Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

 


Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των «αναδιαρθρώσεων» και του «εκσυγχρονισμού», η κυβέρνηση πιστή στις αντιλαϊκές οδηγίες της ΕΕ προχωράει στην αποψίλωση των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου που προβλέπει τη συγχώνευση 1.150 καταστημάτων σε ποσοστό 10%.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κερασάκι στην τούρτα είναι οτι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν σε όποιο κατάστημα προκύψει ανάγκη ανά την Ελλάδα, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της διατάραξης της οικογενειακής τους ζωής.

Για μια ακόμη φορά στο όνομα της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς κερδισμένοι βγαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου και χαμένοι οι εργαζόμενο αλλά και ο λαός που θα κληθεί να χρυσοπληρώσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Για πάνω από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ δέχτηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα σε μισθούς και δικαιώματα, με μειώσεις στους μισθούς, κόψιμο των δώρων, απολύσεις ενοικιαζόμενων συναδέλφων και, όλα αυτά δήθεν για να εξυγιανθούν τα ΕΛΤΑ. Για να εξυγιανθούν τα ΕΛΤΑ προχώρησαν οι οι 2.000 απολύσεις το 2021 τις οποίες η κυβέρνηση βάφτισε εθελούσιες.

Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα (και από κοντά όλες διοικήσεις) που προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων και φτάσαμε σήμερα να πρέπει ένας ταχυδρόμος να καλύψει τις ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτουν τουλάχιστον 3, γεγονός που έχει τα εξής αποτελέσματα: Το πρώτο είναι οτι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης εξαιτίας του όγκου δουλειάς και το δεύτερο οτι οι πολίτες είναι αδύνατον να παραλάβουν έγκαιρα την αλληλογραφία τους, με οτι αυτό συνεπάγεται, αφού μιλάμε για λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, τραπεζικές και άλλες ταχυδρομικές συναλλαγές. 

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει αιτία. Υπάρχει θύτης. Δεν ξεχνάμε οτι επί ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε η ενοικιαζόμενη εργασία (δλδ δουλειά με μηδέν δικαιώματα) και παίρνοντας τη σκυτάλη της διακυβέρνησης η ΝΔ συνέχισε ακάθεκτη αποδεικνύοντας πως οι στρατηγικοί στόχοι όλων των κυβερνήσεων όχι απλά συγκλίνουν, αλλά είναι ίδιοι. Από κοντά φυσικά και οι πλειοψηφίες της ΠΟΣΤ οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους για το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων, και επιπλέον δεν εγγράφουν στα μητρώα τους συναδέλφους ενοικιαζόμενους και συμβασιούχους, αποδεικνύοντας και με αυτόν τρόπο το βρώμικο ρόλο που παίζουν στο κίνημα. 

Η κυριότερη ευθύνη τους είναι ότι καλλιέργησαν τη γραμμή των θυσιών των δικαιωμάτων των εργαζομένων για να μη θιχτούν τα κέρδη των ΕΛΤΑ. Η λογική του "μικρότερου κακού" έφερε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης στα όρια. 

Τα θύματα της υπόθεσης είναι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης και οι πολίτες που δέχονται ολοένα και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Μόνο εξυγίανση δεν είναι να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι ή να κληθούν να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους σε περίπτωση που μεταφερθούν σε άλλο νομό. Μόνο εξυγίανση δεν είναι οι συνταξιούχοι να πληρώνουν χαράτσι 6,90€ για να παραλάβουν τη σύνταξη στο σπίτι και με το κλείσιμο των καταστημάτων να υποχρεωθούν να μετακινηθούν από το χωριό τους στο κοντινότερο κατάστημα ΕΛΤΑ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα βρίσκεται 20 και 30 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. 

Χορτάσαμε κοροϊδία και ψεύτικες υποσχέσεις. 

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ

         Να μην κλείσει κανένα κατάστημα ΕΛΤΑ 

         Προσλήψεις επαρκούς προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών

         Να καταργηθεί το αίσχος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων

         Υπογραφή ΣΣΕ με αποκατάσταση όλων των μέχρι τώρα απωλειών και αυξήσεις στο ύψος των αναγκών της εποχής

         Παροχή ατομικών μέσων προστασίας  στους εργαζόμενους κάθε δύο χρόνια. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγωνιά, καύσωνα, καταιγίδα). Καθορισμός χώρων για  προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου