Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Πιλάφι με κριθάρι και λιαστά φρούτα

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κριθάρι πιλάφι με λιαστά φρούτα βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  2. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε το κριθάρι και το τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά.
  3. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό λαχανικών.
  4. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το κριθάρι να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφήσει το νερό.
  5. Δοκιμάζουμε και, αν το θέλουμε πιο πολύ βρασμένο, προσθέτουμε ακόμα 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό ή ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  6. Όταν είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε με βρεγμένη και στυμμένη πετσέτα, για να απορροφήσει τους υδρατμούς.

Σάλτσα

  1. Γεμίζουμε πρώτα τα δαμάσκηνα με τα καρύδια.
  2. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι, ρίχνουμε την ντομάτα και την ψήνουμε για 2 - 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε όλα τα φρούτα, τα μπαχαρικά, το πετιμέζι, την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και το νερό ή το ζωμό.
  4. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να πήξει η σάλτσα.
  5. Βάζουμε λίγο αλάτι αφού δοκιμάσουμε.
  6. Σερβίρουμε το κριθάρι και από πάνω τη σάλτσα με τα λιαστά φρούτα.

Μυστικά

Αποφλοιωμένο, άσπρο κριθάρι θα βρείτε σε σακουλάκια στα ενημερωμένα μπακάλικα και στα μαγαζιά με υγιεινές τροφές. Δοκιμάστε το αντί για ρύζι είναι νόστιμο και διαφορετικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου