Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ρεβυθομάνεστρο

 


Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για το ρεβιθομάνεστρο, ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια από το νερό του μουλιάσματος και τα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά και επίμονα.
  2. Όταν πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μισολιώσει και τα ρεβίθια να έχουν μαλακώσει κάπως.
  3. Προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά και το ζουμί τους να γίνει πολύ ανοιχτόχρωμο – η κυρία Κερασιώτη λέει πως το λάδι βοηθά να «ασπρίσει» το ζουμί της ρεβιθάδας.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Το ζουμί της κατσαρόλας θα πρέπει να καλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 εκ. περίπου, αλλιώς ρίχνουμε λίγο νερό, χλιαρό. Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15-20 λεπτά, ώστε στο διάστημα αυτό το κριθαράκι να μαλακώσει από το καυτό ζουμί. Αν δούμε ότι το κριθαράκι ακόμη «κρατάει» στο δόντι, βάζουμε την κατσαρόλα ξανά σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-7 λεπτά.
  6. Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το αδειάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το φαγητό και ανακατεύουμε – με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται ολόκληρα τα ρεβίθια και μελάτο το κριθαράκι, χωρίς να λασπώσει και να κολλάει.
  7. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ελιές, αλίπαστα, ζεστό ψωμί και τσίπουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου