Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σαρμάδες – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμιστά με κιμά

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαρμάδες – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμιστά με κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό και όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα φύλλα σε δύο-τρεις δόσεις, για 1 λεπτό τα φρέσκα ή για 30 δευτερόλεπτα τα φύλλα από βαζάκι.
  2. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με τα χέρια τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  4. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε 4-5 από τα πιο μεγάλα, σκληρά ή σκισμένα αμπελόφυλλα. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα ως εξής: Απλώνουμε ένα φύλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω.
  5. Στην άκρη όπου βρισκόταν το κοτσάνι βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγουμε ρε ρολό, φέρνοντας τις μυτερές άκρες του φύλλου προς το κέντρο, για να τη σφραγίσουμε.
  6. Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα ακτινωτά, σε δύο στρώσεις, με την άκρη του διπλώματος προς τα κάτω.
  7. Ρίχνουμε 250 ml νερό, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
  8. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
  9. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους σαρμάδες μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνουν χλιαροί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου