Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Ρολά γαλοπούλας με σύκα, κάστανα και ρύζι μπασμάτι με κάρδαμο

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Γαλοπούλα

Γέμιση

Ρύζι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ρολά γαλοπούλας με σύκα, κάστανα και ρύζι μπασμάτι με κάρδαμο ρίχνετε σε ένα μπολάκι τα ψιλοκομμένα σύκα, προσθέτετε το ούζο και λίγο νερό ώσπου να καλυφθούν και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 10 - 15 λεπτά.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύετε καλά το τυρί, τα κάστανα και τα σύκα (τα οποία θα στραγγίξετε καλά και θα κρατήσετε το υγρό κατά μέρος).

Γαλοπούλα

  1. Πασπαλίζετε καλά τα φιλέτα με αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και το κόλιανδρο και τα αφήνετε κατά μέρος.
  2. Σε ένα πιάτο ανακατεύετε τους μαραθόσπορους, τους σπόρους γλυκάνισου και αλατοπίπερο.
  3. Παίρνετε ένα ένα τα φιλέτα της γαλοπούλας, βάζετε στη μία άκρη τους 1/4 από το μείγμα της γέμισης, τα τυλίγετε σε ρολά και δένετε το καθένα με ένα κομμάτι σπάγκο.
  4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
  5. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζετε καλά τα ρολά από όλες τις πλευρές, σε δυνατή φωτιά, για 8 περίπου λεπτά.
  6. Τα βγάζετε από το τηγάνι, τα κυλάτε στο πιάτο με το μείγμα μπαχαρικών για να καλυφθούν καλά και τα μεταφέρετε αμέσως σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι, που ίσα να τα χωρά.
  7. Περιχύνετε με το αραιωμένο μέλι και τα ψήνετε για 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  8. Τα βγάζετε από τον φούρνο, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και τα διατηρείτε ζεστά.
  9. Μεταφέρετε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρόλι, προσθέτετε το υγρό που μουσκέψατε τα σύκα και μαγειρεύετε το μείγμα αυτό για 7 - 8 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, ώσπου να προκύψει μια δεμένη, παχύρρευστη σάλτσα.
  10. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι.

Ρύζι

  1. Ξεπλένετε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό και το στραγγίζετε καλά.
  2. Σε βαριά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το ρύζι.
  3. Το ανακατεύετε καλά, ώσπου να καλυφθούν όλοι οι κόκκοι με το λάδι.
  4. Ρίχνετε στο σκεύος τον ζωμό και τους σπόρους κάρδαμου και μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, από πάνω βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας και την αφήνετε κατά μέρος για 15 λεπτά.
  6. Για να σερβίρετε, κόβετε τα ρολά γαλοπούλας σε λεπτές φέτες, περιχύνετε με τη σάλτσα και συνοδεύετε με το ρύζι.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου