Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ


 Πριν λίγες μέρες, στην πόλη μας, συνέβη ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα. Ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή… δύο μικρά παιδιά θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα!

Στις μέρες διακυβέρνησης από τη ΝΔέχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κιέχει δομηθεί μια εργασιακή ζούγκλα. Δίπλα στα φαινόμενα υγιούς επιχειρηματικότητας, παρατηρούνται φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας.  Η αντεργατική αυτή πολιτική της ΝΔ, οδήγησε στην έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχώς, των θανατηφόρων, σύμφωνα με τηνΑρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμισθεί.

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη,διαπιστώνονται, πλέον, μακάβρια ρεκόρ, εντός τηςΕΕ. Σύμφωνα με τον Έλληνα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια και την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας: το 2022, είχαμε 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2023, οι νεκροί ήταν 179 και οι σοβαρά τραυματισμένοι 287. Είχαμε δλδ. αύξηση 80% στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και μεγαλύτερη του 100% στα ατυχήματα. Εν συγκρίσειδε, με τα δεδομένα ετών 2020 και 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, (όταν οι νεκροί εργάτες ήταν, 41 και 31 αντίστοιχα) η αύξηση, που προκύπτει είναι ακόμα περισσότερο δραματική.  

Με τις «επιδόσεις» αυτές, η χώρα μας, βρίσκεται στον πάτο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ενώ είναι η μόνη που δεν αναφέρει επαγγελματικές ασθένειεςστη Eurostat. Για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, η Ελλάδα, έχει σχολιασθεί διεθνώς αρνητικά, παρουσιάζοντας την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

Οι εργαζόμενοι, για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν αποτελούν απλά, στοιχεία για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων. Η υγεία και ασφάλειά τους, δεν μπαίνουν σε αναλύσεις κόστους-οφέλους για την επίτευξη στόχων της παραγωγικότητας. Ζητάμε :

➢ την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου & Ασθενειών, για την προστασία τωνεργαζόμενων σε όλα τα επίπεδα.
➢ την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών

 

Εκφράζουμε τη θλίψη μας, στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ  ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου