Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Κατερίνη : Το Χριστουγεννιάτικο χωριό ...προετοιμάζεται!






Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από τους εθελοντές της πόλης  για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που θα στηθεί στην αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας.

Ήδη έχει πάρει τη θέση του το πρώτο ξύλινο σπιτάκι και αναμένεται να κατασκευαστούν άλλα 11 που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης και αχρήματης εορταστικής δομής στην πόλη μας, ίσως και της μοναδικής καθώς τα τελευταία χρόνια από την πόλη απουσιάζουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το Δήμο Κατερίνης.
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας θα έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς οι επισκέπτες του θα πρέπει να προσφέρουν αντί εισιτηρίου δύο κιλά τρόφιμα ανά άτομο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και όλες οι δράσεις μέσα στο χωριό θα είναι δωρεάν.
Στο χωριό θα λειτουργήσουν περίπτερα που θα αφορούν κυρίως τα παιδιά, όπου θα μπορούν να δουν παραδοσιακά πως ψήνονται τα κάστανα, να γευτούν το παραδοσιακό καραμελωμένο φιρίκι και θα συναντήσουν κάθετί αφορά στην εορτή των Χριστουγέννων, όπως τους καλικάντζαρους, τον Άη Βασίλη, τη φάτνη, ενώ θα λειτουργήσει και εργαστήριο κατασκευής σκιάχτρων. Επίσης, για τους μεγάλους θα υπάρχουν περίπτερα όπου θα μπορούν να γευτούν νηστήσιμα εδέσματα.
Ο Ηλίας Τσολακίδης
Για τις προετοιμασίες μίλησε το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης.
"Σ' αυτό το χρονικό διάστημα των 2 χρόνων από τότε που κάναμε στον Καπνικό Σταθμό την πρώτη μας συνέντευξη έχουν γίνει σ' αυτό το χώρο πάρα πολλά πράγματα: το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και πολλές άλλες δράσεις της ομάδας. Το τελευταίο μας παιδί, η τελευταία μας δράση είναι το χριστουγεννιάτικο χωριό. Είναι ένα πολύπλοκο και πολύ σοβαρό εγχείρημα. Θα στήσουμε άλλα 11 τέτοια σπιτάκια μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη. Στήσαμε ενδεικτικά το πρώτο για να γνωρίζουμε πως θα κατασκευαστούν τα υπόλοιπα και εδώ θα λειτουργήσει το χριστουγεννιάτικο χωριό που θα έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή οι επισκέπτες του θα πρέπει να καταβάλουν ένα "αντίτιμο" δύο κιλά τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και όλες οι
δράσεις στο χώρο θα είναι δωρεάν. Τα παιδιά θα μπορούν να δουν πως ψήνονται και να φάνε κάστανα από τη φουφού του καστανά, θα μπορούν να πάρουν παπαδούλες, το καραμελωμένο φιρίκι στο ξυλάκι, θα υπάρχει εργαστήρι με σκιάχτρα, ένα κιόσκι στο οποίο ένας καλικάντζαρος θα διαβάζει παραμύθια, δίπλα από τη μεγάλη αποθήκη θα υπάρχει συνεχής προβολή χριστουγεννιάτικων ταινιών.
Βεβαίως ο Άγιος Βασίλης και η Φάτνη θα βρουν θέση στον Καπνικό και θα υπάρχει και ένα κιόσκι όπου θα μπορούν οι μεγάλοι να γευθούν φασολάδα και φακές, θα έχουμε φούρνο όπου θα ψήνεται εκείνη τη στιγμή ψωμί και όλα αυτά με στόχο να ενισχύσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, αξίζει και η πόλη μας να έχει μια τέτοια δομή, η οποία μπορεί να προσφέρει όλα αυτά κατά τη διάρκεια των εορτών.
Έχουν δηλώσει συμμετοχή για τη συντονιστική επιτροπή πάνω από 35 άτομα και θα συζητήσουμε όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, δηλαδή πως θα γίνει η διακόσμηση, πότε και πως θα λειτουργήσει και ποιες μέρες. Αν υπολογίσετε ότι για κάθε σπιτάκι χρειάζονται 2 άτομα, υπολογίστε ότι σε όλο το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου θα χρειαστούν πάνω από 400 άτομα που θα πρέπει να βοηθήσουν στα σπιτάκια.
Εμείς όμως είμαστε μαθημένοι, αφού βγάζαμε ολόκληρο το καλοκαίρι με το "Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος". Έχουμε ήδη την πρώτη ενημέρωση από τον κόσμο της Εθελοντικής Ομάδας ότι οι συμπολίτες μας που θα βοηθήσουν θα είναι πάρα πολλοί. Υπολογίζω ότι θα ξεκινήσουμε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη".
1η Υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της ΕΟΔνΠ
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) έχοντας ως σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών, την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση, επιθυμεί, μέσα από επιλεγμένες δράσεις, να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν το βιβλίο και την πόλη, να διαμορφώσουν τα δικά τους οράματα, για την πόλη στην οποία κατοικούν.
Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.
Μαζί λοιπόν με τα 12 σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, στην αυλή του Καπνικού Σταθμού θα στηθεί για όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων η 1η Υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, η οποία μετά το τέλος των εορτών, σκοπός μας είμαι να στηθεί μόνιμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.
Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης.
Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής αυτής της 1ης Υπαίθριας Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης.
Με την κατασκευή και τοποθέτηση της Ανταλλακτικής αυτής Βιβλιοθήκης, φιλοδοξούμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ανάγνωσης και να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική πρόταση μιας βιβλιοθήκης ανοιχτής στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μιας βιβλιοθήκης που δεν θα απαιτεί μητρώο χρηστών, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Οι επισκέπτες της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης θα μπορούν να δανειστούν οποιοδήποτε βιβλίο της αρεσκείας τους και να αφήσουν ένα καινούργιο εφόσον το επιθυμούν.
Έτσι η διακίνηση των βιβλίων θα είναι συνεχής και εύκολη για όλους και κυρίως για εκείνους που δεδομένης της οικονομικής κρίσης δεν είναι σε θέση να καταβάλουν το κόστος της αγοράς ενός βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου