- Ν.Υόρκη: χιλιάδες άτομα μαζεύονται για να δουν την πτώση μιας μεγάλης κρυστάλλινης μπάλας στο Times Square της Νέας Υόρκης. Η κάθοδος της μπάλας διαρκεί όσο και το τελευταίο λεπτό του χρόνου.
- Iσπανία - Πορτογαλία: μόλις το ρολόι χτυπήσει 12, Iσπανοί και Πορτογάλοι αρχίζουν και τρώνε, μία μία 12 ρώγες σταφύλι και κάνουν δώδεκα ευχές. Στην Ισπανία, το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα και σύμφωνα με την παράδοση, οι τρεις μάγοι έρχονται το βράδυ πριν τα Θεοφάνια τα γεμίζουν με δώρα.
- Βραζιλία: για γούρι ντύνονται όλοι στα λευκά και με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στην θάλασσα, όπου ρίχνουν λευκά λουλούδια - δώρο στην θεά της καλοτυχίας, Γιαμαντζά και χορεύουν.
- Ουκρανία: στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαζί με τις μπάλες κρεμάνε και μερικές αράχνες, καθώς πιστεύουν ότι φέρνει τύχη, ενώ εύχονται να δουν ζωντανή αράχνη στο σπίτι την πρωτοχρονιά, διότι είναι σημάδι που δείχνει ότι όλα θα πάνε καλά στην οικογένεια.
- Ιράν:η ιρανική πρωτοχρονιά αποκαλείται «Νορούζ», που σημαίνει «νέα ζωή» και είναι στις 21 Μαρτίου.
- Κίνα: η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρια. Το 2013 στην Κίνα είναι η Χρονιά του Φιδιού, για όσους ασχολούνται με το Κινεζικό ημερολόγιο.
- Ινδία: λάμπες και κεριά παντού για τους Ινδούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο.
- Μεξικό: η 1η μέρα του χρόνου λέγεται "Dia de los Reyes", δηλαδή «η μέρα των βασιλιάδων ή των μάγων». Κόβεται μια παραδοσιακή πίτα η οποία περιέχει αντί για φλουρί, μια μικρή κούκλα που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό. Σε όποιον τύχει η κούκλα, κάνει τραπέζι σε συγγενείς και φίλους στις 2 Ιανουαρίου.
- Σκωτία: οι γείτονες επισκέπτονται ο ένας τον άλλο και ανταλλάζουν ευχές και ως δώρο, ο κάθε γείτονας παίρνει μαζί του ένα ξύλο για τη φωτιά ή ένα ψωμί.
- Ιαπωνία: τα δώρα τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα βλέπει όλα.
- Ιταλία: σύμφωνα με την Ιταλική παράδοση, η La Befana σκούπιζε το σπίτι της όταν δέχτηκε την επίσκεψη των τριών μάγων. Οι τρεις μάγοι, της ζήτησαν να τους ακολουθήσει και να πάνε μαζί στον Χριστό, αλλά εκείνη αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει με το σκούπισμα του σπιτιού. Αργότερα όμως,το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους τρεις μάγους. Δυστυχώς,δεν τους βρήκε ποτέ αλλά συνεχίζει ακόμα την αναζήτησή της για τον Χριστό, γι' αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά.
- Ιρλανδία: οι ελεύθερες γυναίκες βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους.
- Δανία: σπάνε πιάτα στην πόρτα των γειτόνων τους και η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους.
- Φιλιππίνες: την παραμονή της πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα. Ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου και έτσι πιστεύουν ότι θα έχουν αφθονία πλούτου.
- Εκουαδόρ: γιορτάζουν καίγοντας σκιάχτρα τα μεσάνυχτα. Έτσι θεωρούν πως καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν τους 12 περασμένους μήνες και γεμίζουν τη νέα χρονιά με τύχη κι ευτυχία.
- Γερμανία: κάθε χρόνο παρακολουθούν το τηλεοπτικό σόου «Δείπνο για έναν», από το 1972. Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο οι Γερμανοί παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο τηλεοπτικό σόου κάθε χρόνο τόσες δεκαετίες και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση.
- Χιλή: υποδέχονται την Πρωτοχρονιά στο νεκροταφείο. Η παράδοση ξεκίνησε το 1995 στην πόλη Τάλκα, όταν μία οικογένεια ντόπιων παραβίασε τον φράκτη για να υποδεχθεί την πρωτοχρονιά στον τάφο του πατέρα τους κι από τότε περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τοπικό νεκροταφείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου