Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας





Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίστηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του δια του
στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, το Φθινόπωρο του 2014 (πίνακας). Η απόφαση εστάλη, μεταξύ άλλων, στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Κυνηγετική  Συνομοσπονδία Ελλάδος. 

table_emvoliasmou_lussas
Εκτός από τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες, ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση – ακτίνας πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον αυτές οι περιοχές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, με την παρούσα απόφαση, περιοχή εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με τη ρίψη από αέρος. Σε κάθε εμβολιακή εκστρατεία, υπολογίζεται η διασπορά 22 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον >20 δολώματα/km2).
Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κα. Η εποπτεία του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων θα διενεργείται σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της εμβολιακής καμπάνιας από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ και με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός.
Για την αξιολόγηση του προγράμματος αυτού και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, θα πραγματοποιηθεί ένα (1) μήνα το πέρας των εμβολιασμών δια του αέρος, «ενεργητική επιτήρηση», η οποία θα βασίζεται στην θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων.
Ένας επαρκής αριθμός ζώων (αλεπούδων) θα εξετασθεί από κάθε περιοχή που έχει εφαρμοσθεί το εμβολιακό πρόγραμμα (2 ζώα ανά 100 km2/ εμβολιακή εκστρατεία –Φθινόπωρο 2014-). H κατανομή των συλλεγόμενων δειγμάτων- ζώων θα διενεργείται κατά τέτοιον τρόπο ανά Περιφερειακή Ενότητα, έτσι ώστε ο απαιτούμενος αριθμός δειγμάτων- ζώων ανά 100 km2 να συλλέγεται από όλη την έκταση της επιφάνειας αυτής και όχι από το ίδιο σημείο ή από γειτονικά σημεία.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ολόκληρη την ΑΠΟΦΑΣΗ 4479/121352/29-9-2014 (ΑΔΑ: 74ΓΞΒ-Ρ47)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου