Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το στήθος πάπιας με βινεγκρέτ σύκου, ξεκινάμε με τη βινεγκρέτ.
- Βάζουμε τα σύκα σε ένα μπολ με νερό που να τα καλύπτει.
- Βάζουμε ένα μικρό πιάτο πάνω από τα σύκα για να μείνουν μέσα στο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 3 - 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα σύκα σε μπολ, προσθέτουμε το ξίδι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά - δεν θέλουμε να ομογενοποιηθεί η βινεγκρέτ.
Πάπια
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά από την πλευρά της πέτσας (μέχρι να ροδίσει, να ξεροψηθεί και να λιώσει λίγο το λίπος της) και άλλα 3 - 4 λεπτά από την άλλη πλευρά.
- Σε αυτόν το χρόνο, η πάπια βγαίνει μετρίως ψημένη (όπως συνιστούν οι σεφ να την τρώμε). Αν δεν θέλουμε το ψητό μας αιμάσσον, βάζουμε την πάπια, αφού τη ροδίσουμε, στο φούρνο στους 170° C για 8 - 10 λεπτά, όχι περισσότερο για να μη στεγνώσει.
- Κόβουμε την πάπια σε φέτες (αν η πέτσα ξεκολλήσει, την τακτοποιούμε μετά σε κάθε φέτα) και συνοδεύουμε με λίγη βινεγκρέτ σύκου, πράσινη σαλάτα και πουρέ πατάτας.
- Την υπόλοιπη βινεγκρέτ τη φυλάσσουμε στο ψυγείο 1 - 2 μέρες, για να τη βάλουμε ως σος σε σαλάτα.
Μια ξηρή μαυροδάφνη. Επίσης, Petit Verdot ή μαυροτράγανο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου