Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ Ανδρουλάκη - Γ.Α.Παπανδρέου


Πάνε και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κάναμε κι αυτό. Τώρα από κάλπες έχουμε το καλοκαίρι τις ευρωεκλογές και μετά -εκτός... απροόπτου – τρία χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου μπροστά μας. Σχεδόν μια αιωνιότητα, δηλαδή, για τις πολιτικές εξελίξεις. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Μπορεί, όμως και τίποτα. Ήδη, πάντως, από τώρα στα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να οργανώνονται για τις ευρωεκλογές.

Οι αναγνώστες του Μυστήριου είναι μεγάλα παιδιά. Κι ως τέτοια τα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν περιμένουν ούτε από τους πολιτικούς στα πάνελ, ούτε -προφανώς – από εμένα να τους αναλύσω γιατί το βράδυ της Κυριακής είχε λόγους να είναι στεναχωρημένος ο Πρωθυπουργός, χαρούμενος ο Ανδρουλάκης, ικανοποιημένος ο Κουτσούμπας. Αυτό που, όμως όλοι αναρωτιούνται είναι γιατί χαμογελούσαν οι Συριζαίοι. Εγώ από την πλευρά μου μπορώ, πάντως, να σας μεταφέρω τις συζητήσεις σε κάθε στρατόπεδο.

Οι δικαιωμένοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ
Ας ξεκινήσουμε με τους συμπαθείς συριζαίους: Αρχικά, όπως άλλωστε θα έχετε και μόνοι σας διαπιστώσει, πρόκειται πλέον για 4-5 διαφορετικές φυλές. Ούτε οι Ινδιάνοι στην Αμερική δεν είχαν τόση ποικιλία φυλών. Όπου πετύχεις 4-5 μαζεμένους συριζαίους ακούς και άλλες εκτιμήσεις. Αν πετύχεις δε και καμιά μάζωξη άνω των δέκα, θα μάθεις και διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα. Τελωσπάντων, «δικαίωμά τους», που έλεγε και ένα πολύ παλιό αγαπημένο τους σύνθημα. Η φυλή των «Κασσελακηκών», πάντως, διαβουλεύτηκε νωρίς – νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Αποφάσισε ότι υπάρχει ρωγμή στην κυβέρνηση, η οποία έγινε λόγω της συμπόρευσης των «προοδευτικών δυνάμεων» και ότι αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο για το επόμενο διάστημα. Ενημέρωσε και τον Πρόεδρο για να κάνει την σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο και ξεχύθηκε στα τηλεοπτικά πάνελ όπου κραύγαζε για τη δικαίωση του πολιτικού της σχεδίου. Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας δε βγήκαν και 3-4 «άτυπες ενημερώσεις» σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα πώς βγήκε η γραμμή χωρίς να συζητηθεί σε κανένα όργανο, δεν ρώτησα για να μην ξύνω τις πληγές των φίλων μου των «Ομπρελαίων».

Μιλώντας για Συριζαίους ήταν δε εντυπωσιακό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που βρέθηκαν δύο εκπρόσωποι του κόμματος στο ίδιο πάνελ, ένιωθες ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα. Αλλά αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες. Έτσι κι αλλιώς κάτι μου λέει ότι οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ θα είναι από τα επίδικα του Συνεδρίου (αν γίνει), πιθανώς και της διάσπασης (που θα γίνει).

Το πρωθυπουργικό μήνυμα που δεν πήγε

Πάμε και στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί ο Πρωθυπουργός βγήκε νωρίς- νωρίς για δηλώσεις λέγοντας ότι δεν ήταν μια καλή μέρα για το κόμμα και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει με τα πόδια στο έδαφος. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα από την πρώτη στιγμή, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος που βγήκαν στα τηλεοπτικά πάνελ δεν έδειχναν να το λαμβάνουν. Το κλίμα ήταν περίπου πανηγυρικό. Άλλωστε όπου το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό θεωρήθηκε νίκη της ΝΔ. Όπου ήταν αρνητικό καταγράφηκε ως προσωπική ήττα του εκάστοτε υποψηφίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μαθαίνω ότι κατέγραψαν με ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εν ενεργεία γαλάζιοι δήμαρχοι έχασαν. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν έκαναν και την καλύτερη δουλειά. Κι αυτό είναι κάτι που πλήττει γενικά το αφήγημα που χτίζει ο Μητσοτάκης περί αποτελεσματικότητας και διαχειριστικής ικανότητας της ΝΔ. Η δε ήττα στη Θεσσαλία ήταν ηχηρή καθώς εκεί επικράτησε η επιλογή στήριξης του Αγοραστού παρά τις πρώτες σκέψεις που είχαν γίνει μετά τις πλημμύρες. Ο πρώην Περιφερειάρχης, μάλιστα, στηρίχθηκε όσο δεν πάει άλλο με επισκέψεις του Πρωθυπουργού αλλά και πρωτοκλασσάτων στελεχών.

Γενικά, πάντως, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι παρεμβάσεις -μάλιστα πολλές φορές και άκομψες – δεν βοήθησαν τελικά. Ρωτήστε και τους Χαλανδριώτες να σας πουν.

Ο Ανδρουλάκης πάλι με τον ΓΑΠ θα ασχολείται
Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη αφού πανηγύρισαν, έφαγαν και το βρώμικό τους στην Πλατεία Μαβίλη άρχισαν από χθες να συζητούν ένα πράγμα. Πώς θα κόψουν μια καλή τη συζήτηση περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει να ακούει καν τέτοιες σκέψεις και σχεδόν όλη η ηγετική ομάδα του κόμματος είναι στην ίδια κατεύθυνση. «Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο. Εμείς είμαστε σε άνοδο και αυτοί σε αποδρομή. Άσε που οι περισσότεροι από αυτούς είναι τοξικοί. Με ποιον να συνεργαστώ; Με τον Πολάκη ή με τον Παππα;» μου έλεγε σημαίνον στέλεχος του Κινήματος που μίλησα το μεσημέρι της Δευτέρας.  

Η εκλογική βραδιά, πάντως, σημαδεύτηκε από τις ΓΑΠ, στο εκλογικό κέντρο του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Όσοι τις άκουσαν αμέσως κατάλαβαν τι εννοεί ο ποιητής: συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κατάλαβαν και στην Κουμουνδούρου και για αυτό έσπευσαν να σπείρουν τα σχετικά ζιζάνια: «Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία. Εμείς είμαστε εδώ», γράφουν στην άτυπη ενημέρωση της Δευτέρας. «Πάρτε ποπ κορν», που λένε και οι νέοι. 

Πάντως, ο ΓΑΠ είχε κάθε λόγο να χαίρεται το βράδυ της Κυριακής καθώς μετά από δικές του ενέργειες πείστηκε ο «Duke of Athens» να αποδεχτεί την πρόταση Ανδρουλακη για υποψηφιότητα στον Δήμο...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου