Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Οσομπούκο κοκκινιστό

 


Υλικά

  • 4 φέτες οσομπούκο, περίπου 400 - 500 γρ. η κάθε μία (δεν χρειάζεται να πάρετε 6 φέτες. Αν και έχουν κόκαλο στη μέση, αρκούν για 6 άτομα)
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 600 γρ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες
  • 2 τεμάχια αστεροειδής γλυκάνισος
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 6 - 7 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, μήκους περίπου 7 - 8 εκ. ή 4 - 5 κλωνάρια φρέσκος δυόσμος (Φρέσκια ρίγανη βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε διαφανή, πλαστικά κουτάκια, ανάλογα με τη ζήτηση κάθε περιοχής. Επίσης, σε γλαστράκια σε καλά φυτώρια. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον μανάβη της γειτονιάς σας αν μπορεί να σας φέρει.)
  • 10 - 12 μίσχοι φρέσκου σχοινόπρασου, ψιλοκομμένοι (δυστυχώς, φρέσκο σχοινόπρασο βρίκσουμε μόνο σε πολύ λίγα σούπερ μάρκετ, μανάβικα και φυτώρια. Αν είστε από τους τυχερούς που μπορούν να βρουν, χρησιμοποιήστε το, διαφορετικά αντικαταστήστε το με 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο)
  • 40 ml ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρέας + 40 ml για τα λαχανικά + 100 ml για το τέλος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αλατίζουμε τις φέτες του κρέατος και τις σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στα 40 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά. Μόλις ψηθούν καλά από τη μία πλευρά και πάρουν ένα ζωηρό καστανό χρώμα, τις γυρίζουμε και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά και από την άλλη πλευρά. Βάζουμε τις φέτες του κρέατος σε ένα ταψί που να τις χωράει χωρίς να περισσεύει πολύς χώρος. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το κρέας, βάζουμε τα 40 ml λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει κάπως.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι (που θα βοηθήσει ώστε να αφήσει η ντομάτα τα υγρά της) και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, οπότε θα έχει εξατμιστεί μικρό μέρος από τα υγρά της. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα πριν την προσθέσουμε στο κρέας για να αποκτήσει το φαγητό πιο μεστή γεύση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.

Περιχύνουμε το κρέας στο ταψί με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το δαφνόφυλλο και τη μισή ρίγανη ή το δυόσμο, άκοπα. Σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150° C για 5 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάζουμε το ταψί για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μελώσει το φαγητό. Ξεφουρνίζουμε το κοκκινιστό, πετάμε το σκόρδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα κλωναράκια του μυρωδικού και προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη ή το δυόσμο, ψιλοκομμένα, το σχοινόπρασο ή το μαϊντανό και τα 100 ml ελαιόλαδο. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή άλλα ζυμαρικά και ξερή μυζήθρα, τριμμένη.

Συμβουλές: Αφαιρούµε µ’ ένα μικρό µαχαίρι τον οµφαλό κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά στη βάση τους. Τις βουτάµε σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τις βουτάµε µέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό με παγάκια. Eτσι, τραβώντας τη µε το χέρι µας, αφαιρούµε εύκολα τη φλούδα. Κόβουµε τις ντοµάτες στα 4 και αφαιρούµε τα σπόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου