Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπό τη σκιά ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων και αρνητικών δημοσκοπήσεων


Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπό τη σκιά ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων και αρνητικών δημοσκοπήσεων





Με βασικό στόχο να αμβλυνθούν οι όποιες ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις που αφορούν τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης, στις έξι, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος που θα χαράξουν και κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της τρόικας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε.
 
Υπό τη σκιά των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων, των αρνητικών, μέχρι στιγμής, δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ, του κλίματος ηττοπάθειας και των εκλογικών σεναρίων, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν να κάνουν επανεκκίνηση και να οριοθετήσουν και πάλι τους στόχους της παρούσας κυβέρνησης.
 
Το κλίμα είναι κακό και αυτό το παραδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης και των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων, της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Αυτό όμως που προέχει για τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ομαλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να κλείσει επιτυχώς ο φάκελος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
 
Ως εκ τούτου, κλείνουν τα αυτιά τους στις διάφορες…«Σειρήνες» και αντιπαρέρχονται τα διάφορα σενάρια που εκπορεύονται από ορισμένα κέντρα, πολιτικά και επιχειρηματικά, περί ραγδαίων εξελίξεων. Και οι δυο δεν αμφισβητούν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά επιμένουν πως η δικομματική κυβέρνηση έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τους κάβους που έχει μπροστά της με επιτυχία.
 
Αυτό μένει να φανεί…Αυτό που προέχει στην παρούσα χρονική περίοδο είναι να ξεφύγει, χωρίς απώλειες από τις Συμπληγάδες της τρόικας και να συνεχίσει το ταξίδι του το κυβερνητικό καράβι…
 
Οι δυο αρχηγοί θα έχουν εκτενή συζήτηση για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς θα έχουν προχωρήσει οι επαφές των εμπλεκόμενων υπουργών με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
 
Ο Πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και από την πλευρά του ΠαΣοΚ ρίχνουν τους τόνους και δεν θέλουν να ανοίξουν ζητήματα, όπως π.χ. γιατί ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εξάλλου, όπως λένε κεντρικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη είναι ένα ζήτημα που αφορά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Χαρδούβελη και άρα το ΠαΣοΚ δεν εμπλέκεται.
Το βράδυ της Τρίτης φέρεται ο πρωθυπουργός να επικοινώνησε με τον κ Χαρδουβελη για να λυθεί η «παρεξήγηση» και είναι ενδεικτικό ότι αργότερα το βράδυ της ίδιας μέρας ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών έλεγε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στις διαπραγματεύσεις οι συνεργάτες του κ Σαμαρά. Μάλιστα, ειδικά για τον κ Λαζαρίδη. που σημειωτέον δεν μίλησε στη συνάντηση με τους τροικανούς, επισήμανε ότι γνωρίζει πολύ καλά και σε βάθος τα θέματα των συνομιλιών με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Στη συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών θα αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με τους πιστωτές και δεν υπάρχει ουδεμία διάθεση σύγκρουσής. Εξάλλου και οι δυο αναγνωρίζουν ότι ο δικομματικός συνασπισμός βρίσκεται εκ των πραγμάτων, απέναντι σε ένα κρίσιμο ορόσημο, την προεδρική εκλογή, και ταυτόχρονα σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση, με την τρόικα και τους εταίρους της.
 
Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι να εμφανίσει η κυβέρνηση και μια καλύτερη εικόνα προς την κοινή γνώμη, καθώς κυριαρχούν στα ΜΜΕ οι γαλαζοπράσινοι καβγάδες βουλευτών ή υπουργών, λόγω της αίσθησής τους ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική τροχιά.
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι άριστα προετοιμασμένη. Η βασική επιδίωξη είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ ετοιμάζεται να συμπεριλάβει _έστω και μονομερώς_ το πακέτο των φοροαπαλλαγών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ έχει και θετικά μηνύματα για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου