Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ώρα μηδέν: Η εκλογική σκακιέρα




του Φώτη Τριάρχη

Στον πυρετό των τελευταίων ωρών πριν ανοίξουν οι κάλπες για την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης βρίσκονται τα κόμματα αλλά και τα... ΜΜΕ.

Λόγια ειπώθηκαν, υποσχέσεις δόθηκαν, debates έγιναν, τηλεοπτικά σποτ γυρίστηκαν, επιχειρήματα εξαντλήθηκαν, ο λόγος είναι τώρα στους πολίτεςΟι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν πλέον να δημοσιοποιούνται, ώστε να ασκήσουν οι πολίτες ανεπηρέαστοι το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί τερμάτισαν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις και πλέον αναμένουν την τελική ετυμηγορία της κάλπης. 

Λόγια ειπώθηκαν, υποσχέσεις δόθηκαν, debates έγιναν, τηλεοπτικά σποτ γυρίστηκαν, επιχειρήματα εξαντλήθηκαν, ο λόγος είναι τώρα στους πολίτες. 

Η αίσθηση που προκύπτει είναι ότι θα επέλθει σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ορισμένες μάλιστα πολύ γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων παρουσίασαν αποτελέσματα λιγότερο συγκρατημένα από ό,τι τα προηγούμενα, προσεγγίζοντας τις μετρήσεις του zougla.gr.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι για το μόνο που αγωνιούν είναι αν θα είναι αυτοδύναμοι ή όχι. Σ' αυτό εν πολλοίς θα παίξει ρόλο ρυθμιστή το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου – αν θα μπει στη Βουλή ή όχι. Κατά τα λοιπά, η διαφορά αναμένεται να είναι άνετη έναντι της ΝΔ, ίσως και συντριπτική. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για «επανάληψη του 2009», όταν οι μετρήσεις ήθελαν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου να προηγείται με 3 μονάδες της ΝΔ του Καραμανλή, και τελικά έκοψε το νήμα με 9 μονάδες διαφορά. Ήδη έχουν αρχίσει να ράβουν... υπουργικά κοστούμια αλλά και να προετοιμάζονται για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών οι εκτιμήσεις στην Κουμουνδούρου είναι μοιρασμένες. Άλλοι θεωρούν ότι αν δεν είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το διεκδικήσει στήνοντας νέες κάλπες, αλλιώς θα δείξει αδυναμία. Ο αντίλογος είναι εξίσου ισχυρός: αρκετοί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει και ένας τουλάχιστον κυβερνητικός εταίρος και για λόγους πολιτικούς αλλά και για να δικαιολογηθούν επαρκώς τυχόν πισωγυρίσματα στις προεκλογικές εξαγγελίες. Πρόθυμοι έχουν δηλώσει πολλοί για εταίροι του Τσίπρα: από τον Πάνο Καμμένο μέχρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη ως τον Γιώργο Παπανδρέου. Από όλους αυτούς, η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχθεί υπό προϋποθέσεις μόνο τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Στη ΝΔ φαίνεται πως έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και πλέον τους απασχολεί η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ψαλίδα είναι μικρή και η γαλάζια παράταξη συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, αυτό θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Αν η διαφορά είναι σαρωτική, τότε θα αποδειχθεί σωστή η πρόβλεψη Τσίπρα ότι «τον Φεβρουάριο θα ψάχνουν για αρχηγό στη ΝΔ». Το πρόβλημα είναι ότι στη γαλάζια παράταξη δεν έχει εμφανιστεί ένας αδιαμφισβήτητος δελφίνος - τη εξαιρέσει ίσως του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ωστόσο δηλώνει απερίσπαστος στη θέση του κοινοτικού επιτρόπου. 

Η γκρίνια στη Συγγρού έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά 24ωρα πάντως, με αφορμή την επικοινωνιακή εκστρατεία του κόμματος. Ο Ευ. Μεϊμαράκης ήταν καταπέλτης, κάνοντας λόγο για αποτυχία στην καμπάνια φόβου και στρατηγικό λάθος. 

Στο Ποτάμι διακηρύσσουν ότι θα είναι τρίτο κόμμα και θα πάρουν τη διερευνητική εντολή ώστε να θέσουν τους όρους τους για τη διακυβέρνηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να γίνει από την Κυριακή το βράδυ κιόλας, καθώς και ότι εφόσον είναι τρίτο κόμμα δεν πρόκειται να βγουν από το δωμάτιο αν δεν καταλήξουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

Αλλά και η Χρυσή Αυγή επιμένει ότι θα είναι τρίτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά. 

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η μάχη για την επίζηλη τρίτη θέση θα γίνει μεταξύ των ίδιων και της ΧρυσήςΑυγής. Ο Ευ. Βενιζέλος αμφισβητεί κάποιες από τις δημοσκοπήσεις, προαναγγέλλοντας ότι από Δευτέρα θα ανοίξει τον φάκελο με τις εταιρείες μετρήσεων και τον ρόλο που παίζουν προεκλογικά.

Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ «δίνει μάχη» και ότι η συσπείρωση της τελευταίας στιγμής αλλά και το γεγονός ότι η πρωτιά έχει κριθεί θα επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό ψηφοφόρων και θα τους στρέψουν στη Δημοκρατική Παράταξη. 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν ότι θα είναι άνετα εντός Βουλής και με ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο απ' ό,τι τους δίνουν οι περισσότερες μετρήσεις πρόθεσης ψήφου. Θα διαπραγματευτούν σκληρά συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό συγκεκριμένους όρους που έχει θέσει ο Πάνος Καμμένος. 

Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι λάβροι κατά των δημοσκοπήσεων, θεωρώντας ότι τους «κόβουν» ενώ το κλίμα είναι διαφορετικό στη βάση. Αισιοδοξούν ότι θα μπουν στη Βουλή και θα κάνουν την έκπληξη των εκλογών, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει αποκλείσει συνεργασία με τη ΝΔ του Σαμαρά, αλλά όχι και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, υπό τον όρο να τεθεί σε δημοψήφισμα το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. 

Κρίσιμο ρόλο τόσο για τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων και την αυτοδυναμία όσο και για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή θα παίξουν οι αναποφάσιστοι, που δείχνουν ότι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά μέσα στο... παραβάν. 

Η αίσθηση της αλλαγής που επίκειται έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα -ίσως και εξόφθαλμα- σε παραδοσιακά συγκροτήματα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου). Η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτοσέλιδα, τηλεοπτικό χρόνο, συμπεριφορά και γραμμή ξένισε ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η στροφή ισχυρότατων ΜΜΕ πιστοποιεί το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου