στα Πιέρια όρη, τις τέχνες και τις επιστήμες. Ο λόγος, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά,η γεωργία,η κτηνοτροφία και πολλές άλλες επιστημονικές ενότητες, στη συνέχεια στον ίδιο τόπο, διδάχτηκαν στο ανθρώπινο γένος από τον Ορφέα.

Το ινστιτούτο το “Λίκνο των Μουσών” το απαρτίζουμε μία ομάδα ανθρώπων που ζούμε σ΄ αυτόν τον τόπο και εργαζόμαστε σε εθελοντική βάση για να δημιουργήσουμε μία πρόταση με στόχο να εξελιχθεί σε επένδυση.  Το έργο αυτό είναι ένα Θεματικό Πάρκο Μυθολογίας, Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στις Καρυές Πιερίων και το ονομάζουμε “MUSEIO” .

Επειδή  ο άυλος πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Πιερία  είναι απύθμενος ανεξάντλητος, αιώνιος, ασυναγώνιστος, μοναδικός και  δεν αναδείχτηκε στην ανθρωπότητα  ποτέ, είναι μια ευκαιρία να γίνει ένα έργο  μεγάλο και  μοναδικό. Ένα έργο που θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες του κόσμου να βιώσουν την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ολοκληρώσαμε την 'Α φάση του σκοπού μας  που αφορά  τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης και ενός στρατηγικού σχεδίου και  τώρα είμαστε στη  Β φάση, στην  αναζήτηση επενδυτών και κεφαλαίων.

Αυτή  η  επενδυτική πρόταση είναι   βιώσιμη ,  εφικτή , αποδεκτή από το λαό , κερδοφόρα  και ελκυστική  στους επενδυτές.

 Επιλέξαμε τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου διότι

Το Θεματικό Πάρκο είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος προβολής θεμάτων πολιτισμού & περιβάλλοντος με στόχο την επιμόρφωση, την ψυχαγωγία,  την εμπειρία, την αφήγηση,  την έκφραση.   Ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί σύγχρονες απόψεις αισθητικής,  προτείνοντας  μια  καινοτόμα παιδαγωγική προσέγγιση   σε κάθε αποδέκτη του λόγου.

Θα γίνει επιπλέον  το  κινητήριο γρανάζι  που θα  συμπαρασύρει δορυφορικά,   όλους τους παραγωγικούς κλάδους, δημιουργώντας τοπική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

 

Η Πιερία μπορεί να φιλοξενήσει  ένα τέτοιο έργο διότι

·             Υπάρχει μοναδικό Πολιτισμικό,  Μυθολογικό , Ιστορικό, Θρησκευτικό  και περιβαλλοντικό  αφήγημα με ισχυρά  brandnames., Επιστήμες, Τέχνες και πολλά άλλα.

·             είναι το κύριο σκηνικό της Ελληνικής Μυθολογίας  (Όλυμπος, Δωδεκάθεο, Μούσες, Ορφέας κα)

·             είναι γενέτειρα των επιστημών και των τεχνών (Μουσική, Ποίηση, Φιλοσοφία, αστρονομία κά ακόμα αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική κά)

·             είναι ιστορικός τόπος ,  σκηνικό σημαντικών γεγονότων και προσώπων σε όλες τις εποχές.

·             Έχει προϊστορικά, αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος

·             Έχει πλούσια πληθυσμιακή σύνθεση με  πλούσια παράδοση, έθιμα,  τρόπο ζωής.

·             έχει φυσική ομορφιά , καταπληκτικό περιβάλλον (ακτές, βουνά κλπ)


·             έχει ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα (ορογένεση Ολύμπου, Πιερίων, σπήλαια κλπ)

·             διαθέτει πλούσια και μοναδική χλωρίδα & πανίδα

·             Υπάρχουν αξιόλογα σημεία Οικολογικού & Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Ιδανικά για οικοπεριήγηση , άθληση και αναψυχή (Ορειβατικές διαδρομές, σπορ και δράσεις  βουνού, και θάλασσας .

·             Υπάρχει εγγύτητα με άλλους αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς όπως Θεσσαλονίκη, Βεργίνα, Μετέωρα κλπ

 

Άρα ο διαθέσιμος  πλούτος είναι :

απύθμενος

ανεξάντλητος, αιώνιος

ασυναγώνιστος, μοναδικός

με έτοιμο και  ισχυρότατο brandname

 

 Το Θεματικό Πάρκο θα λειτουργεί ως

·             Χώρος Επιμόρφωσης, Ενημέρωσης, Διαλόγου, Έρευνας και Συνεδρίων

·             Χώρος Ψυχαγωγίας, Αναψυχής, Διαμονής , Εστίασης και αγορών

·             Χώρος Εκθέσεων, Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκδηλώσεων

·             Χώρος προώθησης Νέων Καλλιτεχνικών Ρευμάτων

·             Βήμα παγκοσμίου βεληνεκούς για προώθηση νέων καλλιτεχνών, Δημοπρατήριο έργων Τέχνης και Καλλιτεχνικών συμφωνιών

·             Κιβωτός της Μυθολογίας, της Ιστορίας, της Τέχνης και των Επιστημών.

 

Επικοινωνιακά εργαλεία

Βασικό εργαλείο του "MUSEIO" θα είναι  ο λόγος.

που θα  εκφέρετε  με όλες  τις σύγχρονες μορφές  και μέσα όπως

·             η αφήγηση

·             η έκφραση

·             το θέαμα

·             το διαδραστικό περιβάλλον

·             η σύγχρονη τεχνολογία, εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα κλπ)

·             η εμπειρία

·             η δημιουργικότητα

·             οι προτάσεις  και ευκαιρίες για δράση και παιχνίδι, κλπ.

 

Η διαθέσιμη έκταση

·             Χωράφια  1016 στρ ανήκουν σε 109 ιδιοκτήτες,  (+ 300 στρμ. εν δυνάμει  επιπλέον, 11 Ιδιοκτήτες)

·             Δάσος   11.000 στρ  που ανήκει στοn ΑΔΣΚ

·             Τεράστιες  αγροτικές  εκτάσεις   περιβάλλουν το ΘΠ που προσφέρονται για  τουριστικές δραστηριότητες (ζώνη από Ελατοχώρι-Φτέρη , ως Πλάκα Λιτοχώρου)

 

Ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά

·             Υπάρχει επαρκές ηλεκτρικό  δίκτυο που καλύπτει όλο το αγροτοδασόκτημα.

·             Υπάρχει επάρκεια νερού για οποιαδήποτε δραστηριότητα ακόμα και για λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού.  Σημειώνεται η  ύπαρξη αχρησιμοποίητου φράγματος.

·             Εντός του αγρο-δασοκτήματος  υπάρχει αγροτική οδοποιία  50 χλμ, που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλη την έκταση

 

Προσβασιμότητα στο Θεματικό Πάρκο

·             13 Εθνική οδός Κατερίνης Ελασσόνος  (Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το τμήμα Κατερίνης – Αγίου Δημητρίου) έχουμε αντίγραφο της μελέτης

·             ΠΑΘΕ

·             Εγνατία Οδός (Πρόσβαση μέσω  ΠΑΘΕ, Βέροιας, Κοζάνης, Ελατοχωρίου)

·             Σιδηρόδρομος (Σταθμοί Τρένου: Πλάκα Λιτοχώρου , Κατερίνη)

·             Λιμάνια :Λιτοχώρου, Πλαταμώνας, Κατερίνη, Κίτρος

·             Αεροδρόμια: Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας,  Χαλκηδόνας.

·             Περιφερειακός Κατερίνης  (Εργο σε εξέλιξη , Παρεδόθη το 50%)

·             Υφιστάμενη επαρχιακή  οδός  προς  Ελατοχώρι , Χιονοδρομικό κέντρο , Βεργίνα, Βέροια, Βελβεντός, Εγνατία Οδό, Κοζάνη.

·             Υφιστάμενη επαρχιακή οδός  που συνδέει 13EO-Λόφος-Βροντού-Πλάκα Λιτοχώρου

·             Υφιστάμενη αγροτική οδός πλέον σύντομη που συνδέει Θεματικό Πάρκο-Βροντού-Πλάκα Λιτοχώρου

·             Σε όλη την περιοχή υπάρχει αγροτική οδοποιία που εξασφαλίζει πολύπλευρη πρόσβαση στον ¨Ολυμπο  σημεία  και σε όλα τα τουριστικού  ενδιαφέροντος.

 

 

Επίπεδο ωρίμανσης  για τη χρήση και εξασφάλιση γης

·             Το καθεστώς  αδειοδότησης  χρήσης  γης και όρων δόμησης της περιοχής είναι « Εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» και ισχύουν οι « Γενικές Πολεοδομικές Διατάξεις».

·             Η περιοχή δεν έχει δεσμεύσεις  από διεθνείς συνθήκες 

·             Οι υφιστάμενες  παραγωγικές δραστηριότητες  είναι  αμιγώς γεωργικές και σε όλη την έκταση δεν υπάρχουν κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις. 

·             Ξεκάθαρες  δασικές και ιδιωτικές εκτάσεις που  μεταβιβάστηκαν με σύγχρονα συμβόλαια και εμπεριέχονται στο κτηματολόγιο.

·             Για το δάσος   11.000 στρ  υπάρχει απόφαση  ΑΔΣΚ για ενοικίαση 99 ετών

·             Διαχειριστική μελέτη δάσους για 16 συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο θεματολόγιο του ΘΠ. Αυτός ο αριθμός μπορεί εύκολα να   αυξηθεί.

·             Υπογραφές συναίνεσης για  παραχώρηση γης από 109 σε σύνολο 120 ιδιοκτητών που αναφέρονται   σε 1016 στρ οικοδομήσιμα. Κατόπιν των νέων εξελίξεων είναι πιθανόν να συναινέσουν και οι υπόλοιποι που κατέχουν 300 στρμ.  επιπλέον.

·             Υπάρχει άριστη τοπογραφική αποτύπωση της περιοχές δάσους , οικοδομήσιμων εκτάσεων ,  δρόμων , ποταμιών  κλπ

 

Επίπεδο ωρίμανσης  για την υλοποίηση της επένδυσης.

·             Δημιουργήσαμε το Στρατηγικό σχέδιο 

·             Έχουμε ολοκληρωμένη  αποτύπωση των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από την αρμόδια υπηρεσία

·             Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που προέκυψαν από brainstorming,  για τα θέματα, τις εκδηλώσεις  και τις δράσεις εντός  του θεματικού πάρκου  και των υποδομών που θα απαιτηθούν .

·             Υπάρχει  πρόταση για εφαρμογή καινοτόμου  μοντέλου marketing  που καθιστά το θεματικό πάρκο  οικονομικά βιώσιμο με ρόλο κεντρικού σημείου αναφοράς.

 

Ενημέρωση των συμπολιτών μας και αποδοχή του έργου

·             Υπάρχουν πρωτόκολλα συνεργασίας με 80 επιχειρήσεις της περιοχής

·             Έχουμε  150 εθελοντές

·             2000 Υπογραφές  συναίνεσης από πολίτες

·             Ενημερώσεις  5.000 ατόμων, προσωπικά

·             Δεκάδες Συνεντεύξεις  TV, Radio, Blogs κλπ

·             2 ημερίδες στην Κατερίνη

·             10  Λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά

·             Παράσταση του ΔΣ σε δεκάδες εκδηλώσεις σαν «Λίκνο των Μουσών»

·             Έχουμε δηλώσεις συμπαράστασης  από τη Δημοτικής Αρχής και την Εκκλησίας

 

Απαιτούμενες υποδομές και υπηρεσίες

Υποδομές  για την άνεση των επισκεπτών

·             Κτίριο υποδοχής  : Είναι χώρος υποδοχής και αποχαιρετισμού των επισκεπτών.Χώρος ενημέρωσης για τα θεάματα, τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει το πάρκο, του κανόνες ασφαλείας κλπ. Χώρος αγορών της τελευταίας στιγμής

·             Εμπορικό κέντρο :Θα λειτουργεί σύγχρονο εμπορικό κέντρο . 

·             Περίπτερα ξεκούρασης επισκεπτών :Σε όλο το ΘΠ θα υπάρχει πυκνό δίκτυο  οργανωμένων χώρων ξεκούρασης χωρητικότητας 30-40 επισκεπτών. Με WiFi, ηλεκτρικό, δίκτυα επικοινωνιών κλπ

·             Χώροι Εστίασης:  Σε όλα τα κτίρια θα υπάρχουν χώροι εστίασης, αναψυκτήρια και  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

·             Παιδότοποι : (στο κτίριο υποδοχής)Κλειστοί & ανοικτοί παιδότοποι.

·             Εσωτερικές μετακινήσεις:Μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις εντός θεματικού πάρκου. 

·             WC-νιπτήρες:Θα υπάρχει επαρκής  αριθμός  σύγχρονων χώρων υγιεινής  που θα εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και των απαιτήσεων

 

Υποδομές  που αφορούν την οργάνωση του ΘΠ

 

Σύμβολο του ΘΠ

Το σύμβολο του ΘΠ θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, επισκέψιμη με όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις πρόσβασης, εστίασης και  αναψυχής.

Διοικητήριο

Σύγχρονο κτίριο  πλήρως εξοπλισμένο  που  θα φιλοξενεί:

·             ΔΣ & Γραμματεία, αίθουσα συνεδριάσεων.

·             Λογιστήριο, ομάδα marketing.

·             Κέντρο ροής και συντονισμού θεαμάτων.

·             Κέντρο ελέγχου  χώρων ΘΠ

·             Κέντρο διαχείρισης κρίσεων

·             Αστυνομικό τμήμα (δημόσιο)  και Τμήμα  ιδιωτικής Security.

·             Οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο με  δίκτυο ανακοινώσεων που θα καλύπτει όλη την έκταση του ΘΠ.

·             Ομάδα λειτουργίας WWW, Κοινωνικών δικτύων κλπ και γενικά τα ΜΜΕ.

·             Μηχανογραφικό κέντρο, Ομάδα προγραμματιστών για ανάπτυξη εφαρμογών.

·             Ομάδα λειτουργίας hardware (DataCenter, Servers, Wifi,  τηλεπικοινωνιακών δικτύων κλπ).

·             Studios και ο εξοπλισμός για TV με υποδομές  για τηλεοπτικές παραγωγές.

 

Εστία φιλοξενίας

Ξενοδοχειακές υποδομές μόνο για τις ανάγκες φιλοξενίας που θα προκύπτουν από τις διάφορες δράσεις.

·             Ξενοδοχείο

·             Δασικό χωριό

·             Camping

 

Δικτυακές Υποδομές

·             Στο ΘΠ θα διαθέτει ολοκληρωμένα σύγχρονα δίκτυα διαφόρων κατηγοριών, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του ΘΠ αλλά και των επισκεπτών.

·             Ηλεκτρικό ρεύμα, WiFi, 5G, Ανακοινώσεις (Ήχος,Matrix κλπ)Κάμερες ασφαλείας

·             Δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, πυρόσβεσης αποχέτευσης, ομβρίων τηλεθέρμανσης

Εσωτερικές μετακινήσεις 

Θα υπάρχει ολοκληρωμένο  οδικό δίκτυο εντός δομημένης περιοχής και εντός του δάσους, μονοπάτια περιπάτου με την κατάλληλη σήμανση και χαρτογράφηση.Μέσα συγκοινωνίας μαζικής  μεταφοράς προσώπων και αγαθών, εντός και εκτός του θεματικού πάρκου. 

Χώροι Parking
Θα υπάρχουν επαρκείς χώροι για όλα τα είδη ΜΜΜ και τα ΙΧ.

Κέντρο υγείας
Οργανωμένο Κέντρο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών 

Κτίριο και υπηρεσίες υποστήριξης ΘΠ

·             Τμήμα καθαριότητας  με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό

·             Τμήμα φροντίδας κοινόχρηστων κτιριακών χώρων επίσκεψης

·             Τμήμα συντήρησης και καθαρισμού δρόμων, πεζοδρόμων, χειμάρρων κλπ  

·             Τμήμα Κτηνιατρικής κάλυψης για τη φροντίδα της πανίδας του ΘΠ

·             Τμήμα Γεωπονικής  κάλυψης για τη  φροντίδα της χλωρίδας του ΘΠ

·             Τμήμα Δασολογικής  κάλυψης για τη φροντίδα  του δάσους του ΘΠ

·             Τμήμα Συντήρησης & Κατασκευών Ξυλουργεία, Μηχανουργεία κλπ

·             Τμήμα παραγωγή και διαχείρισης ενέργειας , τηλεθέρμανση.

·             Τμήμα κατασκευής και συντήρησης αρμάτων παρελάσεων

Χώροι και υποδομές για μαζικές Εκδηλώσεις

·                  Μέγαρο Μουσικής

·                  Αρχαίο Θέατρο

·                  Ανοιχτός χώρος συναυλιών 

·                  Συνεδριακό Κέντρο

·                  Στάδιο επιδείξεων και παρελάσεων

 

Θεματικά κτίρια  και  επισκέψιμοι χώροι

 

Πολιτισμοί του κόσμου

Κτίριο που περιοδικά θα αφιερώνεται σε τιμώμενους  πολιτισμούς .

 

Πρόσωπα της κόσμου

Το κτίριο θα φιλοξενεί περιοδικά  μεγάλες  προσωπικότητες ή ομάδες  ανθρώπων που άφησαν θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα στον πλανήτη κατά το πέρασμά τους σε θέματα  της  πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού,  των εφευρέσεων  κά.

Τα εργαστήρια της τέχνης

Κτίριο στο οποίο θα είναι χώροι ενημέρωσης και επίδειξης όλων των τεχνών. Εκθεσιακοί χώροι και  δημοπρατήριο έργων τέχνης.

Στέγη του θεάτρου, του χορού και της μουσικής

Κτίριο αναφοράς στο  θέατρο, στο χορό, στη μουσική σε όλα τα είδη και μορφές τους.

 Από το Μύθο στο μονοπάτι της Αλήθειας

Ένας χώρος όπου θα αναδεικνύεται η σχέση του Ελληνικού Πολιτισμού με τις σύγχρονες Θρησκείες. Θεολογικές και Φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ο ρόλος των θρησκειών.

 

Ο κήπος της Αρτέμιδος

Ολόκληρο το ΘΠ θα είναι ένας χώρος που θα υμνεί τη ζωή, τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας

 Κέντρο  επιστημών

Ο χώρος είναι αφιερωμένος στις θετικές και θεωρητικές επιστήμες.

Θα αναφέρεται  σε επιστήμονες, λόγιους, εφευρέτες και θα αναδεικνύει τα έργα τους.

Πόλεμος και ειρήνη

Κτίριο για τα γεγονότα, τα πρόσωπα, τα αίτια, οι αφορμές, οι τακτικές, οι συνιστώσες δυνάμεις, η διπλωματία,  οι συνέπειες, οι απώλειες, οι πρόσφυγες, η τεχνολογία, οι θεωρίες πολέμου, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα κά

Η κιβωτός του Πολιτισμού

Κτίριο με αντίγραφα όλων των έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με πηγή έμπνευσης τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τα αντίγραφα θα κατασκευαστούν αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία  καταγραφής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και ταξινόμησης.

Η κιβωτός θα φιλοξενεί έργα που αφορούν ποίηση,  πεζογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά, αρχιτεκτονική, μουσική,  χορό, θέατρο, φωτογραφία, κινηματογράφο  και κάθε άλλη μορφή τέχνης που έλκει την καταγωγή της από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Θα λειτουργήσει σαν ληξιαρχείο έργων

Το παραδοσιακό χωριό

Ο επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει ένα Ελληνικό ορεινό χωριό   προβιομηχανικής περιόδου.  Τα επαγγέλματα, τα κτίσματα,  τα μέσα παραγωγής, ο τρόπος ζωής , οι ανθρώπινες σχέσεις, οι αξίες της Ελληνικής κοινωνίας και τόσα άλλα θέματα θα χαρίζουν μία μοναδική εμπειρία και γνώση στον επισκέπτη.

Ειδικά αφιερώματα

Χώροι ενημέρωσης , επίδειξης  και πώλησης προιόντων που αναφέρονται  σε θέματα καλλιέργειας,  ασθενειών, τρόπου παραγωγής,  διάθεση, σύνδεση με το μύθο την παράδοση  και τον πολιτισμό  στα προϊόντα  και τομείς

·             Ελιά

·             Κρασί

·             Μαλλί

·             Κτηνοτροφία

Ψυχαγωγία ,  Αναψυχή, Εμπειρία

 

Δράση και παιχνίδι

Κτίριο με  διαδραστικά παιχνίδιa, γνώσης, έκφρασης, εμπειρίας

·             Ο Λαβύρινθος

·             Η κάθοδος του Ορφέα στον Άδη 

·             Escape room

·             Αίθουσα ψευδαισθήσεων

·             Skydiving

·             Ο εξομοιωτής περιήγησης

·             Πισίνα καταδύσεων και κυματισμού

·             Ο γύρος του μύθου σε 30'

·             Ο φίλος μου ο "Εγκέλαδος"

·             Ο καιρός στον Όλυμπο τώρα
και πολλά άλλα

Δεντροχωριό

Σε ένα κομμάτι του δάσους θα  υπάρχουν δεντρόσπιτα στα οποία  οι επισκέπτες θα  βιώσουν  εμπειρία της Ελληνικής φιλοξενίας.

Το  Λούνα Παρκ όλων των εποχών

Παιχνιδοχώρος  Λούνα Πάρκ,  με κλασσικά και σύγχρονα παιχνίδια, παιχνίδια βουνού και νερού.  Στο χώρο αυτό θα διοργανώνονται επίσης ομαδικά παιχνίδια ανταγωνισμού και εμπειρίας

 Αθλητικές Εγκαταστάσεις

Οι επισκέπτες  θα έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από πίστες και  αθλητικούς χώρους κλασσικών και σύγχρονων αθλημάτων που θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν για προσωπική άσκηση, επίδειξη ή και για τη διεξαγωγή αγώνων εθνικού ή διεθνούς επιπέδου όπως: 

·             Πίστες Αναρρίχησης

·             Πίστες Scateboard

·             Πίστες Bmx

·             Πίστες Rollers

·             Παγοδρόμιο

·             Τένις,volley

·             Μπάσκετ και άλλα

Ιδιαίτερες δράσεις ποιότητας

Εκδόσεις του ΘΠ

Θα λειτουργήσει κέντρο εκδόσεων για παραγωγή εντύπων, διαφημιστικών φυλλαδίων, News Letters, βιβλίων κλπ.Θα  μεταφραστεί η αρχαία και η νέα Ελληνική γραμματεία  σε όλες τις γλώσσες του τα βιβλία αυτά θα πωλούνται μόνο από το ΘΠ.

Ανασκαφές σε αρχαιολογικούς  χώρους

Εντός του ΘΠ υπάρχουν  σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία θα γίνουν υποδομές σκέπαστρα, χώροι ενημέρωσης, χώροι συντήρησης έτσι ώστε η διαδικασία της ανασκαφής και συντήρησης θα γίνεται παρουσία των επισκεπτών σε πραγματικό χρόνο

Διεθνείς ερευνητικές δράσεις

Το ΘΠ θα διοργανώνει, θα  επιχορηγεί  και θα  φιλοξενεί ομάδες επιστημόνων με σκοπό την επιστημονική έρευνα.

Εργαστήρι μαθητικής ευφυΐας και κλίσεων

Εργαστήρι για παιδιά , α’-βάθμιας και β’-βάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την εκτέλεση δράσεων ώστε οι μαθητές να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους.

Workshops

Η διοργάνωση  μαθημάτων σε διάφορα επιστημονικά πεδία των επιστημών και των  τεχνών .Ενδεικτικά αντικείμενα μάθησης η Ελληνική γλώσσα, Ιστορία, Μυθολογία, Φιλοσοφία και άλλων επιστημονικών ενοτήτων καθώς και οι καλές τέχνες γλυπτικής, ζωγραφικής, κεραμικής κλπ.

Διεπιστημονική ομάδα προτάσεων

Από το ΘΠ θα φιλοξενείται μία ή περισσότερες ομάδες διεπιστημονικής σύνθεσης  Ελλήνων φοιτητών  και νέων επιστημόνων  η οποίες θα έχουν σαν στόχο να διατυπώσουν νέες προτάσεις  για το ΘΠ.  Οι παραπάνω ομάδες θα έχουν σαν στόχο την βελτίωση και ανανέωση των θεαμάτων. Οι ομάδες που θα κάνουν αξιόλογες προτάσεις θα προσλαμβάνονται για εργασία

Web TV ΘΠ

Το ΘΠ θα διαθέτει όλες τις υποδομές για παραγωγή τηλεοπτικών παραγωγών  που θα μεταδίδονται LIVE  ή σε μαγνητοσκόπηση. Κάθε αξιόλογη δράση που θα διοργανώνεται απο το ΘΠ ή θα είναι δημιουργία των επισκεπτών, θα καταγράφεται, θα μεταδίδεται απο την WEB TV και  θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων .

Καλλιτεχνική ομάδα παραγωγών

Το ΘΠ θα διαθέτει ομάδα καλλιτεχνών & τεχνικών (σκηνοθέτες, χορογράφους, ηχολήπτες , φωτιστές κλπ) που θα στηρίζουν όλες τις δράσεις του ΘΠ.  Στόχος είναι να ενθαρρύνονται οι επισκέπτες και τα ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά σχήματα να εκφράζονται  και να δημιουργούν  καλλιτεχνικά και το ΘΠ να τους προσφέρει βήμα για παγκόσμια προβολή.

Στα όρια της επιστήμης

 Σε ειδικό χώρο με τη βοήθεια των τηλεπικοινωνιών παρουσία και με τη συμμετοχή των επισκεπτών θα γίνονται live συζητήσεις με διάφορες προσωπικότητες του κόσμου ερευνητές, αστροναύτες, πολιτικούς κλπ  

Στέγη των εφευρετών

Η δράση αυτή θα στηρίζει τους άστεγους εφευρέτες,  θα τους θέτει υπό την αιγίδα του  για  να υλοποιήσουν και να προωθήσουν  την εφεύρεση τους. 

Οι παρελάσεις

Στο στάδιο των παρελάσεων καθημερινά θα διοργανώνονται παρελάσεις με θέματα μυθολογίας ιστορίας, παράδοσης κλπ αξιοποιώντας κομπάρσους και άρματα παρελάσεων .

Οι μεγάλες εκδηλώσεις

Στο Μέγαρο Μουσικής, στο Χώρο Συναυλιών, στο "Αρχαίο Θέατρο", στους αθλητικούς χώρους και λοιπές υποδομές θα διοργανώνονται και θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις ανάλογου μεγέθους και θεματολογίου 

Ομάδα υπό την αιγίδα του ΘΠ

·             Οι μουσικοί του δρόμου

·             Σύμβολο του ΘΠ το "τζιτζίκι"

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Το ΘΠ θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής ευθύνης

·             Θα λειτουργεί για 100 υπερήλικες της περιοχής, Γηροκομείο

·             Θα παρέχει τηλεθέρμανση στους κατοίκους των Καρυών

·             Θα λειτουργήσει σύγχρονο κυνοκομείο

·             Το κέντρο υγείας του ΘΠ, θα συνδράμει σε επείγοντα περιστατικά.

 «Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ανάπτυξης  ΠΙΕΡΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΥ

το "Λίκνο των Μουσών" »

Copyright: "Λίκνο των Μουσών"   Φεβτουάριος 2020

Επιμέλεια εντύπου  Τάσος Γκρέμος

13β Εθν. Οδού Κατερίνης Ελλασόνος

(κτίριο Τζήκα Ι)

Κάτω Μηλιά -Πιερίας

ΤΚ 601 50

 

Τηλ  6944507134

liknotonmuson.blogspot.com

liknomuson@gmail.com

www.museio.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου